Bill Gates’ milde gaver til hvem?

34
Det er for en stor del kvinner som er bøndene i Afrika, men de ser ikke mye til gavene fra Gates.

Datagründer og multimilliardær Bill Gates blir mottatt som en kongelig eller en statsleder når man kommer til Norge og bekrefter enda en gang ordene til Edvard Munch som sa: «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.» Etter at Bill og Melinda Gates ga store deler av formuen sin til en stiftelse (de selv kontrollerer) har de skaffet seg et ry som store velgjørere. Men hvor sant er bildet?

Det er for en stor del kvinner som er bøndene i Afrika, men de ser ikke mye til gavene fra Gates.
Det er for en stor del kvinner som er bøndene i Afrika, men de ser ikke mye til gavene fra Gates.

Verdens største veldedige stiftelse

Bill and Melinda Gates Foundation må være verdens største veldedige stiftelse med en stifteseskapital på 40 milliarder dollar. Den består stort sett av gaver fra Gates-paret og deres milliardærvenn Warren Buffet. Stiftelsen er en av verdens største bidragsytere til landbruk og passerte sommeren 2014 en totalsum på 3 milliarder dollar, eller ca. 20 milliarder kroner. Totalt har stiftelsen gitt bort gaver på i alt 30 milliarder dollar siden stiftelsen i 2000. Flesteparten av stiftelsens gaver har Afrika som mål. De sier sjøl at deres mål er å «bringe innovasjon innen helse og opplæring til folk over hele verden».

Avisa LA Times gjorde i 2007 en sånn skikkelig journalistisk jobb som man skulle ønske at mange aviser gjorde. De gikk bak den vakre fasaden til Gates-stiftelsen og fant et langt mindre flatterende bilde. (Oversikt over alle artiklene her.) I en av artiklene gikk de tett på situasjonen i Nigeria, der Gates-stiftelsen har gitt mange penger til vaksinasjoner. Det de fant var at det var ikke mangel på vaksine som var det store helseproblemet for folk i Niger-deltaet, men de giftige utslippene fra oljeselskapenes anlegg. Og så viser det seg at samtidig med at stiftelsen investerer $218 million i vaksineprogrammer, som blant annet går til Nigeria, investerer den $423 millioner i Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. og Total – selskaper som er ansvarlig for mesteparten av den faklinga som dekker Niger-deltaet med forurensning.

Det samme gjentar seg i Durban, Sør-Afrika der Gates Foundation driver et helseprogram. Der lider barn av pusteproblemer på grunn av utslippene fra papirfabrikken Mondi og oljeraffineriet Sapref. Gates Foundation er en av hovedaksjonærene i de selskapene som eier disse fabrikkene med $295 millioner i BP og $35 millioner i Royal Dutch Shell som eier Sapref sammen med BP. Stiftelsen har også en eierandel på $39 millioner i Anglo American som eier Mondi-fabrikken.

Kritikere sier at Gates Foundation bruker penger for å fremme en politisk agenda i Afrika, og beskylder stiftelsen for å investere direkte i svært kontroversielle saker som genmanipulerte arter.

Profitt på helseskadelig produksjon og rovdrift

Organisasjonen GRAIN er en liten non-profit-organisasjon som sier at den jobber for å støtte småbrukere og sosiale bevegelser som kjemper for at lokalsamfunnene skal kontrollere matproduksjon som er basert på biodiversitet. De har gjennomført en større undersøkelse av investeringene til Gates Foundation, og her er noe av det de har funnet ut:

Omtrent halvparten av gavene til landbruk gikk til fire store grupperinger; CGIARs globale forskningsnettverk, internasjonale organisasjoner (Verdensbanke, FN-byråer osv.), AGRA (som er opprettet av Gates sjøl og African Agricultural Technology Foundation (AATF) med blant annet Rockefeller Foundation, USAID og Pepsico blant sine investorer. Den andre halvparten gikk til hundrevis av organisasjoner over hele verden. Blant dem gikk 80% av gavene til organisasjoner i USA og Europa, 10% til Afrika.

Investeringene til Gates Foundation
Investeringene til Gates Foundation

Gates Foundation gir til forskere og ikke til bønder, og helt spesielt gir de til forskning som legger grunnlaget for agro-business.

CGIAR er et slikt nettverk for «grønn revolusjon»-forskning. Med pengene fra Gates har nettverket fått en ny vår og nå i direkte partnerskap med frøfirmaene og produsentene av plantevernmidler.

Investerer i å smøre politikere og endre lands politikk

AGRA går direkte inn i politiske prosesser og driver fram endringer av landbrukspolitikk og reguleringsbestemmelser. I Ghana skrev AGRAs Seed Policy Action Node endringene av landets frøpolitikk. Noe liknende skjedde i Mosambik og Tanzania.

African Agricultural Technology Foundation (AATF) som langt på vei kontrolleres av Gates har fått $95 millioner til å fremme hybridmais og hybridris. De bruker også penger fra Gates til «positiv endring av folks oppfatninger» om GMO og for å drive lobbyvirksomhet for å øke bruken av GMO-produkter i Afrika. Denne påvirkninga drives særlig gjennom Open Forum on Agricultural Biotechnology.

Cola, burgere og Monsanto

Gates Foundation hevder at de jobber for å gi folk tilgang til «variert, næringsrik mat som er grunnleggende for god helse», men i praksis går svært mye av deres investeringer til fast food-industrien. Hele $3,1 millarder gikk til selskaper som Coca Cola, McDonald’s, Pepsico, Burger King, og KFC (Kentucky Fried Chicken). Stiftelsen har investert en milliard dollar i verdens største supermarkedskjede, Walmart, som er en hovedkraft i å drive bort de små jorbruksenhetene til fordel for de største.

Dermed vil jeg ikke ha påstått at det blant de 5% av gavene som faktisk går til Afrika ikke finnes en del positive eksempler som faktisk virker slik reklamen sier. Men det store bildet er et helt annet og ganske forskjellig fra det Gates gir i intervjuer.

gates invest

Og i Norge mottas Bill Gates som en kongelig

Dette viser at gavene fra Gates ikke er så milde som de gir inntrykk av. For det første har han gitt bort pengene til en stiftelse han sjøl kontrollerer, og så bruker han 95% av stiftelsens penger til formål som gir stiftelsen profitt og styrker noen av verdens kapitalistiske verstinger. Gavene bruker han i stor grad på å fremme agrobusiness, drive politisk påvirkning og legge til rette for GMO. Det han gir til virkelig eksisterende bønder blir for skillemynt å regne.

Men i Norge mottas han som en kongelig av kronprins Haakon og av statsministrene Stoltenberg og Solberg, og han på sin side er smart nok til å rose dem, slik at de blir enda lettere å bruke. – Jeg ble veldig godt kjent med Jens Stoltenberg. Han har vært fantastisk å jobbe med. Uansett hvem som styrer i Norge, ønsker vi å ha et veldig sterkt partnerskap, sier Gates.

Og så var det skattefritaket da…

De milliardene Gates gir til sin egen stiftelse er skattefrie, så da kan man begynne å diskutere om det i det hele tatt er gitt noen gave, eller om han har flyttet pengene fra en lomme til en annen.

 

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


34 KOMMENTARER

 1. «Hele $3,1 millarder gikk til selskaper som Coca Cola, McDonald’s, Pepsico, Burger King, og KFC (Kentucky Fried Chicken).»

  Er ikke Buffett storaksjonær i Coca Cola? (Og i flere av disse selskapene?) Og er han ikke dessuten hovedaksjonær i Heinz, som leverer tomatketchup til både McDonald’s og Burger King (og KFC?), etc.?

  En annen morsom ting med Heinz er vel at John Kerrys kone har en ganske stor aksjepost der, siden hun er arving?

 2. «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.» 😉 Jeg gjorde en undersøkelse om lovverk og kontroll funksjoner i forbindelse med velgjørenhet globalt og nasjonalt. Systemet er bygget mange ganger på tillit var min konklusjon. Min personlige fundering er at vi idag kanskje har flere nisjer som omsetter for milliarder der har vi lovverk som bygger på tillit i mange land.

