Amerikanske og britiske etterretningstjenester erklærer nettkrig mot uavhengige medier

0
Hovedkvarteret til GCHQ i Gloucestershire (Foto: GCHQ)
Britiske og amerikanske statlige etterretningstjenester «gjør sannheten til et våpen» for å knuse vaksineskepsis, samtidig som begge nasjoner forbereder seg på massevaksinasjoner. I en nylig erklært «nettkrig» som skal ledes av AI-drevne sannhetsdommere, skal informasjonskilder som utfordrer offisielle fortellinger fjernes.

Av Whitney Webb.

«vaccine hestiancy» = det nye PR-ordet for skepsis til spesifike Covid-19 vaksiner, eller generell vaksineskepsis.

Whitney Webb

Den siste uka har sikkerhetsmyndighetene i USA og Storbritannia diskret gitt beskjed om at nettverktøy og nett-taktikker som tidligere var beregnet for bruk i «krigen mot terror» etter 11. september, nå skal bli omgjort for bruk mot informasjonskilder som fremmer «vaksineskepsis» og informasjon rundt Covid-19 som strider mot myndighetenes fortellinger.

En ny nettoffensiv ble lansert mandag av Storbritannias signalinformasjonstjeneste, Government Communications Headquarters (GCHQ), som skal angripe nettsteder som publiserer innhold de anser å være «propaganda», som stiller kritiske spørsmål ved den statsstøttete Covid-19-vaksineutviklingen og de multinasjonale farmasøytiske selskapene som er involvert.

En lignende offensiv pågår i USA. Der finansierte nylig det amerikanske militæret et CIA-støttet firma – fullpakket med tjenestemenn som tidligere jobbet med antiterrorisme og som sto bak okkupasjonen av Irak og fremveksten av den såkalte islamske staten. Firmaet skal utvikle en AI-algoritme som skal slå presist ned på nye nettsteder som fremmer hva de «mistenker» er desinformasjon knyttet til Covid-19-krisen og det amerikanske militærledede Covid-19-vaksinasjonsprogrammet, kjent som Operation Warp Speed.

Begge land forbereder seg på å kneble uavhengige journalister som nevner legitime bekymringer rundt korrupsjon i legemiddelindustrien eller det ekstreme hemmeligholdet rundt det statsstøttede Covid-19-vaksinasjonsprogrammet, samtidig som man regner med at Pfizers vaksinekandidat skal bli godkjent av det amerikansk legemiddeltilsynet (FDA) innen slutten av november.

Blant andre forbrytelser, har Pfizer en lang historie med å bli ilagt bøter i milliardklassen for ulovlig markedsføring og for bestikkelser av offentlige tjenestemenn for å hjelpe dem med å skjule et ulovlig medisinsk forsøk som drepte elleve barn. De fleste massemedier har unnlatt å nevne dette, og i stedet feiret den tilsynelatende snarlige godkjenningen av selskapets Covid-19-vaksine, uten å stille spørsmål ved selskapets rulleblad, eller at mRNA-teknologien som blir brukt i vaksinen aldri har blitt godtatt i normale sikkerhetsprotokoller før og har aldri blitt godkjent for bruk på mennesker.

De nevner heller ikke at sjefen for FDAs senter for legemiddelvurdering og forskning, Patrizia Cavazzoni, er den samme tidligere visepresident for produktsikkerhet hos Pfizer som skjulte forbindelsen mellom et av produktene sine og fødselsskader.

Kort sagt, blir statens makt brukt som aldri før for å kontrollere nettytringer og for å fjerne nyhetssider. Hensikten er å beskytte interessene til mektige selskaper som Pfizer og andre skandaleombruste legemiddelgiganter, så vel som interessene til USAs og Storbritannias sikkerhetsapparat, som selv er nært involvert i Covid-19-vaksinasjonsprogrammet.

