Romania: 500.000 mennesker demonstrerte mot regjeringa

3

Massedemonstrasjonene i Romania fortsatte 5. februar 2017 med sin største mobilisering til nå. Hele 500.000 mennesker skal ha deltatt. Dette er mer enn under den såkalt revolusjonen i 1989. Demonstrasjonen ble gjennomført til tross for at den sosialdemokratiske regjeringa hadde trukket tilbake det kontroversielle lovforslaget som ville avkriminalisere korrupsjon. 250.000 mennesker samlet seg på Seiersplassen i Bucuresti og til sammen var det like mange i titalls andre byer rundt pmkring i landet. Det var demonstrasjoner i 70 byer over hele landet, skriver RT.

Lederen for regjeringspartiet, Liviu Dragnea, reagerer på at demonstrasjonene fortsetter på tross av at loven er trukket. Han beskylder opposisjonen og president Klaus Iohannis for å ville styrte den  nyvalgte regjeringa. Iohannis er kjent for å ha tette forbindelser med EU og Angela Merkel, skriver DWN.

Statsminister Sorin Grindeanu sier at han nekter å gå av på tross av de massive protestene, skriver den USA-finansierte Radio Free Europe.

Romania er et av Europas mest korrupte land. Gjennom EØS bidrar Norge i denne perioden med 502,5 millioner euro, eller omtrent 4,5 milliarder kroner til Romania.

Demonstrasjonene dreier seg bare delvis om korrupsjonen. De er også et uttrykk for en utbredt frustrasjon over manglende økonomisk utvikling. Og de er et uttrykk for en maktkamp mellom de ledende politiske gruppene. Motsetningene i Romania er også knyttet til de økte spenningene i EU og mellom USA, EU og Russland. Det sier sitt at EU-president Jean-Claude Juncker har gått ut med nokså åpen støtte til demonstrasjonene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. I flg. en reportasje i det ytterst politisk korrekete Svenske tv i kveld,er dette muligens enda en «farge/twittter» revolusjon.
    De fattigste ville ha regjeringen,som vannt valget for 2 mndr. siden,sittende.
    Vi avventer fake-og annen informasjon.

    • Jeg antyder jo en sånn mulighet. Ingen tvil om at folk har grunn til å være rasende, men dette virker jo for velorganisert til å være spontant. «Revolusjonen» i 1989 var jo også bøff, så det finnes en tradisjon. Vi får se. Dette vil vise seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.