– Et rikt liv i fredens tjeneste

19
Terje Rød-Larsen på World Economic Forum. Skjermdump fra video.

I løpet av 14 år har Terje Rød-Larsen tjent nær 45 millioner kroner og betalt 396.396 kroner i skatt.

Dette skriver Dagens Næringsliv, som har gått den tidligere Ap-toppen etter i sømmene. Avisa skriver også at Norges fremste diplomatpar, Mona Juul og Terje Rød-Larsen, ble hyllet på Broadway. Jeffrey Epstein bidro med finansieringen av en eksklusiv spesialvisning – og satt selv i salen.

Diplomatparet har gjort seg rike på norske skattepenger og på sine intime forbindelser med det norske statsapparatet, ikke minst UD. Det er jobben som president for tankesmia International Peace Institute (IPI) som har vært høna som la gulleggene for Rød-Larsen. Og gulleggene kom i stor grad fra norske UD, kvittert ut av Rød-Larsens forbindelser der. En stor bevilgning fikk også Rød-Larsen og IPI fra den pedofilidømte finansmannen Jeffrey Epstein. DN skriver:

DN har gått gjennom skatteskjemaer rapportert inn i hele perioden Rød-Larsen var president i IPI. Det første året i jobben var kompensasjonen på rett over 250.000 dollar i året. To år etterpå hadde totalpakken økt til nesten 400.000 dollar.

I disse årene var Norge og UD representert i IPIs styre. Der satt daværende FN-ambassadør Johan Ludvik Løvald. Hans nestkommanderende var Mona Juul.

I 2011 var lønna til Larsen 500.000 dollar, og siden klatret den ytterligere oppover. Norge ga fra 2005 til 2018 gitt 116 millioner kroner til tankesmia. Dette granskes allerede av Riksrevisjonen. At Rød-Larsen har til mer enn salt i grauten får man et inntrykk av nå man ser bilde av luksusvillaen hans på den greske øya Paxos.

På et ekstraordinært styremøte torsdag (29. oktober 2020) leverte Terje Rød-Larsen sin oppsigelse som president for IPI. Det at han måtte gå av hadde ingenting med lønna å gjøre. Det var Rød-Larsens forhold til Epstein som ble utslagsgivende.

Og styret i International Peace Institute er ikke særlig nådige i sin kritikk:

«Epsteins forbrytelser var uhyrlige. Forestillingen om at IPI på noe som helst vis hadde noe å gjøre med en slik motbydelig karakter er frastøtende for institusjonens kjerneverdier», står det i uttalelsen fra IPI.

«Rød-Larsen har beklaget til styret for feilvurdering ved å sikre donasjoner fra stiftelser tilknyttet Epstein og ved å sikre hans eget personlige lån fra Epstein i 2013», står det i uttalelsen.

Politisk redaktør i DN, Frithjof Jacobsen, skriver at «det kan bli krevende for UD» å granske Rød-Larsen, og det stemmer nok. Rød-Larsens vennekrets finnes tett som hagl i apparatet og det må være en god del byråkrater som har satt fingeravtrykkene sine på disse rikelige bevilgningene.

Det er også et annet, og mer generelt aspekt ved saka Rød-Larsen, og det er at han ikke er alene. Han er typisk for en nokså utbredt norsk politiker- og byråkratkultur. Borte er den nærmest asketiske Gerhardsen-kulturen. Nå følger man heller Deng Xiaopings ord om at «Hvis alle skal bli rike, er det bra at noen blir rike først!» Dette gjelder naturligvis folk som Børge Brende (World Economic Forum) og Espen Barth Eide (også World Economic Forum), Erik Solheim, Kjell Magne Bondevik og alle toppene i «hjelpeorganisasjonene», samt en hel underskog av konsulenter som beriker seg godt på å hjelpe. Vi har tidligere skrevet om konsulentene i International Law and Policy Institute (ILPI), som har fått totalt 42,8 millioner kroner fra sine venner i UD.

Det spesielle er at de tre partnerne i selskapet, Njål Høstmælingen, Kjetil Tronvoll og Gro Nystuen, alle har svært nære kontakter i UD. Mens Høstmælingen og Tronvoll har lang fartstid i arbeid for UD, har Gro Nystuen tidligere hatt en direktørstilling i Utenriksdepartementet. Og de tre blir rike på sitt arbeid med fattigdom. VG skriver:

I fjor tok de ut lønn og utbytte på 2,7–2,8 millioner hver fra selskapet sitt.

En meget stor del av disse inntektene kommer fra prosjekter som aldri har vært ute på anbud. Kontrollenheten i UD har gjennomgått forholdet og skriver i en kommentar som VG har fått tilgang til: «Disse avtalene består i en søknad og en tildeling, og altså mer relasjonsbasert enn konkurranseutsatte avtaler.»

Les: Ble rike på fattigdom og med lange fingre nede i statskassa 

– Bistandskontrakt ga millionutbytte og UD, bistand og elitesirkulasjon.

Skal man renske opp i denne ukulturen i UD, er det fare for at man må gå like grundig til verks som Herakles da han skulle renske ut all møkka i stallene til kong Augias. Han ledet elvene Alpheus og Peneus gjennom stallene og fikk spylt dem reine på den måten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hurra for eliten som beriker seg av fellesskapets midler, og som bæres frem av inkompetente politikervenner og andre kjeltringer i gutteklubben Grei. Er det virkelig noen der ute som tror på en “opprydding” ???

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Gutteklubben Grei er memet venstresiden bruker for å rettferdiggjøre at de ansetter hverandre, og resultatet blir at venstresiden støtter opp om folk somTerje Rød-Larsen.

  Det var Dagens Næringsliv, og ikke noen sosialistblekke som avslørte dette, selv om det må ha vært venstretroende som har visst om det.

 3. Men Arbeiderpartiet er da virkelig ikke noen “venstre” side, det er kuppet av høyrefolk og fører høyrepolitiikk. Dette er jo nettopp Støre sitt store problem: Han må pynte brura slik at hun fremstår akseptabel for arbeidere, akkurat som Krf forsøker fremstå som “tuftet på gode verdier” mens de er noen råkapitalister, og Venstre forsøker å fremstå som “miljøparti” mens kapitalismen de støtter er den som ødelegger kloden for å få litt mer profitt, og selvfølgelig Frp som lovet slutt på bompenger og istedenfor innførte 10 nye milliarder i bompenger. Nå er de tilbake på det gamle hakket og later som om der bryr seg om folk igjen.

  Nei, dersom vi skal ha skifte til valget, må noen flytte seg lengre til venstre enn disse hyklerne.

 4. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Dette er oligarkiet i praksis, det har lite med “venstre” eller “høyre” å gjøre rent politisk. Alle samfunn er i bunn og grunn Oligarkier, hvor en gruppe mennesker sitter i midten av et stort edderkoppnett av makt og penger, og så har du mer eller mindre tilknytta mennesker som nærer seg av nettverket, og flytter litt rundt i det, kanskje litt i det offentlige, så over til noen kompiser i det private, eller inn og ut av nettet. De fleste foretrekker å holde seg i det, fordi de er maktkåte jævler. En herlig røre. Dette skjer i kommunistiske, sosialitiske og kapitalistiske stater, forskjellen er ganske akademisk. Makt gir kontroll over midlene på en eller annen måte uansett. Denne nettverkskorrupsjonen er altomfattende, og er den reelle maktstrukturen som ligger bak fasaden av naive konsepter og virkelighetsforståelser som “demokratiske institusjoner” og “rule by law” eller “kommunisme”. Så har du selvsagt litt konkurranse blant deler av nettet, kanskje det sitter en liten edderkopp i det ene hjørnet som heter “høyre” og så har du en liten edderkopp i det andre hjøret som heter “AP”. Og så har du den svære ulveedderkoppen et annet sted som egentlig eier begge de små,f.eks. Rockefeller-familien.

  Vi må bevege oss bort fra barnslige og amatørmessige forsøk på å forstå hvordan verden fungerer. Hadde jeg hatt mer tid skulle jeg skrevet en bok. Jeg ville kalt den “the web of oligarchy”. :smiley:

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og det er derfor jeg er mer opptatt av at de som er på toppen ikke skal få lage seg sosiale bobler hvor de kan unngå kontakt med de på bunnen, i steden for hvilken ideologi det er som styrer.

  I Norge er ikke domstolene styrt av eliten, da det stort sett er vanlige folk som er meddommere. Det er egentlig ganske mye man kan gjøre som samfunn for å mildne nettverkenes makt til gjensidig berikning, men slik som ståa er nå, er de fleste fanget i spillet om at det er den andre siden som må bekjempes.

 6. Som vi alle vet er det i USA to virkeligheter: den offisielle og Samizdat-virkeligheten som kjemper på nettet for ikke å bli slettet. Noe de gjør til gangs.
  I Samizdat-virkeligheten har Ghislaine Maxwell og jeffrey Epstein vært det øverste lederskapet av Mossad i New York. De hevder også at maxwell er Epsteins føringsoffiser.
  Når norsk presse skal beskrive floken Rød-larsen koker de ihop sexbransjen til Epstein/Maxwell med stor pengekorrupsjon. Sexbransjen var selvfølgelig satt opp for blackmail .
  Jagland var i sin bok inne på det. Rød-Larsen hadde adgang til etthvert overhode i den arabiske verden,prinsene og emirene. Det som har skjedd i det siste året har vært en total revolusjonering av de Arabisk-Israelske relasjonene. det burde vært lett å forstå at grunnarbeidet for dette har pågått i årevis for med nærmere øyensyn dreier det seg om store pakker av avtaler - også militære og våpenrelaterte.
  Det er absolutt intet media i Norge som spør hvem som har utført dette diplomatiske sonderingsarbeidet. Ingen snakker om det som er Rød-larsen/maxwell/epsteins kjernesak. Bare sex. Sånn går nå dagan.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Rød-Larsen har vært Israels mann på innsiden av “fredsprosessen”. Man kan jo bare lure på hvorfor han droppes nå. Kan det være at Mona Juul har blitt en større fisk og at det nå satses på å beskytte henne fra potensielle skandaler maken har vært innvolvert i. Regner med at Se og Hør vil forfølge saken og komme med billedserien “Årets skilsmisse. Kunne ikke lenger leve med mannens skjulte antisemitisme og unge kvinner”.

 8. Avatar for Slangen Slangen says:

  Trur det blir vanskeleg å lede Akerselva gjennom Utanriksdepartementet og spyle bort korrupsjonen.
  Clintons har fått sine hundrevis av millioner. Og no er det nokre rotne nordmenn sin tur, dei er trass alt billigare.
  Ser at våpenselgaren Stoltenberg har kjøpt nytt dyrt hyttepalass.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

11 flere kommentarer

Deltakere