Norges rolle i verden

13
Joe Biden under presidentvalgkampen i 2020. Shutterstock.

Det politiske Norge slutter helhjertet opp om ideen om at USA igjen må ta lederskap i verden. Vår rolle er å la oss lede.

Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Med svært få unntak trakk det politiske Norge (hvori opptatt presse-Norge) et rungende lettelsens sukk da det omsider ble klart at Joe Biden blir den neste presidenten i USA. Så hadde da også hele det politiske kostebinderiet drevet en iherdig valgkamp i favør av Biden, til tross for at det var relativt få i vårt land med stemmerett. Men her skulle ingenting være uprøvd.

En typisk kommentar til Bidens valgseier finner vi på nettsiden til Den Norske Atlanterhavskomite, en slags «tankesmie» om norsk utenriks, forsvars- og sikkerhetspolitikk, som siden starten i 1955 har propagandert for den amerikanske virkelighetsoppfatningen. «USA er tilbake!» kan Eirik Løkke gledesstrålende konstatere. Løkke er rådgiver i Civita, milliardærenes tankesmie, men hans synspunkter er representative for så godt som alle norske politikere (hvori opptatt ansatte i tankesmier). De er alle mentalt medlemmer av Democrats Abroad.

«Dypstaten er tilbake!»

Løkke jubler over at USA nå er tilbake på sporet, tilbake til «normalen» så å si. Hva betyr det? Bl.a. at Trumps ønske om å trekke USA ut av de endeløse krigene, og heller gjøre noe for amerikanske arbeidere, er et avsluttet kapittel.

Jeg sier ikke at militæret er forelsket i meg. Soldatene er det. Toppfolkene i Pentagon er sannsynligvis ikke det, for alt de vil gjøre er å utkjempe kriger slik at disse fantastiske selskapene som lager bomber og fly og alt annet skal forbli lykkelige.

Donald Trump til Associated Press 7. september 2020


Med sin kunnskapsløshet og sine personlighetsforstyrrelser er Trump selvsagt uskikket til å være president. Likevel har han forsøkt å oppfylle valgløftet om å avslutte krigene. Han er en atypisk president som ikke har startet nye kriger, men arvet forgjengernes.

Vi vet hva Biden representerer. Når han inntar Det Hvite Hus vil Trumps ordre om tilbaketrekking av soldater fra Afghanistan og Irak reverseres. Slik blir Pentagon «lykkelige». Det militær-industrielle komplekset, som president Eisenhower advarte mot i sin avskjedstale i januar 1961, er sterkere enn noensinne. Seksti år senere er det utvidet til det militær-industrielle-medie-komplekset. De som skaper krigene har alliert seg med propagandister (forkledd som journalister og politiske kommentatorer) som skal lære oss å hate fienden, og skape inntrykk av at krigene er nødvendige, uunngåelige og en suksess.

Dette er den «normaliteten» den politiske klassen i Norge ønsker velkommen tilbake. Det er «dypstaten» som er tilbake! 

Biden: USA må ta «lederskap»

Trumps slagord «Make America Great Again» og «America First» spilte i stor grad på innenrikspolitiske mål, noe som appellerte til småkårsfolk som lider under at mer enn halvparten av det føderale budsjettet går rett i lommene på det militær-industrielle komplekset.

Bidens utenrikspolitiske program har tittelen «Why America Must Lead Again», og kommer de i møte som lengter etter at USA skal føre en offensiv utenrikspolitikk og slå ned potensielle utfordrere til «den liberale verdensorden». «USA er tilbake!» Det politiske Norge stiller opp som heiagjeng for denne linjen. Biden utdypet politikken i en artikkel i Foreign Affairs tidligere i år. Typisk nok ble det norske militær-industrielle-medie-komplekset begeistret, artikkelen oversatt til norsk og publisert på Forsvarets Forum.

Biden skal føre «en utenrikspolitikk for middelklassen»:

Det innebærer å fjerne handelshindringer som straffer amerikanere, og motarbeide en farlig, global glidning mot proteksjonisme … En tabbe nå, er å stikke hodet ned i sanden og si nei til handelsavtaler. Land kommer til å handle med hverandre, med eller uten USA. Spørsmålet er hvem som skriver reglene for handelen? Hvem vil sørge for at de beskytter arbeidere, miljøet, transparens og middelklasselønninger? USA, ikke Kina, bør lede den innsatsen.

«Økonomisk sikkerhet er nasjonal sikkerhetspolitikk», skriver Biden. Men når konkurrenter ikke vil at USA «skriver reglene for handelen» vet vi av erfaring at militærmakten overtar. Derfor bemannes nå strategiske poster i det nye regjerings- og sikkerhetsapparatet av gamle krigshissere fra Obama-administrasjonen, se her, her og her.

(artikkelen fortsetter under)

Norges rolle i verden

Norges rolle i verden er å la seg lede av USA. Vi står skulder ved skulder med supermakten og støtter USA politisk og militært, noe det er så godt som fullstendig politisk enighet om. Om den neste regjeringen representerer høyre- eller «venstre»-siden spiller ingen rolle. Som i USA finnes det bare ett parti når det gjelder utenrikspolitikk – Krigspartiet. Uavhengig av farge på regjeringen er kursen spikret.

Etter å ha deltatt i USA-initierte kriger i Jugoslavia, Afghanistan, Irak, Libya og Jordan/Syria m.m. er vi inne i den innerste varmen blant «koalisjonen av villige». Vi er villige til stille opp der USA ber oss om det. Vi stilte opp for USA etter angrepet 11. september 2001. At angrepet var over på noen timer er ikke til hinder for at vi solidarisk forsvarer USA på 20. året … i Afghanistan. Vi er verdens beste allierte.

Derfor har vi nettopp etablert oss med en base i ørkenen i Jordan. Det gjelder å plasserer oss i nærheten av der amerikanske interesser står på spill. Våre militære investeringer tilsier at stridskreftene skal brukes utenlands, F-35 flyene stilles til disposisjon for å sikre USA de mest gunstige handelsavtaler.

I følge en utbredt konspirasjonsteori i ledende politiske miljøer (hvori opptatt de store mediene) er Trump i lommen på Putin. Derfor har Trump ikke vært aggressiv og krigersk nok mot Russland. Når vi nå får en «mindre Putin-vennlig president i USA» (sitat: New York Times) skal vi nok få merke at kaldfronten mot Russland intensiveres. At USA, representert i Norge av forsvarsminister Bakke-Jensen, overkjører lokaldemokratiet i Tromsø og etablerer seg med en atomubåthavn, er bare slik det blir fremover.

USAs interesser er våre interesser, om det er i Afghanistan eller i Nord-Norge. Dette er basiskunnskap for folk som vil gjøre karriere i norsk politikk.

Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Alnes artikkel her er fremragende. Han lister opp alle tenketankene som elsker norsk medvirkning i amerikanske kriger og geopolitikk. Men hvorfor nevner han ikke “venstresida tankesmie” Manifest?
  Allerede på Manifests årskonferanse 3 mars 2015 hadde smia invitert professorene Ann Pettifor og Rainer Kattel for å veilede. professor Mariana Mazzvcato var i andre anledninger løftet fram som et must for utviklingen av norske venstresidetenkning.
  Vel,ved hjelp av Google er det lett å lese seg opp på alle disse personene som uten unntak er topp-ideologer for i særdeleshet EUs globale strategier og dypt,dypt involvert i Klaus Schwabs The Great Reset og World Economic Forum. Som forøvrig Pål skrev godt om forleden dag.
  Alle vi her snakker om er toppideologer for kapitalistisk imperialisme. Jeg kan ikke huske at Klassekampen har skrevet om disse professorene i det hele tatt,heller ikke de merkelige bøkene som Manifest har utgitt om “suksessen Enhedslisten” - et EUparti. Og den tapte revolusjon i Syria og den russiske revolusjon. Utfra boka om Rosa Luxemburg kan man si på forhånd at dette er tradisjonelt sosialdemokratisk oppgulp i ånd av Karl Kautsky.
  Alnes bør ta en titt i andre tenketanker enn CIVITA. “there is more between heaven and earth than” som Shakespeare minnet om.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Vi har satset alle sparepengene våre på petro-dollaren, så vi har nok ikke noe annet valg.
  Særlig når en ser hvor dårlig mange takler de små utfordringene som Kina-viruset har gitt oss.
  Å oppleve virkelig knapphet, vil medføre total nedsmelting.

