Starwars – verdensrommet blir den nye arenaen for stormaktskappløp

29
Perserverance rover. Illustrasjon: NASA

Jubelen sto i taket i romfartssenteret til NASA i USA da det ble bekreftet at romfartøyet Perserverance hadde gjennomført ei mjuk landing i Jezero-krateret på Mars. Dette er ledd i NASAs Mars Exploration Program, som tar sikte på å undersøke om det eksisterer eller har eksistert liv på den røde planeten.

En av oppgavene er å undersøke oksygenproduksjonen i atmosfæren på Mars med sikte på å forberede framtidig kolonisering av mennesker.

Akkurat samtidig kunne kinesiske romfartseksperter juble over at deres romsonde Tianwen-1 har kommet fram til Mars og lagt seg i bane rundt planeten. Alle systemene ombord skal fungere som planlagt og sonden er klar til å utføre sine oppdrag. Kina er riktignok bare på sjetteplass av land som har fått en sonde fram til Mars. Forgjengerne var Sovjetunionen, USA, EU, India og Emiratene. Her er bilder fra Tianwen-programmet.

Hvis alt går etter planen skal også Kina sette ned et fartøy som skal undersøke Mars-overflaten og ta prøver av den.

Mars-roveren til Tianwen-1, slik kunstneren forestiller seg den på overflaten av den røde planeten. Bilde: CNSA

Roveren skal undersøke planetens geologi og atmosfære den også. Så nå er altså verdens to mektigste land i gang med hvert sitt avanserte prosjekt som begge tar sikte på å legge til rette for framtidig kolonisering av Mars.

Kinas ambisjoner er å opprette baser både på månen og på Mars, i første omgang som robotstyrte anlegg, men målet er kolonisering med mennesker og utnytting av ressursene der. Det samme målet har USA, så nå kan vi slå fast at et nytt stormaktskappløp er i full gang. Faren er at det ikke bare vil være snakk om forskning og industriell utnytting, men at vi også vil få se et militært kappløp mot våre nærmeste naboer i verdensrommet. Det vil si: det sannsynlige er at de sivile programmene også har eller vil få en militær side.

I 2024 planlegger USA en bemannet ferd til månen i sitt såkalte Artemis-program. Deres mål er å etablere en Artemis base camp på månen innen utgangen av dette tiåret. Kina vil sende et ubemannet fartøy dit i 2023 som en fortsettelse av det vellykte Chang’e-5-prosjektet. Det kinesiske romfartøyet Chang’e-5 landet på månen 1. desember 2020. Den mjuke landinga ble filmet av fartøyet sjøl og alt ser ut til å ha gått etter planen. Det er Kinas tredje månelanding etter Chang’e 3 i 2013 and Chang’e 4 i 2019.

Seinere er målet å bygge robotiserte testbaser som til dels skal 3d-printes på stedet. Men det er igjen antakelig bare forstadiet til bemannede romstasjoner som kan bli en realitet tidlig på 2030-tallet. Kina har alt bygd en prototyp til en slik stasjon, Yuegong-1 eller Lunar Palace 1.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jos meg stopper det når de sier at de «sender direkte» fra Mars…

  Har jobbet lenge nok i IT til å tvile på absolutt alt de sender fra ytre rom
  Det er veldig lett å lage autentiske bilder i Autodesk Maya og 3D studio Max (og lignende) kombinert med filmopptak i ørken osv

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Her er det første bildet romfartøyet Perserverance tok og det er liv på den røde planeten, men dessverre ikke intelligent liv!

  Euiml-0XAAISplf

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Første mann på månen? For femti år sidan, utan eit einaste prov? Seks gongar, to gongar for året, tre år på rad? Utan problem. Køyre rundt med beach boogey? Perfekte hasselbladfotos.

  Trur du på bløffen, for å gjere USA nesten guddommeleg, midt under Vietnamkrigen? Det var ikkje fysisk mogeleg, ca 380 000km. Romstasjonen 408 km.

 4. Helt riktig. De opererer med bevis som skal bevise hverandre
  En slange som biter seg selv i halen

  Når det er sagt, så er det mange som tenker «hvorfor vil de lyve om noe sånt»
  Og da er det bare å se på det siste årets hendelser.
  Man trenger en historie (et narrativ) som gjør at man kan utrette en hel masse i skyggen av denne historien…
  Og det er mye penger i omløp, pluss selvsagt en maktkamp.
  Vi vanlige folk blir ført bak lyset, men de innvidde får penger og fordeler om de holder kjeft.

  Imellomtiden kaster de glør i øynene våre i media med liksomkonflikter, fryktpropaganda og «splitt og hersk» opplegg.

  Så snart man innser at makta ljuger for å beholde makt, så blir en del ting veldig åpenbare

 5. Avatar for aford aford says:

  My thoughts exactly. Jeg pleier å vise til nettopp dette når temaet kommer opp, at det spiller ingen rolle om man ikke stoler på NASA. Hvis de ikke var på månen, ville vel alltids russerne fortalt oss det ganske høyt og tydelig forlengst.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvis korona ikke var farlig, så ville Russland og Kina fortalt oss det ganske høyt og tydelig forlengst?

  santa

 7. Ikke en av mine kjepphester men…

  Russland og Kina for den del har ikke noen interesse av å avsløre alle USAs løgner. Den kalde krigen (som fortsatt finnes i en eller annen form) handler om maktbalanse…

  I poker kan du bløffe og du kan være med på bløffen.
  Ok, dere driver med romfart og har vært på månen, ja det har jo vi også.
  USA kan ikke avsløre at egen historie er løgn og må godta at de andres historier er like «troverdige»

  Å dere har vaksiner - det har vi også

  Alle med makt bruker slike muligheter til å holde befolkningen i sjakk. Det er jo tross alt mennesker som sitter i posisjoner og de vet at de egentlig er som alle andre (hvis de ikke kan lure folk til å tro de er flinkere, smartere og bedre rustet)

 8. Avatar for INK INK says:

  Om det nå er slik eller sånn … eller om månen er en gul eller grønn ost, denne konspi-sangen er fortsatt innmari gøy og tåler et gjenhør:

  https://www.youtube.com/watch?v=S1D65NMBfmo

  Jeg aner ikke hvem som har vært på månen eller ikke av amerikanere, russere og kinesere og Fanden og hans oldemor (for hva jeg vet, alle - eller ingen), og jeg synes ikke det er så viktig heller, men klippene fra et par intervjuer på slutten av sangen over er jo litt snodige.
  Og pressekonferansen med astronautene etter månelandingen er noe av det rareste jeg har sett. Men hva som er grunnen, veit jo ikke jeg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

21 flere kommentarer

Deltakere