Er de superrike lik andre mennesker?

0

Av Rolf Galgerud, tidligere leder av Heismontørenes Fagforening.

Jeg mener at svaret på dette spørsmålet er nei. Jeg vil definere dem som syke. La oss gjøre et lite tankeeksperiment. Ingen av oss ville vel ha noe imot noen millioner kroner ekstra, men mengden vil til slutt bli nok når alle hus og hytter en vil ha er kjøpt, helikopteret står på dekket til båten, og jetflyet er parkert i hangaren, ja, da er det vel ikke mer å bruke penger til? For hvis man bruker penger slik de fleste av oss gjør, kjøper varer og tjenester, så er svaret nei. Men for enkelte som er i en slik posisjon at de kan tjene fortsatt mye mer, så er svaret ja. For hos dem skifter pengene karakter, fra å være et praktisk byttemiddel til å bli et middel til makt. Jo mer penger, jo mer makt – makt over andre mennesker.

Å søke makt er i og for seg ikke noe galt. Spørsmålet er hva du vil bruke makten til. De politiske partiene ber om makt, og deres program skal (burde) vise hva de vil bruke makten til. Når det gjelder de superrike, så har vi ikke noen slike program. Noen av dem har skaffet seg et bilde som snille onkler som deler ut penger. Blant annet gir de penger til organer i FN og til WHO (Verdens helseorganisasjon). Så mye som 80% av WHOs drift kommer fra private givere. Noe liknende finner vi også i enkelte av FN-organene. Og disse pengene gis tilsynelatende uten betingelser eller krav om deltakelse i ledelsen. Men det kan jo hende at giverne antyder hva de mener organisasjonene skal gjøre, men altså ingen krav. For når du har hånd om så stor del av driftsmidlene, så bestemmer du i realiteten alt. Ledelsen vet at hvis de ikke gjør tingene slik giverne ønsker, må de regne med at pengene ikke kommer neste år. Så ved å være «snille onkler» har de økt sin makt betraktelig og skaffet seg kontroll over viktige organisasjoner.

Men fortsatt er det mulig at disse menneskene vil alles vel, at vi får det enda bedre hvis de får enda mer makt. La oss derfor se litt på hvordan den rikeste av dem alle, Jeff Bezos, eier av nettbutikkjeden Amazon behandler sine ansatte. Det blir jo det nærmeste vi kommer hans «partiprogram». Amazon er i ferd med å etablere seg i Sverige. I denne forbindelse har svensk LO gjort noen undersøkelser. Her er en av flere artikler om Amazon fra deres avis Arbetet, skrevet av Anton Andersson.

Svensk LOs avis Arbetet den 13. august 2020:

Arbetsmiljö

Kissflaskor och hungerstrejk – 5 skandaler för Sverigeaktuella Amazon

1. Kissflaskorna i England

Den brittiske journalisten James Bloodworth wallraffade på ett Amazonlager i England 2016. I sin rapporteringen vittnade han om ett omänskligt tempo som fick anställda att hoppa över både lunchraster och toalettbesök.

Vid arbetsstationerna fann han i stället colaflaskor fyllda med urin i vilka personalen utfört sina behov.

Anledningen ska enligt Bloodworth ha varit ett disciplinärt system på företaget. Jobbade man inte tillräckligt fort, var sjuk ofta, eller tog för många toalettraster riskerade man att bli uppsagd.

– Folk kissade i flaskor eftersom de var rädda att bli varnade och förlora sina jobb, har Bloodworth sagt till tidningen the Sun.

2. Antifackkonsulter i USA

I USA har Amazon från dess grundande 1994 bekämpat många försök till facklig organisering. Enligt tidskriften Time har Amazon vid flera tillfällen anställt advokatfirmor och konsulter som varit specialiserade på att motarbeta organiseringsförsök bland anställda.

Chefer ska ha delat ut antifackligt material och även ha fått utbildning i hur man bäst nosar upp fackliga diskussioner hos personalen.

3. Övervakning och styrning

Redan 2013 anklagades Amazon för att använda skanners för att övervaka personal på ett lager i Wales.

Visade datan från skannrarna att man inte plockade orderna tillräckligt fort kunde man bestraffas.

2019 tog Amazon patent på ett armband som mäter personalens rörelsemönster. Armbandet registrerar var i lokalen den anställde befinner sig, men kan även styra bärarens handrörelser.

Har den anställde sin hand ”i fel läge” känner armbandet av det och skickar ut en vibration i handen. Vibrationen fungerar som en riktningsangivelse om hur man i stället bör stå för att arbeta som mest effektivt. Tekniken används än så länge inte i skarpt läge.

4. 600 ambulanser på tre år

Under 2015, 2016 och 2017 hade ambulans tillkallats över 600 gånger till Amazons lager i England. Detta enligt statistik från det brittiska industrifacket GMB.

Vid ett lager utanför Birmingham hade ambulansen varit på plats inte mindre än 115 gånger under de tre åren. Vid ett närliggande Tesco-lager med ungefär samma arbetsuppgifter och personalstyrka hade ambulans bara tillkallats åtta gånger under samma period.

Enligt Amazon saknas det dock grund för att det skulle vara farligt att arbeta på Amazons lager.

– Det är helt enkelt inte korrekt att säga att vi har en osäker arbetsmiljö baserat på de här grundlösa anekdoterna. Ambulansutryckningarna är främst kopplade till våra anställdas personliga hälsa och är inte arbetsrelaterade, sade en talesperson till The Guardian i samband med att GMB:s siffror blev offentliga.

5. Hungerstrejk och självmordsförsök

2014 hungerstrejkade den tidigare Amazon-anställde Kivin Varghese i 18 dagar utanför Amazons huvudkontor i Seattle. Varghese befann sig i en juridisk strid med Amazon kring vad han menade var en felaktig uppsägning.

Under strejken samlade Varghese in över 60 000 namnunderskrifter i protest mot arbetsvillkoren på e-handelsjätten.

– Jag är övertygad om att Amazons kunder skulle bli chockade om de insåg hur Amazon behandlar sina anställda, sade Kivin Varghese till The Guardian i början av strejken.

Två år senare hoppade en anställd från samma byggnad i Seattle. Trots att huset är 12 våningar högt ska personen ha överlevt fallet.

Enligt The New York Post skickade medarbetaren timmarna innan självmordsförsöket ut ett mejl till hundratals anställda på Amazon, däribland till grundaren Jeff Bezos. Mejlet innehöll skarp kritik mot arbetsvillkoren.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.

  Läs mer

 Kritiserade Amazon kommer till Sverige. 4. aug. 2020

 ”Slavliknande” förhållanden på Amazons lager i England. 23. okt. 2019

 Fack varnar för Amazon: ”Hot mot svenska modellen”. 3. jul. 2019 

—————————————————————————                   

Som det framgår behandles de ansatte nærmest som roboter. Og dette er altså verden rikeste mann, som har midler til å gi de ansatte en anstendig hverdag.

Det foregår nå en forskning på at man inplanterer et chip i hjernen for å overstyre individets vilje, at man kan fjernstyres med fjernkontroll utenifra. Bare det at det forskes på noe slik burde få noen alarmklokker til å ringe. Et framtidssamfunn hvor noen skal avles opp til å være sterke og utholdende, men uten egen vilje. Sikkert billigere og enklere enn roboter.

For å befeste sin makt, har de opprettet WEF (Verdens økonomiske forum). I Davos møtes årlig de superrike, toppledelsen i de største multinasjonale konsern samt høyrepolitikere i posisjon, slike som Erna Solberg og Jens Stoltenberg. De er ca. 1.000 stk på samlingene. At en slik konsentrasjon av makt ikke får oppmerksomhet i media skyldes kanskje nettopp dette, at de har makt. Og venstresidens aviser holder seg for god for å spekulere i konspirasjonsteorier. Tidligere var hva som ble drøftet strengt hemmelig, men nå har stifter og leder, Klaus Schwab lettet litt på sløret gjennom å gi ut et par bøker hvor han legger fram sine (deres?) tanker. Og da blir det som tidligere var teori, virkelighet. Konspirasjonen blir synlig. At han går ut med dette nå kan kanskje skyldes at de er så seierssikre at det ikke gjør noe om noen «tullinger» vet noe, de blir ikke trodd eller hørt allikevel. I boka med den avslørende tittel: «COVID – 19: The Great RESET» forteller han relativt åpent om virksomheten, om hvordan de har kommet fram til at individenes redsel for egen helse og liv er ett av de sterkeste virkemiddel man rår over. Jamfør koronabeskyttelsen, nedstengninger o.l. Han forteller at de i 2019 hadde et rollespill om hvordan takle en pandemi. Ved en ren tilfeldighet ble et influensavirus utropt til å være årsak til en pandemi i 2020. De kjenner til at det er de største løgnene som det er lettest å få folk til å tro på, særlig når den har med mange som oppfattes som autoriteter. Religioner er et eksempel på dette.

Klaus Schwab. Foto: World Economic Forum

At tiltakene mot korona-viruset er en utspekulert måte å kamuflere den økonomiske krisa, som var spådd minst like kraftig som den i 1930-åra, ble jeg overbevist om helt fra starten av. Når så mange politikere, så få leger, sto fram og sa det samme i land etter land, da ringte ei varselklokke hos meg. Fikk den samme følelsen som når Stoltenberg skulle kjøpe jagerfly eller gjennomføre pensjonsreformen – det luktet løgn.

At økonomien ville bryte sammen var klart, spørsmålet var hvem som skulle få skylda. Hvis krisa hadde fått gå sitt «naturlige» løp, ville den ha ført til en gedigen massearbeidsløshet, sosial nød og dermed kanskje et opprør for å skape et bedre samfunn. WEF var livredd en sosialistisk utvikling i verden. Derfor, ved å knuse økonomien i form av tiltak for å stoppe en pandemi, blir arbeidsløsheten og nøden som følger en virkning av at man jo reddet ditt liv – vær takknemlig for det! Husk hva FNs generalsekretær sa; «Det står kanskje om hele menneskehetens eksistens».

Les Covid-19 – The Great Reset.

I boka skisseres også tanken om en verdensregjering, altså én regjering for hele verden. Den tanken er ikke ny, det som er spørsmålet; hva skal være dens ramme og mål og hvordan skal den velges. Her har de sine klare meninger. Etter at store deler av økonomien er lagt i grus, dukker de samme «snille onklene» opp igjen. De vil gjerne gi ut penger til nasjoner som trenger dem (det vil vel bli de fleste), men de vil nok ha garantier for at pengene ikke misbrukes til ferier og sykelønn og liknende sløserier. Blant annet vil de nok også kreve at fagorganisering blir forbudt.

Spekulasjoner, vil nok noen si om dette. Helt enig. Men spekulasjoner utfra fakta og hva jeg mener er logikk. Dersom noe kan tilbakevises av det jeg kommer med, så er det ingen som vil bli mer lettet enn meg. Men jeg trenger en tilbakevisning som er logisk.

Vær på vakt mot The Great Reset

The Great Reset – Den store omstarten – Del 1

The Great Reset – Den store omstarten – Del 2

Forrige artikkelEtiopia: fredsprisvinner i krig
Neste artikkelFor et demokratisk valg – NKP fram i lyset!