 3. Fantastisk bra, og herlig å se at Steigan.no nå begynner å se at Trump er folkets mann, og er i øyeblikket den største garantisten mot globalismen, The Great Reset og New World Order.
  Også herlig å se at det som kalles ytre høyre og ytre venstre har felles syn på globalisme, C19-“plandeminen” og nedsiden av klimagalskapen, der vår vindmølleindustri er lokal versting.
  Kanskje tiden er inne for å lage et nytt politisk parti på tvers av gamle grenser - et bredt folkeparti som leder an i den store oppvåkningen som nå foregår i verden. Folk er lei lygemedia, korrupte politikere, all the “bigs” og alle angrep på ytringsfriheten og retten til å bestemme i eget liv.
  x22report fra onsdag (fra ca 30:00) viser Trumps tale etter at han ble godkjent valgt som president i 2016. Kampen han har ført mot “Deep State”, og fortsatt fører, er like mye vår kamp, dvs alle jordens folk - så tenk om vi kunne få på plass et parti på tvers av gamle skillelinjer for disse viktige spørsmålene til neste valg! Kan ikke se at mye av det etablerte partilandskapet er i stand til å løfte dette. Det må nye krefter til, nye ideer og et program som gavner folket - og som gir makten tilbake til folket

 4. Nå kommer det til å være Trump som fortsetter som president etter 20. januar, sann mine ord :grinning:
  Så da får vi håpe at det vil gjøre Alnes fornøyd når det skjer. Eller er det egentlig USA han ikke liker i det hele tatt uansett statsleder?

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Og Alnæs og Steigan sin rolle er å la seg lede av de makter (Russland) som vil styrte USA, slik at kommunismen skal oppstå. Jeg kjenner ikke Alnæs, så det kan hende han bare er dum. Litt mer usikker på Steigan - jeg har lest alle bøkene hans, og han framstår som en ok fyr, både ydmyk og reflektert. Men det ser ut til at idéen om den fagre kommunismen trumfer alt? USAs kollaps er det første skrittet? Det ser slik ut.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:
  1. Du må ikke glemme de som tror USA er det samme nå som før.
 7. Det er et godt poeng. Det er mange negative sider med dagens USA som dollarutbyttinga, gjeldsoppbygginga som er en slags måte å sette befolkningen i slaveri på (som de deler med resten av Vesten), store multinasjonale selskaper som oppfører seg nesten som om de er stater osv. osv.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ble Norge bondefanget i Osloprosessen?

  “– Det er åpenbart at det her er utbetalt for mye lønn. Nå er det opp til Riksrevisjonen og UD om det er naturlig at dette tas inn i deres undersøkelse, sier leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt”.

  " Men det blir jo også en anledning til å ta opp spørmsål som er viktig for Norge, sier Huitfeldt som i likhet med Trond Giske slipper å betale for å møte Clinton.
  Også Oslo-ordfører Fabian Stang er invitert til å være med på lunchen med Clinton. Heller ikke han betaler inngangspengene på 25 000 kroner
  “– Han er engasjert innenfor frivillig arbeid og samarbeid mellom frivillige og næringsliv, og det er derfor næringsministeren og jeg er invitert til denne lunsjen, forklarer kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap)”.

  “Fratrukket Clintons eget honorar og kostnader knyttet til sikkerhetsopplegget får Clinton Global Dignity 2 millioner i løpet av det kortet besøket, ifølge TV 2.
  Clinton var den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Norge, da han tok turen i 1999. Han har vært i Norge flere ganger siden da”.

  https://www.youtube.com/watch?v=mvqCWvi-nFo

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere