Islamister på motorsykkel massakrerte 110 bønder i Nigeria

0
Begravelse av noen av ofrene for Boko Harams terror i Nigeria. Skjermdump fra video

Bevæpnede menn på motorsykkel angrep en landsby i det nordlige Nigeria 28. november 2020 og drepte over 110 menn og kvinner som var i ferd med innhøstinga. Dette melder FNs stedlige representant Edward Kallon fra Nigeria. Angrepet skjedde i delstaten Borno, der terroristbevegelsen Boko Haram står sterkt.

Det har vært en del usikkerhet om tallet på de drepte. Gvernøren i Borno sa at det var 43 drpete, men så sa lokale myndigheter at det var 33 drpte i tillegg til disse. FN fastholder sine tall.

Det som er hevet over all tvil er at det var en kald og kynisk gjennomført massakre rettet mot helt forsvarsløse sivile. Her er en video fra begravelsen:

YouTube player

Boko Haram angrep den militære garnisonsbyen Monguno i det nordøstlige hjørnet av Nigeria, i delstaten Borno, 16. juni 2020. Africanews skrev at 38 mennesker ble drept, blant dem ei lita jente på fire år.

Monguno er også senter for 150.000 lokalt fordrevne nigerianere. De er fordrevet fra andre områder nettopp på grunn av Boko Harams terror. 9. juni drepte Boko Haram 81 mennesker i landsbyen Gubio.

Hvem og hva er Boko Haram?

Organisasjonen heter egentlig Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad («People Committed to the Prophet’s Teachings for Propagation and Jihad»), men kalles til daglig Boko Haram, som betyr «bøker (vestlig utdanning) er synd». Organisasjonen ledes av religiøse ledere som står for en ekstrem form for jihadisme. De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.

Målet deres er å etablere en islamistisk stat under sharialov i det nordlige Nigeria. Før området ble innlemmet i Det britiske imperiet i 1900 fantes det et sultanat i dette området, som kaltes Bornu (1380–1893). Det omfattet det som nå er det nordøstre Nigeria og deler av Tsjad, Niger og Kamerun. Fra 1600-tallet ble dette riket styrt etter sharia.

Sultanatet i Bornu spilte en helt sentral rolle i den transafrikanske slavehandelen i flere hundre år. Dels var riket sjøl basert på slavearbeid (40 prosent av innbyggerne var slaver) og dels skaffet det seg ytterligere inntekter gjennom å selge slaver fra svarte stammefolk til de europeiske slavefortene i Guineabukta, og derfra ble de fraktet på slaveskip til Amerika.

Krigen i Libya i 2011 der Norge sto i fremste rekke ødela den libyske staten og skapte en frirom og store operasjonsmuligheter for Den islamske staten. Det gjorde det også lettere for terroristene å smugle våpen og folk ra Libya til dte nordlige Nigeria og stater i Sentral-Afrika. Så Stoltenberg, Støre & co har sin del av «æren» for at terroristene i Nigeria har kunnet styrke seg.

Nigeria er Afrikas desidert mest folkerike land med over 206 millioner innbyggere (anslag 2020). Det er dobbelt så mye som Egypt, som er nummer to i Afrika. FNs prognoser sier at folketallet i landet vil bli doblet innen 2050, og Nigeria vil dermed gå forbi USA og bli verdens tredje mest folkerike land. Likevel er det svært lite vi får høre om Nigeria i norske medier.

Les mer om Boko Haram her.

Forrige artikkel– Hva pandemien gjør med oss: Fryktkultur, angst, ensomhet, konkurser
Neste artikkelSom rytterkavaleri mot tanks. Armenias styrker ble knekt av dronesvermer.