Shabana Rehman: – Er du mørk i huden og lettkrenket, så er det din tid nå

0
På podcasten SPA tok Shabana Rehman og Zahid Ali opp temaer som krenkede komikere.

Komiker og skribent Shabana Rehman er medlem av Ytringsfrihetskommisjonen. I en kronikk i Aftenposten tar hun et oppgjør med krenkelseskulturen. Rehman skriver:

«Norge trenger et krenkastingsråd. Kampanjer som halshugger kulturhistorien og setter fyr på arkivene gjennom iscenesatt privat krenkelseshysteri, er nå den nye normalen. Dette er ikke revolusjon, dette er revolusjonen som spiser sine barn.

Er du mørk i huden og lettkrenket, så er det din tid nå. Nå kan du bruke din offermakt til å sparke nedover på alle, uansett historisk rom eller tid uretten måtte ha skjedd under. Du trenger ikke lenger å bruke krefter på å stå opp mot den ekte hatefulle rasismen som rammer barn.

Det du virkelig kan leke med midt i koronaen, er sminken til en komiker som på toppen av det hele er antirasist. Er det ikke befriende?»

Glem strukturell rasisme

Rehman ironiserer over folk som drar rasismekortet for ubetydelige saker, mens de lar de store problemene ligge:

For hvem orker å gå inn i virkelig strukturell rasisme, det er jo så komplisert.

Glem strukturell rasisme, at Norge gjennom Equinor forgifter brønner og vannforsyninger uten skam, eller at kjøttindustrien er den egentlige årsak til pandemier.

Det er for mye, ikke sant? Heller ikke trenger du å bry deg om hvordan sukkerindustrien eller plantevernsgifter gjør fattige mennesker syke over hele verden. De som hverken har penger, nettilgang eller utdanning til å forebygge, men henter sin sykejournal fra egen kropp som varsler sykdommer.

Mye morsommere med Espen Eckbos brunkrem, right?

Bare hvite mennesker som har drevet med slavehandel?

Rehman går også inn på diskusjonen om det historiske ansvaret for slaveriet før og nå:

For slavehandel er det kun hvite som har holdt på med, ikke sant? I Asia og Midtøsten finnes jo ikke slaver. I Saudi-Arabia og Kuwait i dag er jo svarte og gule mennesker behandlet som likestilte medborgere med gode jobber og alle rettigheter?

Ødelegger hele antirasismen

Rehman mener at denne typen krenkelseskampanjer ødelegger kampen mot rasismen:

I mine øyne er det ingen forskjell på slike brune og svarte såkalte «antirasister» og kvinner som misbruker #metoo-kampanjen for å ødelegge livet til menn de ønsker plassen til. Det er på linje med og like skadelig som falske voldtektsanklager.

Forrige artikkelKina skrur tommeskruen på Australia
Neste artikkelGruppesøksmål mot regjeringen og den norske stat på vegne av den norske befolkningen