Britisk etterretningstjenesters nye cyberkrig angriper «antivaksinepropaganda»

Mandag rapporterte den britiske avisen The Times at Storbritannias GCHQ «har startet en offensiv nettoperasjon for å forstyrre antivaksinepropaganda som blir spredt av fiendtlige stater» og «bruker et verktøysett som er utviklet for å takle desinformasjon og rekrutterings-materiale fra Den islamske staten.» I tillegg har den britiske regjeringen beordret det britiske militærets 77. brigade, som spesialiserer seg på «informasjonskrigføring», til å starte en nettkampanje for å motvirke «villedende fortellinger» om kandidatene til en Covid-19-vaksine.

Den nylig kunngjorte «nettkrigen» til GCHQ vil ikke bare fjerne «antivaksinepropaganda», men vil også søke å «forstyrre operasjonen til de nettaktørene som er ansvarlige for den, inkludert kryptering av dataene deres slik at de ikke får tilgang til dem og blokkering av kommunikasjonen med hverandre.» Offensiven vil også innebære at GCHQ samarbeider med andre land i «Five Eyes»-alliansen (USA, Australia, New Zealand og Canada) for å advare sine partnertjenester i disse landene om å angripe slike «propaganda»-nettsteder som befinner seg innenfor deres grenser.

Times skrev at «regjeringen betrakter takling av falsk informasjon om vaksinasjon som en økende prioritet mens utsiktene til en pålitelig vaksine mot koronavirus nærmer seg», noe som antyder at innsatsen vil fortsette å øke i intensitet når en vaksinekandidat kommer nærmere en godkjennelse.

Sett med det britiske sikkerhetssystemets briller, ser det ut til at de som stiller spørsmål ved korrupsjon i legemiddelindustrien og dens mulige innvirkning på de ledende eksperimentelle Covid-19-vaksinekandidatene (som alle bruker eksperimentelle vaksine-teknologier som aldri før har blitt godkjent for bruk på mennesker) bør angripes med verktøy opprinnelig laget for å bekjempe terrorpropaganda.

Mens Times hevdet at innsatsen ville angripe innhold «som bare stammer fra statlige motstandere» og ikke vil angripe mot nettstedene til «vanlige borgere», antydet avisen at innsatsen ville bruke den amerikanske regjeringen for å avgjøre om et nettsted er eller ikke er del av en «utenlandsk desinformasjons-operasjon».

Nettstedet til American Herald Tribune ble konfiskert av USAs myndigheter

Dette er svært urovekkende med tanke på at USA nylig beslagla domenene til mange nettsteder, inkludert American Herald Tribune, som de feilaktig merket som «iransk propaganda», til tross for at sjefredaktøren, Anthony Hall, var basert i Canada. Den amerikanske regjeringen fremsatte denne påstanden om American Herald Tribune etter at datasikkerhets-firmaet FireEye, en kontraktør for USAs styresmakter, uttalte at de var «moderat sikker» på at nettstedet hadde blitt «grunnlagt i Iran.»

I tillegg gir det faktum at GCHQ har påstått at de fleste nettstedene de planlegger å angripe er «knyttet til Moskva» ytterligere grunn til bekymring, gitt at den britiske regjeringen ble tatt for å finansiere Institute for Statecrafts Integrity Initiative, som feilaktig stemplet kritikere av Storbritannias handlinger så vel som den britiske statens fortellinger om Syria-konflikten, som forbundet til «russiske desinformasjons-kampanjer».

Gitt hva som har blitt gjort før, er det svært sannsynlig at GCHQ kan velge å ubetinget tro enten en alliert regjering, en statlig kontraktør, eller kanskje til og med en av sine allierte medieorganisasjoner som Bellingcat eller Atlantic Council’s DFRLab om at et gitt nettsted er «utenlandsk propaganda», for å skape en begrunnelse for å starte en nettoffensiv mot den. Slike bekymringer blir bare sterkere av at en av de viktigste regjeringskildene til Times-artikkelen sier direkte at «GCHQ har fått beskjed om å fjerne [‘take out’] antivaxers på nettet og på sosiale medier. Det finnes metoder de har brukt for å overvåke og forstyrre terrorpropaganda», som antyder at målene for GCHQs nye nettkrig faktisk vil bli bestemt av selve innholdet, i stedet for den mistenkte «utenlandske» opprinnelsen. Det «utenlandske» aspektet ser i stedet ut til å være en metode for å unngå forbudet i GCHQs mandat som ikke gir dem rett til å angripe vanlige borgeres nettsteder eller ytringer.

Denne større nye fokuset på å behandle angivelige «vaksinemotstandere» som «trusler mot nasjonens sikkerhet» har pågått store deler av året, ledet delvis av Imran Ahmed, administrerende direktør for det britisk-baserte Center for Countering Digital Hate, og et medlem av Den britiske regjeringens Styringskomité for bekjempelse av ekstremisme.

Ahmed sa til den britiske avisen Independent i juli at «Jeg vil gå lenger enn å kalle antivaxxere konspirasjonsteoretikere, og hevde at de er en ekstremistisk gruppe som utgjør en risiko mot nasjonal sikkerhet». Han uttalte da at «når noen har blitt utsatt for én type konspirasjon, er det lett å lede dem ned en sti der de omfavner mer radikale verdenssyn som kan føre til voldelig ekstremisme,» og antyder derved at «anti-vaxxere» kan delta i voldelige handlinger motivert av ekstremisme. Blant nettstedene som Ahmeds organisasjon nevner som fremmere av en slik «ekstremisme» som utgjør en «risiko mot nasjonal sikkerhet» var blant annet Children’s Health Defense, National Vaccine Information Center, Informed Consent Action Network og Mercola.com.

Tilsvarende argumenterte en tankesmie knyttet til amerikansk etterretning (GCHQs motstykke NSA, som skal delta i den nylig kunngjorte «nettkrigen») – i en forsknings-artikkel som ble publisert bare måneder før utbruddet av Covid-19-krisen om at «USAs ‘anti-vaxxer’-bevegelse ville utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet i tilfelle en ‘pandemi med en ny organisme’.»

InfraGard, «et partnerskap mellom FBI og medlemmer av den private sektoren», advarte i dokumentet som ble publisert i juni i fjor om at «den amerikanske antivaksinebevegelsen også vil være forbundet med «feilinformasjon og propagandakampanjer på sosiale medier orkestrert av den russiske regjeringen», som sitert av The Guardian. InfraGard-dokumentet hevdet videre at fremtredende “anti-vaxxere knyttet til andre konspirasjonsbevegelser, inkludert det ekstreme høyre. . . og feilinformasjon på sosiale medier og propagandakampanjer fra mange utenlandske og innenlandske aktører. Inkludert blant disse aktørene er organisasjonen Internet Research Agency, knyttet til den russiske regjeringen».

En artikkel som ble publisert av Washington Post i forrige måned, hevdet at «vaksineskepsis blandes med benektelse av koronaviruset og smelter sammen med høyreekstreme amerikanske konspirasjonsteorier, inkludert Qanon,» som FBI kåret til en potensiell innenlands terrortrussel i fjor. Artikkelen siterte Peter Hotez, dekan ved School of Tropical Medicine i Houston: «Den amerikanske antivaksinasjons-bevegelsen globaliseres og den beveger seg mot mer ekstremistiske tendenser.»

Det er verdt å påpeke at mange såkalte «anti-vaxxers» faktisk er kritikere av legemiddelindustrien og ikke nødvendigvis er imot vaksiner per se, noe som gjør merkelappen «anti-vaxxer» og «vaksinemotstander» misvisende. Gitt at mange av legemiddelgigantene som er involvert i å lage Covid-19-vaksiner, gir store summer til politikere i begge land og har vært involvert i en rekke produktsikkerhetsskandaler, er det ikke bare bekymringsfullt for journalistikkens fremtid å bruke statlige etterretningstjenester til å føre cyberkrig mot nettsteder som gransker slike bekymringer, men det antyder at Storbritannia tar et farlig sprang mot å bli et land som bruker sine statlige makt til å behandle selskapenes fiender som statens fiender.

