– Få studentene tilbake på campus. De har lidd nok!

15
Fra Kunsthøgskolen i Oslo da studentene kunne møtes. Foto: KHiO

Vi har nådd en smertegrense for hva som er faglig forsvarlig med de siste nedstengingene, skriver dekan og tidligere rektor Jørn Mortensen i en kronikk i Khrono.

Mortensen skriver:

Myndighetene har siden nedstengingen 12. mars i fjor brukt ulike virkemidler for å «slå ned» smitten som det heter. Det har Universitets- og høgskolesektoren hatt forståelse for. Et av de mest inngripende virkemidlene har vært å stenge universitets- og høgskolecampuser for studenter. Gjennom det siste snaue året har studentene derfor vært gjennom flere faser med delvis og hel nedstenging av de fysiske undervisningslokalene.

Umiddelbart etter nedstengingen 12. mars snakket mange om «kreative kriser» og at det var dette som skulle til for å få til for å endelig å få digitalisert UH-sektoren. I ettertid virker det som man da glemte at mennesket er en sosial art som både trives og lærer best i samme (fysiske) rom. Den 11. februar ble NOKUTs studiebarometer lansert og dette viser nettopp at studentene ikke opplever at digitale løsninger gir samme læring som fysisk undervisning. Eller som forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier på sitt ungdommelige vis i en pressemelding fra departementet samme dag: «Det har vært et skikkelig kjipt år for mange studenter, så jeg har stor forståelse for at det er vanskelig å holde motivasjonen oppe.»

Mortensen skriver at studentenes psykososiale situasjon er mye dårligere enn tidligere pga. ensomhet, små hybler og liten sosial kontakt. Rundt halvparten av studentene sier at de har vært mer ensomme, og nesten fire av fem har savnet det sosiale studiemiljøet. Han peker på at av alle smittede siden august i fjor er kun 0,7% smittet i universitets- og høgskolesammenheng.

Likevel beslutter Regjeringen fredag 12. februar å ikke åpne campuser, mens assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad oppfordrer studentorganisasjonene til å organisere treffpunkter utendørs slik at man kan være sosial.

Mortensen frykter at dersom også vårsemesteret blir ødelagt for studentene vil det gå ut over hele studiet deres og deres framtidige jobbmuligheter. Og han konkluderer:

Studentene har lidd nok. Studentene trenger ikke forståelse, bekymringer eller tilbud om mer lån. Her har vi altså kastet studentene ut av campus, fratatt dem store deler av studentøkonomien ved å stenge ned tjeneste-næringen, og så tilbyr vi mer lån! Det siste er nesten en fornærmelse. De trenger verken lån eller forståelse, de trenger å komme tilbake på campus!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Det vi trenger er å avslutte historien største og mest omfattende medisinske eksperiment. Hvor planen er å erstatte den naturlige bakterie floraen vår(Microbiomet) med gen-modifiserte E.coli bakterier.

  Tanken er forsåvidt grei nok den, bortsett fra at gen-modifiserte E-coli nok kan bekjempe et virus .eller to, men vil aldri kunne erstatte det mangfoldet av oppgaver som et variert microbiom kan utføre. Som feks. hormon og vitamin produksjonen i kroppen.

  Så du overlever kanskje denne gen-modifiserende E-coli behandlingen, men det blir et “blodfattig” liv.

  For kun 169 Dollar kan du bestille ditt eget “vaksine” sett på nettet, hvor du kan koke sammen nesten hva det skal være. Fra selvlysende hunder i Korea til verdensomspennende “vaksine” mot ufarlige virus.


  Want to really know what this whole CRISPR thing is about? Why it could revolutionize genetic engineering? This kit includes everything you need to make precision genome edits in bacteria at home including Cas9, gRNA and Template DNA template for an example experiment.

  Includes example experiment to make a genome mutation(K43T) to the rpsL gene changing the 43rd amino acid, a Lysine(K) to a Threonine(T) thereby allowing the bacteria to survive on Strep media which would normal prevent its growth.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Debatt og tilbake til toveis kommunikasjon. Og coronavirus problematikken er stygg uansett hvordan vi hanterer den.

  Steigan forresten er 71 år og riskerer å miste mye av det han har bygget opp gjennom åren nå som mange andre kan jeg tenke meg. Det åpner for press. Og mange i den akademiske åldersgruppen er nok ikke intressesert i toveis kommunikasjon nå når regningen for galskapen vi har drevet med skal betales eventuelt. Pensjonen er ikke å ta for gitt…

  Why I Don’t Vote Explained By George Carlin

  En lengre versjon… Mange poeng men spesielt det at folk flest som jeg eksempelvis ikke prøver å endre systemet. :confounded: Steigen prøver har prøvd. Respekt for det :muscle:

  https://www.youtube.com/watch?v=WLvm16MKCpA
 3. Virker som det er noe som skurrer her :
  Charlemagne had eighteen children with eight of his ten known wives or concubines.

 4. Avatar for ABC ABC says:

  De som har mest vet hvor vi er på vei… Men ttt hvilket man alltid må huske.

  Screenshot_20210126_215552_com.huawei.browser

 5. Avatar for Slangen Slangen says:

  Det politiske overgrepet mot norske elevar og studentar held fram. At det er mogeleg! For ei skam!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere