USA-valget: «Ekspertene» tapte igjen

7
Trumptilhenger på et møte i Wisconsin i september 2020. Foto: Shutterstock

Så provinsielt proamerikansk som Norge er blitt, har vi i månedsvis vært oversvømmet av artikler og reportasjer om valget i USA, og ikke minst av disse «ekspertkommentatorene» som alle har vært skråsikre i sin visdom. For dem ble valget et stort nederlag.

Vi siterer fra en kommentar i Nettavisen:

Den 17. oktober skriver Hans Olav Lahlum følgende i en debattartikkel i Dagbladet:

Et valgskred hvor Biden får opp mot 55 prosent av stemmene og flere enn 350 av de 538 valgmennene synes mer sannsynlig enn at Trump vinner.

VG skrev i en sak den 1. november følgende:

– Joe Biden går mot en brakseier i presidentvalget

Dagsavisen hadde den 2. november en oppsummering av hva flere eksperter trodde i sin podkast 2020:

– Dette er vårt stalltips, hold dere fast: 351 valgmenn til Joe Biden, 187 til Trump

Valgresultatet ble som kjent helt annerledes. Riktignok ser det ut til at Joe Biden har vunnet over Donald Trump, men det var på ingen måte snakk om noe valgskred og «ekspertenes» tips må kunne kalles skivebom.

Slik tallene ser ut 6. november 2020 ligger Biden an til å få 253 valgmannsstemmer mot Trumps 214. La oss være enige om at 253 er nokså mye mindre enn 350. Biden ser ut til å ha fått 50.5% av stemmene. Det er også en god del mindre enn 55%.

Man ville antakelig ha fått bedre treff ved å kaste darts, så hva skal man da med ekspertkommentatorer? Og det verste er at de gjør det igjen og igjen. De samme folkene og de samme miljøene tok feil ved USA-valget i 2016 og ved brexit-avstemninga i Storbritannia. De var like skråsikre da. Og bommet totalt. Men får det dem til å bli mer forsiktige og mindre skråsikre? Nei, på ingen måte. De kommer til å gjøre det igjen. Og igjen.

Klasse og miljø

Den feilen de gjør har med klasse og miljø å gjøre. Disse ekspertene lever i sin egen medieboble og omgir seg med folk som er som dem sjøl og tenker som dem sjøl – og de intervjuer hverandre for å få bekreftet sine egne meninger. De ser ikke arbeiderklassen og fattigfolk i gamle engelske industribyer eller i rustbeltet i USA. De forakter folk der nede så til de grader at de ikke en gang gidder å ta hensyn til hva de måtte tenke og føle.

For middelklassekommentatorene er «avgrunnens folk», som Jack London kalte dem, ikke noen å ta på alvor. De der nede har feil meninger, feil smak og skjønner seg ikke en gang på de nyeste trendene innen queer-diskursj.

Men en gang i mellom har «de der nede» en mulighet til å hevne seg på den fisefine eliten, og da gjør de det med et godt hjerte, sjøl om det betyr at de for å gjøre det, må stemme på en reaksjonær demagog og notorisk løgnhals som Donald Trump.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Slangen Slangen says:

  Norske venstresidejournalistar framstår som feite poserande barn med forakt for den fattige og store arbeiderklassen i USA. På same måte foraktar dei den store engelske arbeiderklassen som var tvungne til å stemme på reaksjonære Boris for å forsvare sitt Brexit.

  Dei fattige av alle etnisitetar stemmer på Trump igjen, til tross for massiv jødisk mediasensur. Og etter fire år med kontinuerlige politiske attentat mot presidenten, den første ikkje-Establishment.

  Amerikanske val har i årevis blitt svindla og forfalska av datamaskinell oppteljing til fordel for Grand Old Party, også i 2020.
  Men i år deltar også det demokratiske partiet med sin valgsvindel med falske poststemmer.
  Begge parti svindlar. Som Stalin sa, dei som tel stemmene avgjer valget. I USA er det Kosher Nostra og jødisk kapital som velger presidenten,
  som regel i god tid før ‘folkerøystinga’.

 2. I denne artikkelen skriver Pål uhyre presist om tilstanden blant den norske korrekte intelligensian. Helt riktig alt sammen. Men i en annen artikkel er han begeistret over Terje Tvedts friske og interessante tenkning i Aftenposten 3 november.
  Som mentalitet og åndsprodukt betraktet er det minimale forskjeller på Tvedts visjon av USA og de “ekspertene” som Pål raljerer godt med. Jeg for min del har knapt lest makan til borgerlig ønsketenkning og derfor var det naturlig at Aftenposten ga den det flotteste oppsett.
  Her ironiseres det over “forfallsteorien” til Johan Galtung og Chomsky og det var naturligvis svært uklokt av Galtung å operere med en schedule for USAs kollaps.
  Veldig tåpelig. Selv om det ikke syns i våre media holder USA seg også med skarpe venstregrupper/partier som definitivt deler mange av synspunktene til Galtung/Chomsky. Det er jo bare å ta en titt på utenlandsgjelda og handelsbalansen i USA. Det hegemoniet som Tvedt skriver om kan kun repareres med omfattende kriger. Det finnes ingen annen utvei selv om KK på lederplass mener noe annet.
  Faktisk har enkelte av Aftenpostens journalister,som Christina Pletten,gjort en fabelaktig jobb med å avkle myter om USA.
  Den politiske funksjon som Tvedts artikkel har er å trøste det norske USA-frelste borgerskapet om at USA fremdeles kan overleve og styre verden. En slags anti-Christina Pletten verk.

