World Economic Forum: basislønn for alle

34
World Economic Forum vil ha universell basislønn.

EU-kommisjonen går inn for en europeisk minstelønn. Dette viser Jan R. Steinholt i artikkelen EU dekker bordet for minstelønn. Han peker også på at dette så langt fra å være et sosialt sikkerhetsnett, er en trussel mot alt som heter fagorganisering og kollektive forhandlinger.

Lesere har spurt oss: Betyr dette at de vil ha oss over på såkalt universell basislønn? Svaret på det er JA! Dette har lenge vært politikken til milliardærklubben World Economic Forum. Det kommer fram av en artikkel fra januar 2017 under tittelen: Why we should all have a basic income.

I denne artikkelen argumenteres det for å innføre universell basislønn over hele kloden, og det markedsføres blant annet slik:

Enkelt sagt, en basislønn forbedrer markedet for arbeidskraft ved å gjøre det valgfritt. Overgangen fra et tvangsmarked til et fritt marked betyr at arbeidsgivere må tiltrekke seg ansatte med bedre lønn og mer fleksible arbeidstid. Det betyr også en mer produktiv arbeidsstyrke som potensielt eliminerer behovet for markedsforvrengende minstelønnslover. Friksjon kan til og med reduseres, slik at folk lettere kan flytte fra jobb til jobb, eller fra jobb til utdanning / omskolering til jobb, eller til og med fra jobb til entreprenør, alt takket være mer individuell likviditet og eliminering av kontraproduktivt byråkrati og forhold.

Eller for å si det på en annen måte: Det blir lettere å sparke folk.

I USA har Demokratenes Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, sagt at «Kongressen må vurdere garantert minsteinntekt» som et svar på krisa.

FNs generalsekretær Antonio Guterres sa ved åpninga av FNs generalforsamling i 2018 at «Selve arbeidets natur endrer seg», og fortsatte: «Derfor må verdens regjeringer vurdere hvordan de kan lage tryggere sikkerhetsnett – og etter hvert vurdere innføring av borgerlønn.»

Pave Francis sa i sitt påskebudskap i 2020 at «Tida kan være inne til å vurdere en universell grunninntekt.»

I 2018 skrev medgrunnleggeren av Facebook, Chris Hughes, boka Fair Shot. Der skrev han at dagens teknologi og økonomi hadde ført til «ødeleggelse av fulltidjobbene og framveksten av kontraktarbeidet» og for å bøte på det gikk han inn for en slags garantert minstelønn. Milliardæren Richard Branson, grunnlegger og eier av Virgin Group, gikk i et intervju med CNN i 2018 inn for borgerlønn. Året før hadde Facebook-sjef Mark Zuckerberg gått inn for det samme. Det samme sa milliardær og Tesla-sjef Elon Musk.

Problemet er at dagens kapitalisme trenger ikke alle innbyggerne for å opprettholde den produksjonen som holder systemet i gang. For korporasjonenes del kunne at par milliarder av oss forsvunnet i morgen, uten at systemet ville hatt vesentlige problemer med det. En stor del av oss er blitt overflødige i milliardærenes øyne. Men hvor skal de gjøre av oss?

En borgerlønn betyr at mottakeren endelig har mistet enhver kontakt med arbeidslivet, med arbeidsfellesskapet, med kolleger, med fagforeninger og har ingenting å bruke sine skapende evner på, ikke noen mulighet til å utvikle kompetanse og stolthet i samhandling med andre. Og naturligvis har en borgerlønnsmottaker heller ingen kampkraft. Hva skulle hun gjøre? Nekte å motta lønna?

Borgerlønn betyr at du blir endelig parkert på et sidespor. Du får til livsoppholdet, men det er også det du får. Borgerlønn er den endelige fattigkassa, der du riktignok ikke dør av sult, så lenge verdien av borgerlønna holder seg oppe, men du spiller heller ingen rolle, ikke for deg sjøl, ikke for noen andre.

Borgerlønn er ikke frigjøring, men ynkeliggjøring. Som mottaker innrømmer du at du ikke har noe å tilføre, og antakelig blir livet ditt deretter.

Koples til koronakrisa

De fleste av verdens regjeringer gjennomfører nå en politikk med «sosial distansering» og lockdown som systematisk smadrer tradisjonelle bransjer i økonomien. World Economic Forum sier at svaret på dette er universell basislønn.

Universal basic income is the answer to the inequalities exposed by COVID-19

Coronavirus has shown us why we urgently need to make a basic income a reality

Hovedstrategien til World Economic Forum er «The Great Reset», der de vil bruke koronakrisa til å relansere kapitalismen, som et gigantisk korporativt verdenssystem der de private korporasjonene underlegger seg de offentlige institusjonene i en såkalt «stakeholder»-kapitalisme.

Det neste elementet i milliardærenes strategi er «Den fjerde industrielle revolusjonen», kunstig intelligens, 5G, digitalisering og en fullstendig omforming av alle sider av samfunnslivet. Dette er også temaet for WEF-sjef Klaus Schwab i den kommende boka hans.

Og de har det travelt. Begrepet «Den fjerde industrielle revolusjonen» ble lansert i 2016, men allerede nå mener de at vesentlige deler av den skal være gjennomført innen 2030. Det går fram av rapporten Harnessing Technology for the Global Goals: A framework for corporate action.

Omslaget til rapporten

Som det heter i forordet:

Potensialet til teknologiene i den fjerde industrielle revolusjonen til å takle store globale utfordringer – som fattigdom, klimaendringer, tap av natur og ulikhet – er enormt, men dette potensialet er langt fra oppnådd. For å oppnå dette skal World Economic Forums Centre for Global Public Goods øke innsatsen for å proaktivt engasjere interessenter til å kanalisere innovasjoner i den fjerde industrielle revolusjonen mot positive sosiale, økonomiske og miljømessige resultater gjennom en rekke initiativer. I kjølvannet av COVID-19-pandemien og Forumets Great Reset, er denne innsatsen nå viktigere enn noen gang før.

Altså: pandemipolitikken smadrer økonomien, skaper massearbeidsløshet, frykt og fattigdom. Inn kommer milliardærene med sin Great Reset, tar over kontrollen og gjør oss alle til digitale slaver i sin vidunderlige nye verden.

Og i dette systemet er universell basislønn et nødvendig verktøy for å gjøre de overflødige til livslange NAVere i den globale fattigkassa.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Unntatt eliten som vil eie alt som vi skal bli tvungen til å leie fra dem. Som inkluderer alt fra hjem til kjøretøy.

 2. Avatar for Joso Joso says:

  Denne kronikken til Steigan var en vekker for meg. Spesielt dette avsnittet:

  " En borgerlønn betyr at mottakeren endelig har mistet enhver kontakt med arbeidslivet, med arbeidsfellesskapet, med kolleger, med fagforeninger og har ingenting å bruke sine skapende evner på, ikke noen mulighet til å utvikle kompetanse og stolthet i samhandling med andre. Og naturligvis har en borgerlønnsmottaker heller ingen kampkraft. Hva skulle hun gjøre? Nekte å motta lønna? Borgerlønn betyr at du blir endelig parkert på et sidespor. Du får til livsoppholdet, men det er også det du får. Borgerlønn er den endelige fattigkassa, der du riktignok ikke dør av sult, så lenge verdien av borgerlønna holder seg oppe, men du spiller heller ingen rolle, ikke for deg sjøl, ikke for noen andre… Borgerlønn er ikke frigjøring, men ynkeliggjøring. Som mottaker innrømmer du at du ikke har noe å tilføre, og antakelig blir livet ditt deretter.*

  Jeg må sette meg ned og tenke litt mer over situasjonen, men altså fra et annet perspektiv. Selv er jeg personlig næringsdrivende, har tjent ok og taper penger på lockdown og nedstegning. Jeg har sett på steigan.no som en slags frihavn, hvor alternative tanker luftes. Men om Steigans agenda er å innføre politikken sin som da han var politisk aktiv under akp-ml, med sovjetiske og kinesiske taktstokker som mål, da takker jeg for meg.

 3. Avatar for Joso Joso says:

  “Gi barna penger for å bygge hytte i trærne, og de mister raskt lekelysten”.

  Hvorfor er det så få som har fått uføretrygd som vender tilbake til arbeidslivet? Jeg kjenner personlig fire-fem personer som er uføre, og ingen av de har problemer med å pusse opp huset sitt, dra på ferie (før corona), kjøre bil og et par av de går til og med på helsestudio og løfter tunge vekter. De led heller av et samfunnsproblem, enten problemer med tilpasning eller har hatt det litt tungt i perioder og har sett sitt snitt til å bli fri, enn at de led noe særlig av problemene de gikk til legen med. Og veien til uføre kan være brolagt med hindringer, men til slutt kommer man seg frem.

