Lockdownpolitikken har skapt tidenes boligkrise i USA

0
Illustrasjon: Shutterstock

30 til 40 millioner amerikanere risikerer å miste hjemmene sine.

I slutten av januar var den totale husleiegjelden i USA svimlende 57,3 milliarder dollar, eller rundt 480 milliarder norske kroner, fordelt på ca. ti millioner leietagere, ifølge CNBC.

En beregning fra august viste at at 30 til 40 millioner amerikanere sto i fare for å bli hjemløse. I tillegg vil 2,7 millioner programmer for frys av boliglån, såkalt forebearance, ta slutt denne våren, skriver Wall Street Journal.

Til sammenligning mistet rundt syv millioner boligeiere hjemmene sine i løpet av en femårsperiode i forbindelse med finanskrisen i 2008 og 2009.

Det er nettavisa E24 som skriver om dette.

Lockdownpolitikken har kastet titalls millioner ut i arbeidsløshet, og det er særlig «blåsnippjobber», arbeiderjobber, som er gått fløyten. Arbeiderklassen og den lavere middelklassen kom seg aldri helt etter finanskrisa. For dem har boligkrisa fortsatt, og nå har den smelt til enda hardere enn for drøye ti år siden. I mange tifeller har de som ikke klarer å betale husleia fått henstand. Regjeringa har også innført et midlertidig moratorium på utkastelser, men det varer bare ut mars måned. I 2021 kommer imidlertid utkastelsene i stor stil, mener magasinet Time.

Myndighetene i USA anslår at rundt 400.000 små og mellomstore bedrifter har gått konkurs. Og millioner andre henger i en tynn tråd, heter det fra Det hvite hus. Denne typen bedrifter står for ca. 50 prosent av arbeidsplassene i landet.

Økonom og forfatter James Rickards beskriver situasjonen som «den største økonomiske kollapsen i USAs historie». Han tror det kan ta opptil 30 år før USA kommer seg ut av den økonomiske krisa, og viser til en studie av den økonomiske situasjonen etter tidligere pandemier.

På kort sikte førte lockdown i USA til at den reelle arbeidsløsheten i landet gikk opp i over 35 % går det fram av beregninger fra Shadow Government Statistics. Tallet har falt, men så seint som i februar 2021 ser det ut til at den relle arbeidsløsheten kan hat bitt seg fast på rundt 25%. Det er mer enn ti prosent høyere enn i 2009.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.