København: Fotograf med synlig pressekort slått ned av politiet

3

Kollektivet Redox har anmeldt politiet i København fordi en av deres fotografer ble slått ned under Men In Black-demonstrasjonen. Avisa Arbejderen skriver:

Fra avisa Arbejderen.

På trods af et tydeligt pressekort hængende om halsen og synligt kamera i hånden blev fotograf og chefredaktør for Redox Simon Bünger i lørdags udsat for politivold, da han dækkede Men in Black-demonstrationen mod coronarestriktioner i København.

Da politiet stormede frem mod demonstranterne, blev jeg skubbet og væltet omkuld af en betjent, der tydeligt gik direkte efter mig, på trods af at jeg har både kamera og pressekort fremme.
Simon Bünger, fotograf og chefredaktør på Redox 

Politivolden mod fotografen skete ad to omgange.

Skubbet i jorden

Den første politivold mod Simon Bünger fandt sted ved Rådhuspladsen.

– Jeg havde trukket mig lidt væk fra politiets linje ved Strøget for ikke at stå i vejen. Men da politiet stormede frem mod demonstranterne, blev jeg skubbet og væltet omkuld af en betjent, der tydeligt gik direkte efter mig, på trods af at jeg har både kamera og pressekort fremme. Kort forinden havde jeg mundtligt identificeret mig som presse overfor hans kollega, fortæller Simon Bünger.

Han fortsætter:

– Betjenten løber frem mod mig og skubber mig så hårdt i brystet, at jeg falder bagover og ender på jorden. Ved faldet slår jeg mig og får knubs, men kommer ikke alvorligt til skade, siger Simon Bünger.

Episoden blev fanget på video af netmediet KaosTV. På videoen kan man tydeligt se en betjent løbe hen til Simon Bünger og skubbe ham hårdt i brystet, så han vælter omkuld.

Simon Bünger kommer dog på benene igen og fortsætter sit arbejde.

– Det var ubehageligt, for jeg følte, at de gik efter mig som repræsentant for pressen, fordi jeg dokumenterede urolighederne, forklarer Simon Bünger til Arbejderen.

Knippelslag

Senere på aftenen rykker urolighederne til Nørrebro, hvor der opstår nye konfrontationer mellem politiet og demonstranter.

– Her havde politiets civilklædte betjente en meget voldsom fremfærd. En civilklædt betjent slår mig med sin knippel, selvom jeg helt åbenlyst er fotograf og stadig har både pressekort og kamera fremme.

Også her fremstod Simon Bünger tydeligt som pressefotograf med synligt pressekort, og han identificerede sig flere gange verbalt som presse overfor politifolkene.

Klager til DUP

Simon Bünger vil nu klage over politivolden til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

– Jeg har mange gange tidligere dækket uroligheder i både ind- og udland og er aldrig før blevet udsat for politivold. Jeg bar mit pressekort synligt om halsen og stod tydeligt med mit kamera fremme ved begge episoder. Det er meget problematisk adfærd fra politiets side, siger han.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en reaktion fra Københavns Politi.

«Redox har oplyst, at hændelserne vil blive anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Som navnet antyder, er det en uafhængig instans, der skal have mulighed for at skabe klarhed over, hvad der er sket i situationen, uden påvirkning eller indblanding herfra. Derfor har vi ikke mulighed for at kommentere hændelserne, men henviser til DUP», skriver Københavns Politi i en kort mail til Arbejderen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Tja. For meg ser det litt tilfeldig ut at han ble dyttet. Og en fra politiet forsøker å hjelpe ham opp. Og ikke blir han slått heller. Hva er poenget med en slik artikkel? Er det ikke ille nok som det er.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Litt googling viser at Simon Bünget er en radikal aktivist av antifa-typen som for en gangs skyld utstyrte seg med pressekort, og det er greit å vite at det er folk Steigan støtter.

 3. Tja, hvad skal man mene om danske Arbejderen, som skulle repræsentere arbejderklassen og dens interesser?
  Der foregår stort ikke nogen debat, hvilket måske til dels kan skyldes, at Arbejderen stadig er afhængig af Facebook´s medieinfrastruktur - hvilket jo har betydet, at mange kritiske skribenter, bl.a. undertegnede, har fået slettet deres konto, og således er forhindret i at bidrage til forhåbentlig seriøs og konstruktiv meningsudveksling. Jeg har flere gange opfordret Arbejderen til at gøre sig uafhængig af Facebook, men det er altså ikke sket.
  Hvis man skal kritisere avisens redaktionelle indhold er fejlen jo nok, at den har fokuseret/fokuserer for meget på arbejderklassens umiddelbare materielle interesser - og for lidt på dens grundlæggende politiske interesser. Den del af arbejderklassen, der er integreret på det kapitalistiske arbejdsmarked har det jo materielt ok, og er derfor måske tilbøjelig til tillige at lade sig integrere i kapitalismens politiske bevidstheds- og forbrugslogikker, og endda støtte dens ekstra-territorielle imperialistiske logikker.
  Derudover er det svært at konkludere andet end at den materielt integrerede arbejderklasse og dens a-kasser og fagforeninger i Danmark vil skide på de, der internt er udenfor deres arbejdsgiveres dresserede arbejdsmarked, dvs. kontanthjælpsmodtagere og post-studerende på dimittendsats, og som derfor lever på fattigdoms-sats - ligesom de heller ikke vil løfte en finger for den aktive del af den eksterne arbejderklasse, der rundt om på kloden bliver nedkæmpet af imperialismens lokale borgerskabs repressive apparater - og som derudover lægger ryg til imperialismens direkte eller indirekte krige i fx. Syrien.

  • Så her 119 år efter at Lenin skrev: Hvad skal der gøres, har arbejderklassen stadig nul indflydelse på totalitetens grundlag, nemlig produktionen og dens ekstra-territorielle udenrigspolitik.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere