Mannen som skapte world wide web fordømmer korporasjonenes kontroll over nettet

0

Tim Berners-Lee var mannen som framfor noen andre skapte world wide web, eller internettet lik vi kjenner det. Han er en britisk informatiker som regnes som opphavsmann til World Wide Web, systemet som ligger til grunn for den moderne bruk av Internett. Berners-Lee er grunnlegger og direktør for konsortiet World Wide Web Consortium (W3C), som regulerer noen av de viktigste standardene på nettet. Nå tar han et kraftig oppgjør med korporasjonenes kontroll over nettet. Og han tenker å gjøre noe med det.

«Formålet deres er å dominere verden»

Internettets far er sjokkert over hva avkommet er blitt gjennom kontrollen til Google, Facebook og Amazon. «Formålet deres er å dominere verden,» sa han i 2018, og lovte at han skulle ta et initiativ for å redde nettet fra korporasjonenes klør. «Vi må gjøre det nå.»Dette er et historisk øyeblikk.»

To år seinere er kritikken vel så aktuell som den gangen, så hvor langt har Berners-Lee kommet?

Han har opprettet firmaet Inrupt, og via dette vil han skape noe som kalles Solid-prosjektet. Hensikten er å gi brukeren tilbake kontrollen over sine egne data.

En beskrivelse av Solid finnes her.

Appen, som bruker Solid’s desentraliserte teknologi, lar Berners-Lee få tilgang til alle dataene sømløst – kalenderen, musikkbiblioteket, videoene, chat, forskning. Det er som en blanding av Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify og WhatsApp.

Forskjellen her er at på Solid er all informasjonen under hans kontroll. Hver bit av data han oppretter eller legger til på Solid, finnes i en Solid pod – som er et akronym for personal online data store. Disse podene er det som gir Solid-brukere kontroll over applikasjonene sine og informasjon på nettet. Alle som bruker plattformen vil få en Solid identitet og en Solid pod. Dette er slik folk, ønsker Berners-Lee, vil ta tilbake kontrollen over nettet fra korporasjonene.

For eksempel er det en idé Berners-Lee for tida jobber med, en måte å lage en desentralisert versjon av Alexa, Amazons stadig mer allestedsnærværende digitale assistent. Han kaller det Charlie. I motsetning til Alexa ville folk på Charlie eie alle dataene sine. Det betyr at de kan stole på Charlie med for eksempel helseregistre, barneskolearrangementer eller økonomiske poster. Det er den typen maskin Berners-Lee håper vil dukke opp over hele Solid for å snu dynamikken i nettet fra selskapene til enkeltpersoner.

John Bruce, som er medgrunnlegger av Solid, sier det slik:

“På nettet, slik vi ser det for oss, vil helt nye virksomheter, økosystemer og muligheter dukke opp og trives, inkludert vertsfirmaer, applikasjonsleverandører, bedriftskonsulenter, designere og utviklere, hverdagsbrukere vil finne utrolige verdier i nye typer apper som er umulig på dagens nett. ”

Tim Berners-Lee har ikke nådd helt dit ennå. Men mannen som skapte www er vel i stand til dette også. Det er all grunn til å ønske ham og hans kolleger lykke til.

Lenke til Solid/Inrupt finner du her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIsrael dreper 57 mennesker
Neste artikkelKøbenhavn: Fotograf med synlig pressekort slått ned av politiet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).