– Målet for USA er å hindre Syria i å ta kontroll over hele landet

0
USAs spesialutsending James Jeffrey under et møte i FN. Foto: Shutterstock

USAs tidligere spesialutsending til Syria, James Jeffrey, sier i et intervju med avisa Times of Israel at målet til USA i Syria er å hindre syriske myndigheter i å ta kontrollen over hele landet. Ifølge Jeffrey er det USA har klart å oppnå i Syria å forhindre den syriske arabiske hæren (SAA) i å gjenerobre hele landet og tvinge fram en stillstand på bakken.

Veterandiplomaten sa at de amerikanske styrkene og deres internasjonale koalisjon i Syria «ikke bare kjemper mot ISIS, men også forhindrer Assad fra å skaffe seg terreng,» og la til at de tyrkiske styrkene gjør det samme i Nord-Syria mens «det israelske flyvåpenet dominerer himmelen.»

Jeffrey sa også at et mål er å sørge for at Russland og Iran «arver en mislykket stat i ei hengemyr» og for å bryte ut av denne situasjonen, ville de bli tvunget til å forhandle og gi innrømmelser.

Han fortsatte med at hvis USA ikke klarer å oppnå en kompromissløsning som inkluderer Irans tilbaketrekning fra Syria, så «må det legges en midlertidig strategi for å hindre dem i å vinne.»

Jeffrey forsvarte de israelske angrepene mot Syria og sa at den eneste måten å stoppe disse operasjonene på er tilbaketrekning av iranske og iranskstøttede styrker fra Syria, og vurderer dette som en betingelse som er hevet over diskusjon.

Jeffrey understreket at de antatte israelske angrepene mot Irak hadde forårsaket bekymring fra noen militære ledere i USA, men Trump-administrasjonen konkluderte til slutt med at bekymringene for omfanget av innvirkningen av disse angrepene på krigen mot ISIS er overdrevet.

Han forklarte: «Det ble utført flere operasjoner i Syria og Irak mot iranske og syriske styrker, og dette påvirket ikke vår kampanje mot ISIS.» Som svar på et spørsmål om omfanget av Israels bidrag i krigen mot ISIS, sa Jeffrey: «Israel spilte en enorm rolle, men mesteparten av informasjonen om det er klassifisert.»

Kommentar:

Så langt James Jeffrey. Det intervjuet viser er at det ikke er «kampen mot ISIS» som er USAs prioritering i Syria. Hadde det vært det, så hadde det enkleste vært å la den syriske hæren fullføre sine svært effektive operasjoner mot terroristene. Jeffrey viser at USAs prioritering er å ødelegge Syria mest mulig for å gi Russland og Iran et stort problem i fanget som tvinge dem til kompromisser. USAs prioritering i Syria er som alltid å tjene Israels interesser, og Israel ønsker for all del å unngå et fredelig og sterkt Syria.

Les: – CIA gir IS-terrorister ny ID og nye pass

Israel har for en stor del klart å holde sin rolle i krigen mot Syria hemmelig og ute av mediene, men Jeffrey understreker at deres rolle har vært enorm. Han sier riktignok at det gjelder «kampen mot ISIS», men Israel har som kjent innrømt at de støtter terrorister i Syria og det er også velkjent at ISIS har hatt leire helt opp til demarkasjonslinja mot de israelskokkuperte Golanhøydene, uten at Israel noen gang har angrepet dem.

Les: Den islamske staten IS tungt utstyrt med israelske våpen

Norge deltar i denne strategien om å hindre Syria i å oppnå fred og gjenforening. Det samme gjør de kurdiskdominerte styrkene til SDF. Så når det syriske folket lider under den snart ti år lange krigen, så er det forsi USA og Israel ønsker at de skal gjøre det. Sanksjonene spiller naturligvis samme rolle. Fullstendig i strid med alt som heter folkerett drives det kollektiv avstraffelse av det syriske folket for at de støtter Assad. Denne forbryterske politikken er Norge og de fleste partiene i Norge med på.

Fordelen med en kynisk maktpolitiker som Jeffrey er at han sier i klartekst hva USA og Israel holder på med, i motseting til alle dem som later som om de driver med fredspolitikk og veldedighet.

Les også: Er det ikke på tide å ta inn over seg hva Syria-krigen egentlig er?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.