  Når folk begynner å snakke om betalt arbeid som den rene salvelse til et godt liv, da må jeg nesten le litt. Tanken bak er sikkert god, at lønnet arbeid er fellesskap og følelsen av at du er verdt noe osv. Men den akademiske tanken om et dårlig liv uten fast tilknytning til lønnet arbeidsliv er ren ideologi. Så der må jeg si at jeg støtter milliardærene med borgerlønnstanken. Og om borgerlønna blir for lav, så kan man gjøre som de uføre, tjene litt på si´, men uten den daglige slave-taktstokken.

 4. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Hvis den globale eliten er for borgerlønn, er det fordi det totalt sett blir billigere for de, og at levestandarden senkes i vesten ned til et snittnivå for verden. Du kommer ikke til å tjene fett på en borgerlønn… og selvsagt kommer borgerlønnen til å være betinget av at du tar alle vaksinene du blir fortalt at du trenger, at du trener regelmessig, spiser sunt, frivillig gir fra deg alle data om degselv osv osv. Hvis du tror at denne ordningen blir for at alle skal kunne utfolde seg fritt og realisere sitt eget potensiale som mennesker… vel da tar du feil.

  Borgerlønn er i utganspunktet noe positivt. Mesteparten av jobber som gjøres er såkalte “Bullshit jobs” (David Graeber). Koronapandemien har for alvor bekreftet denne teorien, at det er liten gruppe mennesker som gjør “drittjobbene” som holder samfunnet i gang. Resten av oss er egentlig bare byråkrater (offentlige men også det private er fullt av byråkrater) som fyller dagene sine med godt organisert “bullshit”. Denne tiden er egentlig bare betalt nonsens. Kunne like gjerne hvert organisert som borgerlønn.

  Hvis borgerlønn skal fungere og være noe positivt så må vernet om det stå ekstremt sterkt, og målet med det må være at borgerne skal kunne drive med akkurat det de vil, uten noen form for tvang eller “aktivitetskrav”. Hvis de har det kunne de jo like gjerne hatt en bullshit-job. Hvis man legger opp til en sånn type borgerlønn tror jeg man kunne realisert mye uforløst potensiale i samfunnet.

 5. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Godt observert. Desverre er det alt for mange som er indoktrinert til at “hardt arbeid” = det er det gode og meningsfylte liv! Dette er jo ren nonsens. Overklassen tror ikke på sånt tull :slight_smile:

  Det beste er jo helt klart å få godt betalt for å gjøre lite eller ingenting, og heller bruke tiden sin akkurat som man vil. Hvis du kunne mottatt lønnen du får i dag, og heller brukt tiden din på noe du synes var meningsfylt, hvem ved sine fulle fem ville takket nei til et slikt tilbud? husk at du kunne replikert arbeidsdagen din til punkt og prikke hvis det absolutt var det du ville :wink: . Eller så kunne du realisert alle drømmene dine istedenfor å sitte på et trist kontor… Vanskelig valg altså.

 6. Det er den samme driten vi har hatt i hundrevis om ikke tusenvis av år EU, WEF osv mf serverer her. Same shit, new wrappings. Stå i mot og gi dem fingeren. Ikke delta så langt det lar seg gjøre. Jorda er vår allerede og vi skal ikke motta almisser fra herske-klassen. Vi skal ha det som er rettmessig vårt!

  https://www.youtube.com/watch?v=vb8Rj5xkDPk
 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er jo allerede slik at det meste av det vi har, er grundig subsidiert - og politikerene baserer seg stort sett på å love støtte til ulike saker. For det er slik de har vent seg til at politikk er, oppdra oss gjennom pisk og gulrot.

  Borgerlønn skulle i prinsippet frata dem den makten, og det sitter nok veldig langt inne. I tillegg krever det en skolering i hva penger egentlig er for noe, og hvordan de best fungerer. Dette er kunnskap som er ignorert i dagens økonomikk-utdannelse.

  Faren er at de vil fortsette å detaljstyre oss - men nå direkte, uten å gå om statsbudsjettet. Derfor er det helt påkrevd at den må være ubetinget, og garantert. Og at all annen subsidiering opphører.

  Dropp inntektskatten, og skattlegg rentenistene i stedet - det er de som lager propper i systemet (som trenger å dreneres). Nasjonale prosjekter kan fortsatt finansieres (garanteres) gjennom statsbudsjettet.
  De skal jo i prinsippet “betale” seg selv.

 8. Avatar for Joso Joso says:

  Jeg så hele filmen, 12 minutter. Den passer kanskje best for barn men voksne har ikke vondt av litt overforklaring noen ganger. Litt morsomt allikevel, at boka om frihet selges av Amazon, og ikke av “independent bookstore” eller noe slikt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

26 flere kommentarer

Deltakere