Etiopias tidligere utenriksminister blant de Tigray-lederne den etiopiske hæren har drept

0
En demonstrasjon i Ottawa, Canada mot krigen mot Tigray. Shutterstock

Den etiopiske hæren fortsetter sin utrenskningskampanje mot lederne i den opprørske Tigray-provinsen. Regjeringa i Addis Abeba, ledet av fredsprisvinner Abiy Ahmed, gjør ingen hemmelighet av at det er en menneskejakt de holder på med. AfrikaNews melder at den etiopiske hæren drepte tre framstående medlemmer av Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i et angrep 13. januar 2021. Blant de drepte var Seyoum Mesfin som har vært utenriksminister i Etiopia i nesten to tiår. Abay Tsehaye, tidligere minister for føderale saker og den tidligere ledende parlamentarikeren Asmelash Woldeselassie var også blant de drepte.

Seyoum var akademiker og politiker og en av grunnleggerne av Tigray Peoples’ Liberation Front (TPLF). Det var han og hans eritreiske motpart Haile Woldetensae som undertegnet fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea i 2000. Han har også holdt tale i FNs hovedforsamling og var en periode Eritreas ambassadør til Kina.

Mennene døde i skyteepisoder etter «å ha nektet å overgi seg,» heter det i en uttalelse fra den etiopiske regjeringa. Statsminister Abiy Ahmed beordret tropper til Tigray i begynnelsen av november, et trekk han sa kom som svar på TPLF-angrep på føderale militærleire i regionen. Ifølge International Crisis Group har tusenvis dødd i kampene, og titusenvis av flyktninger har strømmet over grensa til Sudan. Abiy erklærte seier i slutten av november etter at føderale styrker tok kontroll over den regionale hovedstaden Mekele. Men TPLF har lovet å kjempe videre, og FN rapporterte forrige uke at «lokal kamp og usikkerhet fortsetter» på flere områder. TPLFs toppledere er fortsatt på flukt. De siste dagene har regjeringa kunngjort at den har tatt til fange flere TPLF-tjenestemenn, inkludert Sebhat Nega, en organisasjonens grunnleggere. TPLF dominerte Etiopias regjerende koalisjon i nesten tre tiår før Abiy kom til makta i 2018.

Les også: FN advarer mot mulige krigsforbrytelser i Etiopia

Etiopia har erklært seier i Tigray, men kampene fortsetter

Er krigen i Etiopia over, eller blir det en langvarig geriljakrig?

Tigray er en av Etiopias ni delstater, nord imot grensen til Eritrea, og med Mekele som hovedstad, skiver Store norske leksikon.

Innbyggertallet er 4,3 millioner (2007), og delstaten har et areal på 41 millioner kvadratkilometer. Regionen er etnisk dominert av tigrayene (95 prosent), som snakker tigrinja og som i hovedsak er ortodokse kristne. Det finnes en liten muslimsk minoritet på ca. 4 prosent. Tigray har en lang historie i Etiopia, og var en sentral del av det gamle Aksum-riket. Tigray-nasjonalismen vokste seg sterk i løpet av det 20. århundre, med økende motstand mot Etiopias politiske sentrum. Dette kom først til uttrykk i det såkalte Woyane-opprøret på 1940-tallet, og for alvor ved dannelsen av Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i 1975. TPLFs målsetting var i utgangspunktet å løsrive Tigray fra resten av Etiopia, og i løpet av 1980-tallet klarte organisasjonen å sikre militær og politisk kontroll over regionen. Etter at TPLF inntok Addis Abeba og avsatte Derg-regimet i 1991, endret TPLF politikk og innførte et etnisk føderalt system med (formelt) utstrakt selvstyre til landets regionalstater.

Kartet viser Tigray-provinsens beliggenhet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.