Demonstranter i Tunisia trosser portforbud og demonstrerer for demokrati

0
Fra protestene i Tunisia. Skjermdump fra video.

Ti år etter at den såkalte «arabiske våren» startet i Tunisia er tusenvis av demonstranter på gatene igjen. Folk i Tunisia er frustrerte over mangelen på økonomisk framgang, brutte løfter og undergraving av demokratiet. Med koronaviruset som påskudd har myndighetene innført portforbud og har forbudt demonstrasjoner i hele landet fram til 14. februar.

Men demonstranter har trosset forbudene og samlet seg til protestmøter i flere byer, melder al-Jazeera. «Det er politi overalt, men ikke rettferdighet noen steder,» sa studentene. I januar ble hæren satt inn for å slå ned på demonstrasjonene. IMF krever budsjettdisiplin, mens demonstrantene krever jobber.

I demonstrasjonene 6. februar 2021 deltok også landsorganisasjonen UGTT, noe den ikke har gjort tidligere. Denne fagforeninga har over en million medlemmer, og regnes som en maktfaktor i Tunisia. Årets demonstrasjonsbevegelse startet 15. januar og har pågått siden.

YouTube player

Demonstrasjonsbevegelsen i Tunisia i 2011 startet etter at gateselgeren Mohamed Bouazizi hadde brent seg sjøl til døde i protest elendig økonomi og diktatorisk politikk. Protestbevegelsen den gangen førte til at landets president Zine El Abidine Ben Ali måtte trekke seg den 14. januar samme år. Dette regnes som starten på den såkalte «arabiske våren».

Les også: Ti år senere … Ikke snakk til meg om jasmin lenger!

Forrige artikkelStore protester mot militærkuppet i Myanmar
Neste artikkelMccarthyisme på norsk: TV 2 driver hetskampanje mot professor