Bill Gates er nå USAs største jordeier

16
Illustrasjon fra Shutterstock

Multimilliardæren Bill Gates har kjøpt opp så mye landbruksjord i USA at nå han er landets største jordeier, skriver Forbes. Gates er den fjerde rikeste personen i verden med en nettoformue på nesten 121 milliarder dollar, og er nå altså også blitt en landeierbaron i toppklasse.

Gates har drevet systematisk oppkjøp av landbruksjord og har nå samlet seg 242.000 acres, eller omtrent 98.000 hektar eller 980 kvadratkilometer. Det tilsvarer 11 prosent av all fulldyrka jord i Norge.

Etter mange års rapporter om at han kjøpte jordbruksarealer i stater som Florida og Washington, avslørte The Land Report at Gates, har bygd opp en massiv portefølje av jordbruksarealer som strekker seg over 18 stater. Hans største eierandel er i Louisiana (69 071 dekar), Arkansas (47 927 dekar) og Nebraska (20 588 dekar). I tillegg har han en eierandel på 25 750 dekar overgangsland på vestsiden av Phoenix, Arizona, som utvikles som en ny forstad. I følge The Land Report’s forskning eies jorda direkte og gjennom tredjepart av Cascade Investments, Gates’ personlige investeringsorganisasjon. Cascades andre investeringer inkluderer matsikkerhetsselskapet Ecolab, bruktbilforhandler Vroom og Canadian National Railway.

Noen er kanskje overrasket over at teknomilliardæren Gates investerer i landbruksjord, men det er helt på linje mad hans satsing på genmanipulerte arter, GMO.

Les: USA, Monsanto og Bill Gates tvinger GMO på et uvillig Afrika

Gates er tungt inne i agrobusiness og Bill & Melinda Gates Foundation investerer milliarder i frøfirmaene og produsentene av plantevernmidler. Bill Gates’ instrument for en «grønn revolusjon» i Afrika er Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), skriver Jacobin:

Men fjorten år etter at AGRA ble grunnlagt, er det trygt å si at initiativet ikke har nådd sine mål. I stedet for å bekjempe sult og fattigdom, har sulten faktisk økt med 30 prosent i AGRA-fokuslandene – noe som betyr at tretti millioner flere mennesker lider av sult enn da AGRA startet. Innen 2018 hadde landbruksavlingene i fokuslandene økt med bare 18 prosent, i motsetning til de 100 prosentene AGRA lovte. I perioden før AGRA hadde avlingene i disse landene vokst med 17 prosent. Avkastningsøkningene med og uten AGRA var derfor nesten identiske.

AGRAs resultater er ødeleggende for småbønder. De fleste AGRA-prosjekter innebærer primært å selge dyre forsyninger av hybridfrø og syntetisk gjødsel via agrokjemiselskaper. Disse forsyningene er ekstremt kostbare og øker dermed drastisk bøndenes risiko for å havne i gjeld. Eksempler fra Tanzania viser at småbønder ikke har vært i stand til å betale tilbake frø- og gjødselgjeld rett etter høstingen, og til og med er noen blitt tvunget til å selge husdyrene sine.

Hensynsløs profitør også i landbruket

I Norge har Bill Gates oppnådd status omtrent som han skulle være kongelig. Sjøl folk på «venstresida» blir fornærmet hvis man kritiserer Gates, siden har «gir bort» så mye penger via stiftelsen sin. De innser ikke at Bill & Melinda Gates Foundation er et smart instrument for å skaffe seg enda mer profitt og makt samtidig som han og Melinda slipper skatt.

Les: Bill Gates i Afrika – brutte løfter

Dette vises ikke minst gjennom parets voldsomme satsing på anti-økologisk landbruk som de driver sammen med de største landbruksprofitøren i verden, plantegift- og GMO-gigantene. AGRA og Bill and Melinda Gates Foundation har også omfattende forbindelser til agrobusiness-selskap som Bayer (inkludert Monsanto etter en fusjon), BASF, Corteva Agriscience (en fusjon mellom Dow og DuPont), OCP Group (tidligere Office Cherifien des Phosphates), Yara og Cargill.

Det er all grunn til å tro at når Gates er blitt en landbruksbaron i USA, så er det et ledd i den samme strategien.

Les også: Milliardærenes stiftelser og norsk utenrikspolitikk

Se også intervju med den indiske forfatteren, filosofen, aktivisten og samfunnskritikeren Vandana Shiva påv France24:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Denne “venstresia” eksisterer kun for gi globalistene et folkelig alibi for politikken sin. Som FRP er det for “høyresiden”.

  Unknown-5

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Og når får vi en reaksjon mot fengslingen av Assange og sensur på sosiale medier fra Olaf?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Så svaret ditt er altså aldri. Men av andre krever du litt av hvert. Hm. Du tror muligens de dumme skal arve jorden?

 4. Og der dukket CIA trollet Olaf opp fra propagandafabrikken, Kill Bill har tross alt betalt milliarder til slike påvirkningsagenter og provokatører som Olaf så det skulle bare mangle at han ikke skulle forsvare sjefen sin.

  I Russland så kritiserer mediene Putin og myndighetene sine, her i vesten så dyrker mediene makteliten som Guder og er ukritiske mikrofonstativer for konspirasjonsteoriene deres, men kanskje ikke så rart siden det er makteliten som eier mediene. bra vi har frie medier som Steigan der vi får 120% fakta. :smiley:

 5. Mat og vann er eksistensielt for mennesket, og det er spesielt bekymringsfullt at storkapitalen kjøper opp drikkevannskilder og dyrkbar mark i et høy tempo verden over, mens MSM holder det unna førstesidene. Folk flest er intetanende om at at bankkartellene via deres “Big Ag”, agroselskapene, bestemmer produksjon og distribusjon av mat i større og større grad i store deler av verden.

  Bare i EU eies nå over femti prosent av jorden av bare 4 prosent av jordeierne, og de er ikke bønder, men selskaper som driver factory-farming som business modeller. At Gates satser stort på å bruke GMO-frø er alarmerende, småbønder kan ikke betale for det, og det har rammet mange småbønder feks i India så hardt at de må gå fra gårdene, les selge dem til selskaper som står bak, og som overtar jorden svært rimelig, og slår jordstykkene sammen til store enheter.

  Denne land-grabbingen er skruppelløs og kynisk, den ødelegger økologisk jordbruk til fordel for kjemisk factory-farming, og gjør millioner av småbønder jordløse, landsens folk som blir utfattige i storbyene de tvinges å flytte til, og forgår uten at MSM omtaler det.

  Det er det storkapitalen vil, i New World Order skal det bare bo nok folk på landsbygda til å drive enorme kjemiske jordbruk for GMO-matproduksjon og annet metropolene trenger, alt annet vil de legge ned.

 6. Bill Gates har mye makt, selv min minste datter ble rasende da jeg sa at dette ikke er noen god mann. Sier du noe negativt om Bill Gates så skal jeg aldri mer snakke med deg sa hun, dette er slikt barna blir hjernevasket med på skolen, han blir presentert som en filantrop som bruker pengene sine på å redde verden og fattige istedenfor å bruke penger på seg selv.

  Det er så feil som det er mulig å bli.

  AMERICA’S TOP OWNER OF FARMLAND: BILL GATES – IN CONTROL OF FOOD

  How Bill Gates Monopolized Global Health

  https://www.youtube.com/watch?v=wQSYdAX_9JY
 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nei. Døren går andre veien.

 8. Gates har også investert i et bruker-betaler-system for demontering av offentlig skole, hvor Microsoft skal levere læremidler. Det er storkapitalens mål, privatisering av alle offentlige sosiale rettigheter for alle.

  “Milliardærer, vesentlige organisasjoner som Verdensbanken (WB), globale teknologiforetak, tankesmier og nasjonale myndigheter handler i fellesskap for å demontere den grunnleggende sosiale rettigheten til en universell, gratis, offentlig utdanning og for å pålegge et bruker-betaler-system”.

  “En storaktør som profittjeger i utdanningsmarkedet i Asia og Afrika er Bridge International Academies (BIA), som fokuserer på å tilby stordriftsfordeler. Finansiert av Pearson, milliardærer som Bill Gates, Mark Zuckerberg og Pierre Omidyar [e-Bay] og bistand/utviklingsorganisasjoner som DFID-UK og Verdensbanken (WB), lover BIA-modellen aksjonærene «stor fortjeneste gjennom rask ekspansjon av en lav-ressurs, standardisert og skalerbar skolemodell som utnytter investorenes egne teknologiprodukter. I sin årsrapport til aksjonærene for 2015 prosjekterte BIA inntekter på én milliard dollar [NOK 8,6 milliarder] av omsetningen over en tiårsperiode»”.

  “Verdensbanken sikret så utvidelsen av SBM-retningslinjene ved å inkorporere dem i sine betingelser for lån, hvilket resulterte i at mer enn halvparten av de rurale offentlige skolene i El Salvador ble drevet etter SBM-retningslinjene”. Kilde, må leses.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere