Mannen som skapte world wide web fordømmer korporasjonenes kontroll over nettet

3

Tim Berners-Lee var mannen som framfor noen andre skapte world wide web, eller internettet lik vi kjenner det. Han er en britisk informatiker som regnes som opphavsmann til World Wide Web, systemet som ligger til grunn for den moderne bruk av Internett. Berners-Lee er grunnlegger og direktør for konsortiet World Wide Web Consortium (W3C), som regulerer noen av de viktigste standardene på nettet. Nå tar han et kraftig oppgjør med korporasjonenes kontroll over nettet. Og han tenker å gjøre noe med det.

«Formålet deres er å dominere verden»

Internettets far er sjokkert over hva avkommet er blitt gjennom kontrollen til Google, Facebook og Amazon. «Formålet deres er å dominere verden,» sa han i 2018, og lovte at han skulle ta et initiativ for å redde nettet fra korporasjonenes klør. «Vi må gjøre det nå.»Dette er et historisk øyeblikk.»

To år seinere er kritikken vel så aktuell som den gangen, så hvor langt har Berners-Lee kommet?

Han har opprettet firmaet Inrupt, og via dette vil han skape noe som kalles Solid-prosjektet. Hensikten er å gi brukeren tilbake kontrollen over sine egne data.

En beskrivelse av Solid finnes her.

Appen, som bruker Solid’s desentraliserte teknologi, lar Berners-Lee få tilgang til alle dataene sømløst – kalenderen, musikkbiblioteket, videoene, chat, forskning. Det er som en blanding av Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify og WhatsApp.

Forskjellen her er at på Solid er all informasjonen under hans kontroll. Hver bit av data han oppretter eller legger til på Solid, finnes i en Solid pod – som er et akronym for personal online data store. Disse podene er det som gir Solid-brukere kontroll over applikasjonene sine og informasjon på nettet. Alle som bruker plattformen vil få en Solid identitet og en Solid pod. Dette er slik folk, ønsker Berners-Lee, vil ta tilbake kontrollen over nettet fra korporasjonene.

For eksempel er det en idé Berners-Lee for tida jobber med, en måte å lage en desentralisert versjon av Alexa, Amazons stadig mer allestedsnærværende digitale assistent. Han kaller det Charlie. I motsetning til Alexa ville folk på Charlie eie alle dataene sine. Det betyr at de kan stole på Charlie med for eksempel helseregistre, barneskolearrangementer eller økonomiske poster. Det er den typen maskin Berners-Lee håper vil dukke opp over hele Solid for å snu dynamikken i nettet fra selskapene til enkeltpersoner.

John Bruce, som er medgrunnlegger av Solid, sier det slik:

“På nettet, slik vi ser det for oss, vil helt nye virksomheter, økosystemer og muligheter dukke opp og trives, inkludert vertsfirmaer, applikasjonsleverandører, bedriftskonsulenter, designere og utviklere, hverdagsbrukere vil finne utrolige verdier i nye typer apper som er umulig på dagens nett. ”

Tim Berners-Lee har ikke nådd helt dit ennå. Men mannen som skapte www er vel i stand til dette også. Det er all grunn til å ønske ham og hans kolleger lykke til.

Lenke til Solid/Inrupt finner du her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for veto veto says:

  Mmm, eller så jobbar han för samma consortium som Google, Facebook, Amazon och Apple jobbar för, med uppdrag att sätta upp ett nytt system som ska framstå som “fritt” men som givetvis också är under full kontroll. Typ Bitcoin, som nu Blackrock köper, för att med en ny krasch om ett år eller så köpa lite mer tid för dollarn.

 2. Kapitalkreftene som vil eie Internett og kontrollere alt innhold og alt som blir skrevet eller vist som bildemateriale, er de samme som eier all informasjon på trykk. Deres mål er å kontrollere alt av informasjon også på Internett ved eierskap, og ha full kontroll på informasjon som da bare det trykte ord fantes.

  Til deres irritasjon er Internett demokratiserende, alle som vil uttrykke sine tanker kan starte en blogg som kan få millioner av lesere. Da bare det trykte ord fantes, var redaktørene ansatt av eierne, og var og er “portvoktere” for hva som ble publisert, og bare leserinnlegg som passet eierne ble trykket.

  Storkapitalen tar kontrollen over Internett ved å kjøpe opp alle søkemotorer, sosiale medier og plattformer. Søkemotorene har algoritmer som styrer folk unna informasjon som den globale storkapitalen ikke vil de skal ha. Sosiale medier sensurerer så folk tilpasser sine synspunkter, og deltar dermed uvitende i sensuren og påvirker andre slik eierne av det sosiale mediet vil.

  Eierne av plattformer som blogger og nettaviser bruker, kan bruke rasist og antisemittisme beskyldninger for å stenge ned alt-nettsteder som kritiserer kapitalmakten, krigsmakten og mediamakten som er samlet hos en elite som utgjøres av så få at de kan få plass i et møterom.

  Skal en styre verden må en styre pengene og fortellingen folk blir fortalt. Det er eierne av bankkartellene som styrer pengene, og presse og media som forteller fortellingen, og det er bank-kartellene eier presse og media.

  Det blir bare en nyhets og informasjonskilde i NWO, og den blir herskerklassens. Alternativpressen som prøver å få befolkningenes oppmerksomhet, befinner seg kun på Internett og leses bare kanskje ikke mer enn av 5%, og det er faktisk bare litt over halvparten av verdens befolkning har tilgang til Internett.

  Med storkapitalens totale styring over økonomi og informasjon, vil befolkningene befinne seg i New World Order uten å vite det, akkurat som den globale storkapitalen vil.

 3. Catherine Austin Fitts Full Interview Planet Lockdown

  Spesiell video med dame som tegner og forteller.
  Informativ.
  Gi gjerne poeng på en skala fra 1-10 .

  https://vimeo.com/498357821

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere