– Dansk testplan vil koste 100 milliarder i året

0
Prime Minister of Denmark, Mette Frederiksen arrives for the second day meeting of the European Union (EU) special summit in Brussels, Belgium, on Oct. 2, 2020.

Den danske regjeringa har lansert en ny teststrategi som er så vidløftig at regjeringa sjøl kaller den en «monstrøs oppgave». Statsminister Mette Fredriksen sa i et intervju med Berlingske at for at samfunnet skal åpne igjen må borgerne vende seg til å bli testet ofte, helst så ofte som to ganger i uka.

Peter Kamp Busk, som er lektor i medisinalbiologi på Roskilde Universitet, sa til Jyllands-Posten, at den nye teststrategien ‘slet ikke kan lade sig gøre’.

Prisen bliver fuldstændig vanvittig – måske 200 millioner kroner i døgnet. Og det er heller ikke nødvendigt, sagde han med henvisning til, at kun omkring 0,3 procent af dem, som testes i øjeblikket, er positive.

Professor og sunnhetsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), Jakob Kjellberg, sier til Berlingske:

Det bliver dyrt, helt ekstremt dyrt – 100 milliarder kroner om året, der i runde tal er det beløb, som det i dag koster at drive hele sygehusvæsenet.

Og så virker det også til at være helt ude af proportioner at gå efter, at alle danskere skal lade sig teste to gange om ugen hele året rundt.

Dette har man altså råd til, men å ruste opp helsevesenet har man ikke råd til. En undersøkelse publisert i The Lancet i 2017 viste at Danmark har det dårligste helsevesenet i Norden.

Forrige artikkel«Il draghismo» – om å selge Italia til Brussel og Frankfurt
Neste artikkelStarwars – verdensrommet blir den nye arenaen for stormaktskappløp