  Tillit eller……»Corruption is like a ball of snow, once it’s set a rolling it must increase.» – Charles Caleb Colton 😉

 3. Penger er byttemidler i et samfunn, tall i et dugnads-regnskap.
  Vi blir innbilt at uten penger kan et samfunn gjøre lite for å heve velferden. Ref. Afrika som «fattig», skjønt med nok arbeidskrefter, grødeland og andre resurser. Men de/vi er fortalt eventyr om at de mangler (vestlig) valuta for å gjøre noe med sin situasjon !
  Det blir som eventyret om Spikersuppa. Der folket ble innbilt at den magiske spikeren var nødvendig for å lage velferd. Spiker-eieren fikk seg nok et godt måltid uten hverken arbeid eller resurser.
  – Eller USA sin Marshall-«hjelp» etter krigen. Det var nok bakmennene der som tjente mest på denne «hjelpen».
  Men vi lot , og lar , oss lure fordi vi forveksler fiktiver og virkelige verdier.
  Men penger er tall uten egenverdi. Og renter er tall av tall, og tyveri når de brukes til annet enn å indeksregulere pengeverdien etter riktig lønns og prisstigning i et samfunn.
  Vi sier «penger er roten til alt vondt», med et alvorlig & moralsk ansikt. Dette er selvfølgelig tull. Penger er et godt SAMfunns-verktøy, som ingen skal eie. Til bruk slik at spesialister kan verdisette innsats og bytte mot andre spesialister (oss alle). Det er denne spesialiseringen og effektiviseringen av hoder og henders innsats som skaper vår velstand.

 4. Fortsatt:
  Vi sier «penger er roten til alt vondt», med et alvorlig & moralsk ansikt. Dette er selvfølgelig tull. Penger er et godt SAMfunns-verktøy, som ingen skal eie. Til bruk slik at spesialister kan verdisette innsats og bytte mot andre spesialister (oss alle). Det er denne spesialiseringen og effektiviseringen av hoder og henders innsats som skaper vår velstand.
  Om vi kaster alt av penger/gull i havet, vil vi fortsatt ha de skapte verdiene og arbeidskrefter og ideer til å skape nye, igjen på land.
  Og eget hjemmemarked bør være en nasjons viktigste marked. Så kan frie nasjoner handle/bytte et eventuelt overskudd ( ikke handelskrige) med andre frie nasjoner. Penger er underordnet.
  Og gull som forankring av pengeverdien er kun et (dårlig) alternativ til «gullet i oss selv», tillit. Det viktigste i et samfunn er tillit, arbeidslyst og ideer, og en administrasjon som ikke har sin egen agenda.

 5. Til slutt:

  Vi, – og Afrika, kan benytte hva som helst som penger innad i eget samfunn/område. Enten det er stemplede papir eller metallbiter eller tall i et plastkort/regnskap.
  Dette var nok den viktigste årsaken til at Libyas Gadaffi måtte fjernes. Da han hadde planer om et rentefritt byttemiddel for Afrika ( Libyske Gulldinarer) som alternativ for FED sin FIAT-valuta.

  «Den som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt».

  • Jeg tror du har rett i at Gaddafis plan for gull-dinaren og Afrikas forente stater var grunnlaget for at landet hans ble knust og han ble lynsjet.

   • Det er nok store sjanser for at dette også var ( den egentlige) årsaken til 2 verdenskrig og 80 års demonisering av Hitler og nasjonal-sosialismen.

 6. […] Datagründer og multimilliardær Bill Gates blir mottatt som en kongelig eller en statsleder når han kommer til Norge og bekrefter enda en gang ordene til Edvard Munch som sa: «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.» Etter at Bill og Melinda Gates ga store deler av formuen sin til en stiftelse (som de selv kontrollerer) har de skaffet seg et ry som store velgjørere. Men hvor sant er bildet? Dette har jeg skrevet om i artikkelen Bill Gates’ milde gaver til hvem? […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.