Klimaleder Mexico går for kull igjen

0

Av Jan Herdal.

Mexico, med verdens 11. største befolkning og 15. største økonomi, var det første utviklingslandet som utarbeidet en egen klimaplan, og gikk entusiastisk inn for sol- og vindkraft.

Nå har president López Obrador vraket hele planen. Myndighetene går for kull igjen. Kullgruver gjenåpnes, gruvearbeidere ansettes, og den statlige energikommisjonen er instruert til å kjøpe elektrisitet fra egne kullkraftverk, ifølge den britiske avisa Guardian.

Obrador betegnes politisk både som populist, progressiv demokrat og økonomisk nasjonalist. Han er tilhenger av energiuavhengighet , og kritiserer forgjengerne som åpnet energisektoren for utenlandske og private interesser. Noen som kjenner seg igjen?

Nå lover Obrador å bruke 80 prosent av energibudsjettet på såkalt fossil energi. Planen er å kjøpe 2 millioner tonn kull fra småprodusenter, og også gjenåpne et par kullkraftverk ved grensa til Texas. De ble stengt til fordel for gass og fornybart.

Tilfeldigvis opplever også strømnettet i Texas i disse dager en av sine største kriser. Snøstormer har slått ut nesten halvparten av vindkraften i staten, og mer enn 2,5 mill. mennesker er blitt stående uten strøm i bitende vinterkulde.

Den mexicanske energikommisjonens investeringsplan inneholder ikke ett ord om nye grønne energiprosjekter. Hvorfor denne kuvendingen? En massiv blackout i desember i fjor som rammet 10 millioner mennesker i et par timer, sies å ha spilt en rolle som øyeåpner.

Riktig nok begynte det som en brann, men tilfeldigvis var innmatingen av «fornybar» energi på et toppnivå (28 prosent) da det skjedde. Systemet ble for ustabilt til at situasjonen kunne reddes.

En toppsjef i energikommisjonen, Mario Morales Vielmas, erklærte at hvis andelen av sol- og vindkraft ikke hadde vært så stor, kunne feilen ha blitt isolert og håndtert på en annen måte.

Mexico er for øvrig verdens 6. største oljeprodusent.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.