Iran: – To land sto bak drapene på Qassem Soleimani og hans følge

0
Den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikanske angrep i Irak torsdag 2. januar 2020. Sammen med ham ble Abu Mahdi al-Muhandis, nestkommanderende i Popular Mobilization Units (PMU), drept. Pentagon sa i en uttalelse at angrepet ble utført etter ordre fra president Trump. Foto: Shutterstock

Den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikanske angrep i Irak torsdag 2. januar 2020. Sammen med ham ble Abu Mahdi al-Muhandis, nestkommanderende i Popular Mobilization Units (PMU), drept. Pentagon sa i en uttalelse at angrepet ble utført etter ordre fra president Trump.

I forbindelse med årsdagen for drapene sier en talsmann for parlamentet i Teheran at iranske myndigheter har etterretningsinformasjon som sier at det var to land som sto bak angrepet, men han nevnte dem ikke ved navn. Det vil bli gjort om ikke lenge, sa Hossein Amir Abdollahian. Han sa også at Iran har ei liste på 48 navn over personer som deltok i planlegginga og gjennomføringa av drapene. Det vil bli reist internasjonal sak mot dem, sa han.

Statsadvokat Ali Al-Qassi Mehr anklager det internasjonale sikkerhets- og leiesoldatfirmaet G4S, som har ansvaret for sikkerheten på Baghdad International Airport for å ha vært delaktig i drapene ved å gi informasjon til USAs militære om hvor ofrene befant seg. G4S er i dag det mektigste av alle slike firmaer, og fram til 2019 hadde Oljefondet en stor eierandel i selskapet, men har siden solgt mesteparten «av etiske grunner». (Største eier i G4S er Credit Suisse og Oljefondet er tredje største eier der, foran Vanguard og BlackRock.)

Den iranske statsadvokaten sier at også Tyskland var delaktig i drapene. Det gjør tallet på to ansvarlige land litt uklart, for fra før av vet vi at også Israel spilte en viktig rolle.

Israelsk etterretning bisto USA med drapene

Jerusalem Post skrev:

«Israelsk etterretning var medvirkende til den vellykkede amerikanske attentatet mot sjefen for Irans Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Quds Force, generalmajor. Qasem Soleimani, meldte NBC News søndag.»

«Ifølge NBC og Reuters var informanter i Damaskus i stand til å tipse CIA om nøyaktig hvilket fly Soleimani ville være på, som israelsk etterretning bekreftet og verifisert.

Reuters ble fortalt av irakiske etterforskere at USA hadde hjelp fra to sikkerhetsansatte på flyplassen i Bagdad og to ansatte fra Cham Wings – «en spion på flyplassen i Damaskus og en annen som jobbet ombord i flyet,» sa kilden. Det irakiske nasjonale sikkerhetsbyråets etterforskere mener de fire mistenkte, som ikke er blitt arrestert, jobbet som en del av en bredere gruppe mennesker som leverer informasjon til det amerikanske militæret, sa tjenestemannen.

Ifølge The New York Times var statsminister Benjamin Netanyahu sannsynligvis den eneste amerikanske allierte som visste om attentatet, etter å ha snakket med USAs utenriksminister Mike Pompeo på forhånd.

Yisrael Beytenu-leder Avigdor Liberman sa at Times-rapporten var basert på israelske kilder, som han bemerket hadde dårlig dømmekraft.

«Vi må ta avstand fra det,» sa han i et radiointervju søndag. «Tvetydighet og taushet er det beste for oss.»

Liberman er tidligere forsvarsminister i Israel og sa at han har mye erfaring med å jobbe med publikasjoner som Times.»

Les også: Israels rolle i drapene i Bagdad

Forrige artikkelPolitiet stormet teknofest i Frankrike med 2500 deltakere
Neste artikkelTyrkias terrorister fra Idlib aksjonerte fordi lønningene er uteblitt