Romania: 500.000 mennesker demonstrerte mot regjeringa

0

Massedemonstrasjonene i Romania fortsatte 5. februar 2017 med sin største mobilisering til nå. Hele 500.000 mennesker skal ha deltatt. Dette er mer enn under den såkalt revolusjonen i 1989. Demonstrasjonen ble gjennomført til tross for at den sosialdemokratiske regjeringa hadde trukket tilbake det kontroversielle lovforslaget som ville avkriminalisere korrupsjon. 250.000 mennesker samlet seg på Seiersplassen i Bucuresti og til sammen var det like mange i titalls andre byer rundt pmkring i landet. Det var demonstrasjoner i 70 byer over hele landet, skriver RT.

Lederen for regjeringspartiet, Liviu Dragnea, reagerer på at demonstrasjonene fortsetter på tross av at loven er trukket. Han beskylder opposisjonen og president Klaus Iohannis for å ville styrte den  nyvalgte regjeringa. Iohannis er kjent for å ha tette forbindelser med EU og Angela Merkel, skriver DWN.

Statsminister Sorin Grindeanu sier at han nekter å gå av på tross av de massive protestene, skriver den USA-finansierte Radio Free Europe.

Romania er et av Europas mest korrupte land. Gjennom EØS bidrar Norge i denne perioden med 502,5 millioner euro, eller omtrent 4,5 milliarder kroner til Romania.

Demonstrasjonene dreier seg bare delvis om korrupsjonen. De er også et uttrykk for en utbredt frustrasjon over manglende økonomisk utvikling. Og de er et uttrykk for en maktkamp mellom de ledende politiske gruppene. Motsetningene i Romania er også knyttet til de økte spenningene i EU og mellom USA, EU og Russland. Det sier sitt at EU-president Jean-Claude Juncker har gått ut med nokså åpen støtte til demonstrasjonene.

Forrige artikkelEt år på steigan.no
Neste artikkelBritisk LO splitter faglig motstand mot privatisering
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).