Det CIA-støttede firmaet vil bygge et «Manhattan-prosjekt for sannhet»

I begynnelsen av oktober kunngjorde Det amerikanske luftvåpenet og De amerikanske spesialstyrkene at de hadde tildelt en kontrakt på flere millioner dollar til det USA-baserte «machine intelligence» -firmaet Primer. I følge pressemeldingen, vil Primer utvikle den aller første læringsplattformen for datamaskiner som vil gjøre dem i stand til å automatisk identifisere og vurdere mistenkt desinformasjon. Primer vil også forbedre sin naturlige språkbehandlingplattform for automatisk å analysere taktiske hendelser for å gi ledere en enestående innsikt når hendelsene utspiller seg, i nær sanntid.»

Ifølge selskapet selv, bygger Primer «programvaremaskiner som leser og skriver på engelsk, russisk og kinesisk for automatisk å avdekke trender og mønstre på tvers av store datamengder», og deres arbeid «støtter oppdraget til etterretningstjenestene og forsvarsdepartementet generelt ved å automatisere lese- og forskningsoppgaver for å øke hastigheten og kvaliteten på beslutningstaking.» Primer utvikler med andre ord en algoritme som gjør det mulig for sikkerhetsapparatet å outsource mange militære og etterretnings-analytiske stillinger til kunstig intelligens. Faktisk innrømmer selskapet dette åpent og sier at den nåværende innsatsen «vil automatisere arbeidet som vanligvis gjøres av dusinvis av analytikere i et sikkerhets-operasjonssenter for å samle alle dataene som er relevante for en hendelse mens den skjer, og kanalisere dem til en samlet bruker-grensesnitt.»

Primers endelige mål er å bruke kunstig intelligens for å fullstending automatisere utformingen av hvordan befolkningen oppfatter ting, og bli en «sannhetsdommer», som definert av staten. Primers grunnlegger, Sean Gourley, som tidligere laget AI-programmer for militæret for å spore «opprøret» i Irak etter invasjonen, hevdet i et blogginnlegg i april at «databasert krigføring og desinformasjonskampanjer vil i 2020 bli en mer alvorlig trussel enn fysisk krig, og vi må revurdere våpnene vi setter inn for å bekjempe dem.» I det samme innlegget argumenterte Gourley for opprettelsen av et «Manhattan-prosjekt for sannhet» som skal skape en offentlig tilgjengelig Wikipedia-lignede-database bygget av «kunnskapsbaser som allerede eksisterer i mange lands etterretningstjenester for nasjonale sikkerhetsformål». Gourley skrev da at «denne innsatsen til syvende og sist ville dreie seg om å bygge og forbedre vår kollektive intelligens og etablere en grunnlinje for hva som er sant eller ikke», som fastlagt av etterretningstjenester. Han avslutter blogginnlegget sitt med å si at «i 2020 begynner vi å gjøre sannheten til våpen.»

Det er verdt å legge merke til at 9. november, samme dag som GCHQ kunngjorde sine planer om å angripe «antivaksinepropaganda», rapporterte det amerikanske nettstedet NextGov at Primers Pentagon-finansierte innsats hadde vendt oppmerksomheten sin spesifikt mot «Covid-19-relatert desinformasjon.» I følge Primers vitenskaps-direktør, John Bohannon, vil Primer integrere deteksjon av programvareagenter og oppdagelse av syntetisk tekst og ustrukturerte påstander i tekst i vår eksisterende plattform for kunstig intelligens som for tiden er i bruk av forsvarsdepartementet. . . . Dette vil skape den første enhetlige oppdragsklare plattformen for effektivt å motvirke Covid-19-relatert desinformasjon i nesten sanntid.»

Bohannon, som tidligere jobbet som en mainstream-journalist og var med på laget til NATO-styrker i Afghanistan, fortalte også at Primers nye Covid-19-fokuserte innsats «automatisk klassifiserer dokumenter i en av ti kategorier for å muliggjøre påvisning av Covids virkninger» på områder som som «næringsliv, vitenskap og teknologi, sysselsetting, global økonomi og valg.» Det endelige produktet forventes å bli levert til Pentagon i andre kvartal neste år.

Selv om Primer er et såkalt privat selskap, er den dypt knyttet til den nasjonale sikkerhetssystemet den er skapt for å beskytte ved å «gjøre sannheten til våpen.» Primer sier stolt at mer enn 15 prosent av personalet kommer fra de amerikanske etterretningstjenestene eller militæret. Direktøren for selskapets avdeling for nasjonal sikkerhet er Brian Raymond, en tidligere CIA-offiser som var direktør med ansvar for for Irak i Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) etter å ha forlatt etterretningstjenesten.

Selskapet har også nylig hentet inn flere fremtredende nasjonale sikkerhetstjenestemenn i styret, inkludert:

Pensjonert general Raymond Thomas, som ledet kommandoen for alle amerikanske- og NATO-spesialstyrker i Afghanistan og er tidligere sjef for både US Special Operations Command og Joint Special Operations Command (JSOC).

Pensjonert løytnant VeraLinn Jamieson, tidligere stedfortredende stabssjef for luftvåpenets oppklaring og etterretning, som ledet luftforsvarets etterretnings- og cyberstyrker. Hun utviklet også personlig «strategiske partnerskap» mellom luftforsvaret og Microsoft, Amazon, Google og IBM for å «akselerere luftvåpenets digitale forvandling.»

NSC-leder for Irak Brett McGurk, en av «sjefarkitektene» i Irak-krigens «bølge» av tropper, sammen med den beryktede Kagan-familien, som , og deretter som spesialassistent for presidenten og seniordirektør for Irak og Afghanistan under Bush-administrasjonen. Under Obama og under en del av Trump-administrasjonen var McGurk utenriksdepartementets spesialutsending til den globale koalisjonen for å beseire IS, og hjalp til med å lede den «skitne krigen» som ble ført av USA, Storbritannia og andre allierte mot Syria.

I tillegg til de siste styreansettelsene, hentet de inn Sue Gordon, den tidligere Direktør for nasjonal etterretning, som strategisk rådgiver. Gordon har tidligere «drevet partnerskap innen det amerikanske etterretningssamfunnet og gitt råd til Det nasjonale sikkerhetsrådet i sin rolle som visedirektør for nasjonal etterretning» og hadde en 27 år lang karriere i CIA. De dype koblingene er ikke overraskende, gitt at Primer støttes økonomisk av CIAs venturekapital-selskap In-Q-Tel og risikokapital-selskapet til milliardæren Mike Bloomberg, Bloomberg Beta.

Operation Warp Speeds desinformasjons-blitzkrieg

Den raske økningen i interessen fra USAs og Storbritannias nasjonale sikkerhetsapparat angående «desinformasjon» rundt Covid-19, spesielt når det gjelder forestående Covid-19-vaksinasjonskampanjer, er nært knyttet til mediesstrategien til den amerikanske regjeringens operasjon Warp Speed .

Offisielt er Operation Warp Speed et «offentlig-privat partnerskap», som har som mål å vaksinere 300 millioner amerikanere innen januar neste år. Det er dominert av det amerikanske militæret og involverer også flere amerikanske etterretningstjenester, inkludert overvåkeren NSA og Department of Homeland Security (DHS), samt de etterretningsnære teknologigigantene Google, Oracle og Palantir. I flere rapporter publisert i The Last American Vagabond har jeg og journalisten Derrick Broze avslørt operasjonens ekstreme hemmelighold, de mange interessekonfliktene og de dype båndene til Silicon Valley og orwellske teknokratiske initiativer.

