Stor protestbevegelse i Romania – hva gjør USA?

0
Protestene i Bucuresti, skjermdump fra euronews.

I flere dager har titusener av mennesker demonstrert i gatene i Romania og krevd at regjeringa må gå av. Demonstrasjonene fant sted i Bucuresti og i flere andre byer, melder Reuters. 10. august 2018 skal det ha vært 100.000 mennesker på plassen foran regjeringsbygget som ropte: «Gå av! Gå av!» Dagen etter var det færre, nemlig om lag 40.000. Demonstrantene viftet med rumenske flagg og EU-flagg.

Protestene retter seg mot den gjennomgripende og alvorlige korrupsjonen i landet og mot den sosialdemokratiske regjeringa som overtok makta tidlig i 2017. Den rumenske regjeringa er blitt kritisert av både EU-kommisjonen og av USAs utenriksdepartement.

Og det er mer i dette enn man ser ved første øyekast, for som Reuters tørt bemerker, uten å utdype det: Romania har en base for USAs ballistiske raketter. Så under det hele ligger opplagt en kamp om kontrollen over dette landet ved Svartehavet, som er en framskutt forpost for NATO mot Russland. Les for eksempel en vurdering av Romanias strategiske rolle i det Pentagonstyrte nettmagasinet War on the Rocks.

Avisa Washington Examiner sier det i klartekst: «Nå er det på tide å renske opp i Romania med sanksjoner (og skade Putins innflytelse samtidig)» Forfatteren av artikkelen, Tom Rogan, skriver:

«USA bør støtte EU i unionens press mot landet og samtidig støtte rumenerne. Dette handler ikke bare om moral. Landet grenser mot Svartehavet, Ukraina og Moldova, så den geostrategiske posisjonen gjør landet til en viktig NATO-alliert.»

Samtidig skriver han at det er viktig at USA kalibrerer sanksjonene sine riktig, slik at de ikke gjør vondt verre.

CIA, National Endowment for Democracy og Soros Foundation har vært svært aktive i Romania siden revolusjonen mot Ceausescu i 1989. Soros Foundation har bygd et omfattende nettverk av NGOer som er avhengig av deres økonomiske og praktiske støtte.

Medlemskapet i EU og politikken med fri flyt har ført til at 3,4 millioner rumenere har forlatt landet og bor og jobber i utlandet. Landet er tappet for kvalifisert arbeidskraft og mange barn lever uten foreldrene sine i nærheten. 43.000 farmasøyter har forlatt Romania på ti år for å jobbe i andre EU-land, og bare i Tyskland jobber 5000 rumenske spesialister innen medisin. Hjerneflukten til EU lammer Romanias økonomiske utvikling, men det er nettopp underleggelsen under EU USA, EU-kommisjonen og Soros ønsker å befeste.

I tillegg kommer altså den militære betydninga som Romania spiller for USA, som Reuters ganske riktig peker på. USA har store problemer med sin allierte Tyrkia, og det skal ikke utelukkes at det kan bli full splittelse mellom Tyrkia og NATO. Dermed blir andre støttepunkter ved Svartehavet desto viktigere for USAs militære styrker. Og da handler det om Romania, Bulgaria og Ukraina.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.