 3. Avatar for Oso Oso says:

  “Ekspertene” skriver dette som Steigan refererer til, IKKE fordi du tror på det selv, men fordi de er betalt for det.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Selv om USA overlever, så tror jeg ikke dagens MSM gjør det. Selv Fox har klart å erte på seg basen.
  Jeg tror også at det vil bli et krav om regulering av internett-plattformer, som nok kan stimulere til en teknologisk utvandring. Alle de store har etablet seg, for en slik mulighet.

  Google, Intel og Microsoft er bare toppen av isfjellet.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Nja. Jeg vet ikke hva slags MSM du leser i dag (Dagbladet?), men sjekk flere. Både VG, CNN og de fleste andre rapporterer at Biden bare har 253 valgmenn fortsatt. Borgerkrig er det heller ikke, langt derifra.

  På GLP spekuleres det på hvorfor Demokratene ikke formelt har utropt Biden til vinner allerede, og hovedteorien der er at de er “caught red handed” i valgfusk, og derfor er i “forhandlinger med Trump” angående utviklingen videre.

  Jeg tror de som virkelig styrer verden (og som trekker i Trump og Bidens tråder) er tjent med at befolkningen er mest mulig splittet, så vi har trolig mange uker med krangling om valgresultatet foran oss. Høyesterett blir visst også involvert, om vi skal feste lit til Trumps løfter. Det gjenstår å se om resultatet blir avklart før 20. januar. (Høyesterett i USA består btw utelukkende av henholdsvis jøder og katolikker, av en eller annen grunn.)

  Uansett: Hadde valg spilt noen rolle, hadde ikke pengefolket tillatt det. Valg er sirkus for folket, og gir den gemene hop en illusjon om at de kan være med å bestemme. Trump spiller rollen som arbeiderklassehelt og “anti establishment”-underdog i dette dramaet, og hele poenget er at karakteren hans skal møte mye tilsynelatende motbør fra “etablissementet”, før han til slutt, mot alle odds, går av med seieren. Trolig er det noe sånt som skjer igjen, en eller annen gang før 20. januar. (Men selv om Høyesterett kanskje anerkjenner ham som landets rettmessige president, er det ikke sikkert at hele befolkningen gjør det. Så det er kanskje et visst potensial for protester og konflikter, men naturligvis ikke noe som minner om borgerkrig. (Sofapotetene og tastaturkrigerne på begge sider, gidder ikke gå ut og “krige”.))

 6. TV2 er vel eneste MSN blekke jeg vet om som har gitt Biden seieren.
  Sånn det ser ut nå så ligge Biden klart foran.
  Makteliten ønsker kaos, så mye som mulig så derfor vil hele spillet dreie seg om å sette folk opp mot hverandre, alt tyder på at verken Biden eller Trump bli president, bare masse kaos med rettsaker, søksmål og skittkasting. etter 20 jan så vil nok USA være uten en president.

  En liten joker i dette er 22 des.
  Baba Vanga sa for lenge siden at i 2020 vil vi få 2 store hendelse som vil sjokkere hele verden, første datoen var 22.2-2020 og da fikk vi Corona skamdemien.
  Neste dato i år vi får en enda større hendelse er 22.12 .2020 uten at jeg vet hva som vil skje den datoen.
  Mye tyder på en asteroide, men uten at jeg vet det sikkert.

  Som Billy Meier sa i 76 i Henoch profetiene han fikk fra utenomjordinger så vil det ikke være noe USA etter 2020.
  Hora Babylon som Bibel kaller USA skal brenne, snipp snapp snute så var USA ute.

  srgywywywy

 7. Avatar for K11 K11 says:

  Mye av dette vet du vel fra før, men jeg nevner det for andre lesere:

  1. desember er, som kjent, vintersolverv. (Lyset beseirer mørket igjen.) I år er det også “The Great Conjunction” på den datoen, da Jupiter og Saturn står tett inntil hverandre på himmelen. Samme samstilling har fått skylden for fenomenet vi kjenner som Betlehemsstjernen. (I år 7 f.Kr. skjedde den store samstillingen hele tre ganger.) I år blir Jupiter og Saturn stående nærmere hverandre på himmelen enn de har gjort helt siden 1623.

  https://snl.no/Betlehemsstjernen

  Dramatiske begivenheter finner sted hver dag nå, så det forbauser meg ikke om det skjer noe dramatisk også 21. og 22. desember i år. Men jeg tror mye heller på strengere koronarestriksjoner enn på asteroider o.l. som treffer jorda. Disse plutselige kataklysmiske hendelsene har for vane å aldri finne sted, uvisst av hvilken grunn. (Mange tror at forutsigelsene selv avverger hendelsene. Jeg er også i den båten.)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere