Intervju med opposisjonsleder i Armenia

13
Ghazanchetsots katedralen i Shusha i Nagorno-Karabakh, en by som nå kontrolleres av aserbajdsjanske styrker. Foto: Shutterstock.

Den armenske journalisten Zaruhi Babukhanyan lagde en eksklusiv rapport om den aktuelle situasjonen i Armenia. Her gjengir vi et sammendrag som er gjort av Hendrik Weber for Derimot.no.

Etter seks ukers krig mellom etniske armeniere i provinsen Nagorno Karabakh og Azerbaijan, har Russland, Armenia og Azerbaijan skrevet under en fredsavtale. Avtalen skal overvåkes de neste 5 årene av rundt 2000 russiske soldater.

Kirke i Nagorno Karabakh

Avtalen inkluderer også at Azerbaijan beholder områder som armeen har erobret i løpet av krigen. Fredsavtalen som er undertegnet av premierminister Nikol Pashinyan utløste store protester i Armenias hovedstad Jerevan og flere personer stormet parlamentsbygningen.

Befolkningen og 17 opposisjonspartier i Armenia anser avtalen som en defakto kapitulasjon fra Armenia og mange vil revidere avtalen. Opposjonspartieren oppfordret i et felles opprop at Pashinyan skal tre av som premierminister. I et intervju med lederen for partiet «Constitutional Law Union», Hayk Babukhanyan, fikk journalisten en oversikt om hva opposisjonen ønsker.

Hayk Babukhanyan


Et sammendrag av intervjuet med partileder Hayk Babukhanyan: «Som vi vet har det funnet sted flere hendelser i Armenia som førte til at 17 partier har sluttet seg sammen for å sikre at den sittende regjeringen trer av. Vi betrakter vår oppfordring som et rammeverk som ikke er tenkt å revidere.

Den sittende regjeringen skal tross alt ikke bringe vårt politiske system i fare eller svekke vår forsvarsevne. Vår felles fordring er at denne i unåde falne regjeringen går av for å samle folket og styrke vår arme og for å igjen opprette forholdet til Russland. Men for å kunne føre forhandlinger er det viktig at vi har en regjering som er anerkjent av folket og våre allierte.

Våre 17 partier har vært enige om å legge alle politiske uenigheter til sides og er enige om at Pashiniyan er en trussel for vår sikkerhet. Vi har opprettet en «komiteen for å redde nasjonen» som skal stille en overgangsregjering og organisere nyvalg. I all denne tiden må overgangsregjeringen allerede jobbe med de mange spørsmål fra fredsavtalen:

Retur av flytninger ?

Hva vil skje med befolkningen som bodde i de områder som ble okkupert av Azerbaijan?

Hvem vil beskytte dem?

Hva skjer med våre klostere og kirker?

Vi ser at våre kirker, minnesmerker og gravplasser blir ødelagt og den aserbajdsjanske presidenten Aliyev sier at Nagorno Karabakh aldri vil bli anerkjent. Jeg tror at Aserbajdsjan prøver å provosere frem handlinger fra Armensk side for å revidere avtalen. Derfor er det viktig å se på Aserbajdsjan og forhindre disse provokasjoner og løse alle spørsmålene i henhold til internasjonal rett.»

Tale og tekstingen er på engelsk.

Hendrik Weber

Og her er et intervju Hendrik Weber sjøl har gjort med Zaruhi Babukhanyan:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for bkfrem bkfrem says:

  Sproget er en underlig størrelse. Områder de har erobret. Jeg troede at områderne var tilbage-erobret.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Armenerne har bodd der i tusenvis av år. Tyrkerne kom fra Mongolia ca år 1000.


 3. Armenia begynte å utvinne metaller så tidlig som 4000 f.Kr. De var den største leverandøren av bronse, tinn og kobber til Fønikia, Egypt og Mesopotamia.

  Kongeriket Urartu var det samme som Ararat på hebraisk,
  og " Kingdom of Van " .

  https://no.wikipedia.org/wiki/Urartu#/media/Fil:Urartu_743-en.svg

  Her Castle of Van ( Klikk for forstørrelse )

  Ararat betyr “Forbannelsen reversert.”

  I den trespråklig Behistun-inskripsjonen, innhogd på ordre av Dareios I av Persia i 521/520 f.Kr., er landet referert til som Urartu på assyrisk, Arminiya på gammelpersisk, så dette er det samme riket.

  LOST KINGDOM OF VAN
  https://web.archive.org/web/20150702205257/http://www.starspring.com/ascender/urartu/urartu.html

  Snorre nevnte et folk som het Vaner som Odin tok med seg nordover. Ikke usannsynlig at det kan ha vært dem, i og med at symbolet fra Armenia er på billedsteinene på Gotland. der det også er runer. ( se under )


 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Var der på begynnelsen av 90 tallet. De har en egen katterase hengende rundt der.

  Og Van sjøen er så alkaisk at man kan vaske klær uten såpe. Sies det.
  Uansett en utrolig spennende region. Ani et av mange høydepunkter.

  Jeg var som sagt der på begynnelsen av 90 tallet. Da hadde det nettopp åpnet for turister etter å ha ligget i en “no go” sone ved å ligge akkurat på grensen til Sovjetunionen. Nå skal det være mer tilrettelagt for turisme.

 5. Var du oppe i den borgen ? Det må ha vært spennede. Den er spesiell.
  Er det ikke noe kunst der bevart også ?
  Et symbol som går igjen fra gammelt av, er Livets tre.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jadda. Reiste sammen en engelskmann jeg hadde truffet i Istanbul. Han ble blakk mens vi var i Ankara så han sjekket opp en 200 kilos østerisk arkeolog på det prehistoriske museet der som reiste sammen oss videre. Hun pratet i vei om alt sånn. Ble litt matt etterhvert så det begynte å prelle av. Det finnes et stort kammer i fjellet under. Hugget rett ut.

 7. Avatar for bkfrem bkfrem says:

  Det er en interresant diskussion Du åbner op for, Det med Nationalstater. Hvilke områder og lande kan befolkningsgrupper gøre krav på og evt. bruge militær magt for at få sin vilje. Jeg har ikke lige svaret.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere