Norge bygget ut mest landbasert vindkraft av alle i Europa i fjor

0
Foto: Motvind Norge

Av Jan Herdal.

Vindkraftutbyggingen i Norge går over stokk og stein. Det bekreftes av ferske tall fra Wind Europe. Av landbasert vindkraft slo Norge alle, med å installere en effekt på vel 1,5 GW i 2020, foran Tyskland, Spania og Frankrike på de neste plassene.

Nederland og Tyskland ligger foran om en også tar med utbygging av havbasert vindkraft. På land er det ingen som slår Norge – landet som trolig har verdens største overskudd av elektrisk kraft, i hvert fall i forhold til folketallet.

I 2020 toppet Norge statistikken over utbygging av vindkraft land, foran Tyskland, Spania og Frankrike. (Wind Europe)

For Tysklands vedkommende er tallet på land det laveste siden 2010. Det viser at den sterke og økende folkelige motstanden mot vindkraft har begynt å gi resultater. I Norge har også motstanden mot vindkraft økt kraftig, men det gir politikere og myndigheter blaffen i.

Tyskerne har klart å rettsliggjøre sin motstand. Det har foreløpig ikke gått så bra i Norge.

En måling utført av Den norske Turistforening i oktober i fjor viste at vindkraftmotstanden i Norge var økt med 68 prosent på ett år. I den nye målingen var andelen svært eller ganske negative til utbygging av vindkraft på land økt fra 25 til 42 prosent.

Andelen som var positive sank fra 49 prosent til 35 prosent. Ifølge målingen er det altså flere som er motstandere enn tilhengere av landbasert vindkraft i Norge.

– Vi ser et markert stemningsskifte i befolkningen. Jeg tror at reaksjonen kommer fordi folk ser hvilke enorme naturødeleggelser mange av vindkraftverkene har på urørt natur, sa Per Hanasand, styreleder Den Norske Turistforening (DNT) i en kommentar.

Når det kommer til vindkraftutbygginger som påvirker turområder, urørt natur og dyreliv er motstanden enda høyere enn den generelle holdningen til vindkraft på land. 2 av 3 er imot slike inngrep, mens bare 1 av 10 er positive.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.