Warp Speeds offisielle presentasjon snakker mye om den trinnvise planen for å engasjere publikum og ta opp spørsmål om «vaksineskepsis» I følge Warp Speed-dokumentet med tittelen «Fra fabrikken til frontlinjen» er «strategisk kommunikasjon og Public Messaging avgjørende for å sikre maksimal aksept av vaksiner, noe som krever en metning av budskap over hele spekteret av nasjonale medier.» Den sier også at «samarbeid med etablerte partnere – spesielt de som er pålitelige kilder for målgrupper – er avgjørende for å fremme offentlig forståelse av, tilgang til og aksept for eventuelle vaksiner» og at «identifisering av de riktige beskjedene for å fremme tillit til vaksine, motvirke feilinformasjon og nå sårbare og utsatte befolkningsgrupper vil være nødvendig for å oppnå høy dekning».

Dokumentet bemerker også at Warp Speed vil bruke CDCs tredelte strategiske rammeverk i sin kommunikasjonoffensiv. Den tredje søylen i denne strategien har tittelen «Stopp myter» og har som hovedfokus «å etablere partnerskap for å begrense spredning av feilinformasjon» samt «samarbeide med lokale partnere og pålitelige budbringere for å forbedre tilliten til vaksiner.»

Selv om det spesifikke Warp Speed-dokumentet er lite detaljert, inneholder CDCs foreløpige strategidokument for Covid-19 vaksinasjonsprogrammet tilleggsinformasjon. Det sier at Operation Warp Speed ​vil «engasjere og bruke et bredt spekter av partnere, samarbeidspartnere og kommunikasjons- og nyhetsmedier for å oppnå kommunikasjonsmål, og forstår at kanalpreferanser og troverdige kilder varierer blant publikum og personer med høyere risiko for alvorlig sykdom og kritiske befolkningsgrupper; og kanaler varierer i evnen til å oppnå forskjellige kommunikasjonsmål». Den sier at den vil fokusere sin innsats i denne forbindelse på «tradisjonelle mediekanaler» (presse, radio og TV) samt «digitale medier» (internett, sosiale medier og tekstmeldinger). CDC-dokumentet avslører videre at «public messaging» -kampanjen for å «fremme opptaket av vaksine» og ta fatt i «vaksineskepsis» er delt inn i fire faser, og legger til at den overordnede kommunikasjons-strategien for Warp Speed «skal være betimelig og gjeldende for den nåværende fasen av Covid-19-vaksinasjonsprogrammet.»

Disse fasene er:

  • Før en vaksine er tilgjengelig
  • Vaksinen er tilgjengelig i begrenset produksjon for visse prioriterte befolkningsgrupper
  • Vaksinen er i økende grad tilgjengelig for andre kritiske befolkningsgrupper og allmennheten
  • Vaksinen er allment tilgjengelig

Gitt at Covid-19-vaksinekandidaten produsert av Pfizer forventes å bli godkjent innen utgangen av november, ser det ut til at den amerikanske nasjonale sikkerhetsapparatet, som i all hovedsak er de som driver Operation Warp Speed, sammen med «pålitelige budbringere» i massemedier, forbereder seg på å starte den andre fasen av sin kommunikasjons-strategi, der nyhets-organisasjoner og journalister som snakker om legitime bekymringer rundt Warp Speed vil knebles, for å gi plass til den «nødvendige» metningen av vaksinestøttende budskap i det engelsktalende medielandskapet.

Med velvillig tillatelse fra Whitney Webb / Unlimited Hangout. Hun har vært profesjonell forfatter, møkkagraver og journalist siden 2016. Hun har skrevet for flere nettsteder og var fra 2017 til 2020 stabskribent og gravende reporter for Mint Press News. For tiden skriver hun for The Last American Vagabond.

Oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

Forrige artikkelKlaus Schwab: Covid-19 The Great Reset, et program for globalt diktatur
Neste artikkelKronprinsen velsigner firmaet til Nakstad & co