Av Knut Lindtner.
Konflikten er komplisert og dette skyldes at Russland og Tyrkia både er nære handelspartnere men befinner seg samtidig på hver sin side i flere andre konflikter i regionen – ikke minst gjelder dette Syria-krigen.
Samtidig har Russland en forsvarspakt med Armenia. Begge er med i den samme forsvarsorganisasjonen. På den andre siden ble det gjennom ført en såkalt «fargerevolusjon» i 2018 som førte til at en svært russisk-skeptisk regjering ble etablert i Armenia.
Det hevdes at dette førte til at det nære samarbeide mellom det armenske militære og det russiske ble betydelig svekket. Noe som viser seg i dag hvor Armenia taper på slagmarken bl. a. av den grunn.
Situasjonen er i virkeligheten ganske kritisk for landet fordi de har tapt større landområder i enklaven de har kontrollert og korridoren inn til området trues nå av de aserbadjanske styrkene.
Om Russland går inn i konflikten på armensk side vil den utvides fra å være en lokal til en regional konflikt. Og faren for ytterligere opptrapping vil også derfor øke.
Knut Lindtner
Russland vil hjelpe Armenia i Nagorno Karabakh – truer med regional krig.
Tyrkia gjentar sin støtte til rivalen Aserbajdsjan.
Av Jason Ditz, Anti-War.
Tre våpenhviler har blitt erklært, og tre våpenhviler er blitt brutt i Nagorno Karabakh.
Krigen ser ikke bare ut til å fortsette, men å spre seg over hele regionen nå når større makter ser ut til å posisjonere seg på den ene eller andre siden.
Nå i helgen har Den Russiske Føderasjonen bestemt seg for å yte «all nødvendig assistanse» til Armenia i konflikten hvis den sprer seg til området utenfor Nagorno Karabakh.
Det ser svært sannsynlig ut ettersom Aserbajdsjan påstår at deres byer er blitt angrepet utenfor enklaven.
Russland er ikke den eneste makten fra utsiden som ser ut til å bli involvert. Tyrkia har lovprist Aserbajdsjans anstrengelser for å «frigjøre det okkuperte Karabakh». Og nå ser det ut som de er svært hissige på å angripe Armenia.
Mens NATO oppmuntrer til fred, så ser Tyrkia ut til å fyre opp under Aserbajdsjan. Og Russlands kommentarer ser ut til å oppmuntre Armenia til fortsatt å støtte de som går inn for løsrivelsen av Nagorno Karabakh.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.