Etiopia har erklært seier i Tigray, men kampene fortsetter

0
En demonstrasjon i Washington DC mot krigen i Tigray. Shutterstock.

Fredsprisvinner og statsminister i Etiopia, Abiy Ahmed, har erklært seier i borgerkrigen i Tigray-provinsen etter at de etiopiske styrkene inntok provinshovedstaden Mekele. Lederen for Tigray People’s Liberation Front (TIPLF), Debretsion Gebremichael, sier imidlertid at deres styrker har skutt ned et Mig-23-fly som tilhørte Etiopias flyvåpen, og at de fortsetter kamoene. TPLF har lagt ut video av flyvraket og av piloten, som de har tatt til fange. Regjeringsstyrkene sier nå at de har satt igang det de kaller en menneskejakt for å ta til fange ledere for TPLF.

Africa News skriver at krigen til nå har krevd tusenvis av menneskeliv og at titusenvis av mennesker har flyktet til Sudan for å komme vekk fra krigen. (Kanskje Nobelkomiteen burde be om å få prisen i retur? Eller er det slikt man forventer av en fredsprisvinner?)

Her er et kart fra Southfront som viser den militære situasjonen 29. november 2020:

Så lenge Sovjetunionen eksisterte kalte TPLF seg marxist-leninistisk og hadde forbindelser med Albania. Etter Sovjetunionens sammenbrudd fjernet de alle henvisninger til marxismen.

Etter borgerkrigen i Etiopia i 1991 ble TPLF en del av det herskende partiet i landet. Denne situasjonen varte til 2018 da de nektet å bli med i det nye koalisjonspartiet Prosperity Party, som ledes av Abiy Ahmed. I 2020 avlyste Ahmed regionalvalget i Tigray-provinsen med henvisning til covid-19. Det nektet TPLF å godta. Valgene ble gjennomført, men resultatet ble ikke godkjent av Addis Abeba. Dette utløste den pågående borgerkrigen. TPLF har lang erfaring med geriljakrig og har ledere som både kjenner terrenget og har krigserfaring. Dessuten er det gamle motsetninger mellom regionen og sentralmakta som de kan utnytte. Derfor er det ikke gitt at krigen vil slutte sjøl om hovedstaden er tatt av regjeringsstyrkene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.