Tilgangen din på kreditt bør bli basert på netthistorikken din, sier IMF

0
Illustrasjon: Shutterstock

I et nytt blogginnlegg for Det internasjonale pengefondet presenterte fire forskere funnene sine fra et arbeidsdokument som undersøker det nåværende forholdet mellom finans og teknologi så vel som dets potensielle framtid. Forskerne ser på muligheten for å bruke dataene fra nettleser-, søke- og kjøpshistorikken for å skape en mer nøyaktig mekanisme for å bestemme kredittvurderinga til en person eller bedrift. De mener at denne tilnærminga kan føre til større utlån til låntakere som potensielt vil bli nektet av tradisjonelle finansinstitusjoner. Dette skriver Gizmodo.

Forskerne tar utgangspunkt i at en god del mennesker i dag har uformelle jobber som ikke gir dem mange poeng på de vanlige kredittrangeringene og tenker seg at netthistorikken deres kan kompensere for dette. Med henvisning til argumenter som «typen nettleser og maskinvare som brukes til å få tilgang til internett, historien om online søk og kjøp» som kan innlemmes i å evaluere en låntaker. Med dette mener forskerne at når en utlåner har et mer intimt forhold til potensiell klients historie, kan de være mer villige til å redusere kravene litt.

Det er kanskje velment, men det slår låvedøra på vid vegg for en vidunderlig ny verden av nettspionasje i bankenes, de sosiale medienes og it-gigantenes regi.

Som vi har pekt på tidligere har Facebook AI-verktøy som kan følge hver enkelt brukers daglige historikk, innlegg, meninger, følelser, kontaktnett, seksuelle preferanser, hva det måtte være. Forskerne ser for seg at såkalte «skytjenester» (NB: «skyen» eksisterer ikke, det er bare noen andres datamaskin!) skal kunne gjøre det lettere for globale korporasjoner å knytte seg til slike tjenester. IT-korporasjonene, finansinstitusjonene og sosiale nettverk i fellesskap skal bruke netthistorikken din til å vurdere deg og kredittverdigheten din. Så betryggende!

Gizmodo mener at dette kanskje ikke en gang er mulig ennå. Men det er jo den veien de ønsker å gå, og forskerne ber om at regjeringene bidrar til en slik teknologisk forandring. Så ikke bare de nevnte partnerne, men også regjeringene, les etterretningstjenestene, bør sørge for en mest mulig smertefri overgang til et kredittsystem hentet rett ut av «1984» og «Vidunderlige nye verden». Og advarer du mot dette er du sikkert «alarmist» eller «konspirasjonsteoretiker» – og får det på kredittratinga di.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOver 52.000 helseeksperter har til nå undertegnet erklæring mot lockdown
Neste artikkelKonspirasjonsvaksine