Enda en stor USA-konvoi rykker inn i Syria

0
USA-soldater i Syria. Kilde: War on the Rocks

Biden-administrasjonen satser på økt kontroll over Nordøst-Syria.

18. februar rykket enda en amerikansk forsyningskonvoi inn i det nordøstlige Syria fra de kurdiske områdene i Irak. Konvoien besto av 60 lastebiler med logistiske forsyninger, militært utstyr og pansrede kjøretøyer. Noen av kjøretøyene var eldre Humvees, som sannsynligvis vil bli levert til de kurdiskdominerte styrkene til SDF. Det såkalte syriske observatoriet for menneskerettigheter SOHR sa at konvoien satte kursen mot byen al-Qamishli nord i al-Hasakah-provinsen. Ifølge den Londonbaserte gruppa var dette den 12. konvoien til den USA-ledede koalisjonen til å invadere Syria i år.

Ifølge Voice of America har Biden-administrasjonen bestemt seg for å bygge opp en ny militærbase i det nordlige okkuperte Syria. Den 6. februar 2021 ankom rundt 50 lastebiler Hassakah, lastet med byggematerialer. Biden-administrasjonen styrker USAs militære nærvær i Syria, noe som bryter med internasjonale lover og FNs resolusjoner.

Hasakah kontrolleres i stor grad av SDF, men syriske myndigheter og russiske styrker har også en betydelig militær tilstedeværelse i byen.

En ledende militær talsmann for SDF bekreftet overfor VOA at amerikanske tropper faktisk har blitt sendt til et nytt sted inne i byen Hasakah. «Mens amerikanerne har hatt tilstedeværelse i Hasakah, er konstruksjonen av denne basen sannsynligvis en del av deres omplasseringsstrategi i det nordøstlige Syria,» sa den kurdiske lederen, som ba om anonymitet fordi han ikke var autorisert til å snakke med media om slike forhold.

Mens Donald Trump prøvde å avslutte USAs militære tilstedeværelse i Syria, noe som ble sabotert av Pentagon, er nå Biden/Harris-administrasjonen tilbake på krigssporet som ble lagt under fredsprisvinner Barack Obama.

Det var Syria-utsendingen James Jeffrey som sto i spissen for å endre Syria-strategien til Trump, og han har også satt sitt fingeravtrykk på den nye opptrappingsplanen. Det er interessant å notere seg at nettavisa War on the Rocks, som har klare bånd til Pentagon, er svært skeptisk til den nye strategien:

USA har få attraktive alternativer nå i Syria. Realistisk sett kan Biden-administrasjonen nå stå overfor et valg mellom en ubestemt halv-inn, halv-ut militær tilstedeværelse i Nord-Syria og en tilbaketrekning som overlater Amerikas lokale anti-ISIL-partnere til de ventende ulvene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.