«Norske interesser i Midtøsten»

0
Skjermdump fra Søndagsrevyen 11. oktober 2020

Av Eva Thomassen.

Dagsrevyen søndag, 11. oktober 2020, blir vi orientert om at Norge skal etablere en permanent militærbase i Jordan i samarbeid med jordanske styrker. Norge skal ha spesialsoldater som skal trene og være operative og bistå om «norske interesser i Midtøsten blir truet».

Norske interesser i Midtøsten? Hvilke interesser har Norge i Midtøsten? Det opplyses at det er viktig å trene i ørkenområder med temperaturer opp mot 45 grader. Viktig å sjekke om utstyret tåler vær og ørkenvind. Det nevnes som eksempel på oppdrag å beskytte norske ambassader i området og det vises til angrepet på den norske ambassaden i Damaskus som skjedde «noe tid tilbake». Noe tid tilbake er 2006.  Lenge før Norge invaderte Syria sammen med våre nære allierte. Jordan er en slik alliert.

Det var Jonas Gahr Støre som var utenriksminister i 2006. Verken han eller det norske forsvaret fant på å skulle invadere Syria på grunn av angrepet på ambassaden. Det er vertslandets myndigheter som har ansvaret for sikkerheten til norske utenriksstasjoner, ikke hjemlandet. Støre krevde at president Assad tok ansvar og betalte for gjenoppbygging av ambassaden. Hvilket ble gjort. La oss ta den russiske ambassaden i Oslo. Blir den angrepet av sinte fiender av Russland kulle da russiske spesialstyrker invadere Norge for å beskytte ambassaden? Det skulle tatt seg ut. Eller om sinte fiender av Israel angrep den israelske ambassaden i Oslo. Å se spesialstyrker fra den israelske hæren i Parkveien ville heller ikke vært et pent syn.

La oss se på hvilke ambassader Norge har behov for å «beskytte» i Midtøsten. Siden militærbasen befinner seg i Jordan er det naturlig at det er jordanske myndigheter som beskytter den norske ambassaden i Amman. Ta naboen Irak. Norge har invadert Irak og den norske ambassaden i  Bagdad har beskyttelse fra NATO. Ta Libanon. Libanon er ingen fiende av Norge så i Beirut er det libanesiske myndigheter som skal beskytte den norske ambassaden. Saudi- Arabia grenser også mot Jordan. Norge er venn med Saudi Arabia. Det er også NATO og USA. Saudiarabiske myndigheter vil komme den norske ambassaden til unnsetning. Syria er også naboland til Jordan. Den norske ambassaden i Damaskus er stengt. Det er også alle vestlige lands ambassader. Den trenger heller ingen beskyttelse. Da er det ikke flere norske ambassader i nabolaget til Jordan. Begrunnelsen for tilstedeværelsen av spesialstyrker i Jordan må derfor være en annen. Det nevnes gisseltaking. Det er ikke forsvarets ansvar, men utenriksdepartementas ansvar. Det mest nærliggende da er at BAMA trenger forsvarets hjelp ved frakt av Jaffa-appelsiner fra Israel til Norge?

Vår nære allierte og venn

Norge har ingen annen interesse enn å gjøre som USA ber oss om å gjøre.

Og, USA ber NATO om ytterligere nærvær i Midtøsten. Som NATOs generalsekretær Stoltenberg formidlet her om dagen: Trump vil ha mer nærvær av NATO i Midtøsten. Trump ønsker å etablere et Midtøstens NATO. En slags Atlanterhavnpakt i ørkenen. Men, hvem er det som skal være med i en slik ørkenpakt? Det er det NATO som skal.

Propagandakrig og hjernevasking

Men, hvorfor ikke si det rett ut til oss som bor i Norge? I tillegg til militær krig foregår det en propaganda- og desinformasjonskrig mellom NATO og befolkningen i NATO- landene. Vi i Norge skal tro at spesialsoldatene i Jordan skal beskytte oss som bor i Norge. Slike desinformasjonskampanjer foregår i alle 29 medlemslandene i NATO. Vi skal bli fortalt at hvert land isolert skal sende egne spesialstyrker som skal beskytte landenes interesser. Legger man sammen alle landene blir det NATO. Men, det er dramatisk at NATO som militærpakt invaderer Midtøsten og etablerer militære baser der permanent. Norge er allerede i Midtøsten, så hvorfor fortelle oss at Norge skal være i Midtøsten?

Vi skal bli lurt på samme måte som i 2016 da Norge takket ja på forespørsel fra USA om å sende 60 spesialsoldater til Jordan for å trene syriske opprørere i «kampen» mot IS. Vi er blitt fortalt at IS var hovedfienden til hele verden. Norge sa de var i Syria for å bekjempe IS? Men, enkel logikk så stemme dette ikke med terrenget, bokstavelig talt. Norge og 70 andre land legitimerte at de var i Syria ene og alene for å bekjempe en fiende som også tilfeldigvis var fiende av den syriske hæren. Norge ville ikke samarbeide med den syriske hæren mot felles fiende fordi den syriske hæren var Norge- og USAs fiende i Syria. Opprørerne Norge skulle trene var avhoppere fra den syriske hæren og fra Free Syrian Army. Opprørerne hadde derfor egeninteresse av å kjempe sammen med invasjonsstyrkene mot den syriske hæren.  

Kampen mot IS som aldri fant sted

Noe annet som også burde trigge logikken er hvordan det er mulig at 70 land har kjempet mot IS siden 2014 og fortsatt er ikke IS nedkjempet?

IS har holdt til i ørkenområder i Syria. Ser man på bildene fra Jordan og det utstyret de norske spesialstyrkene har er det helt umulig at disse 70 landenes militære styrker ikke skulle ha nedkjempet krigere fra IS i disse åpne enorme ørkenområdene.

«Hengemyr»

USA og allierte, inkludert Norge, okkuperer fortsatt 27% av Syria. i de oljerike nordøstlige områdene mot grensen til Irak. USA har som uttalt mål å ikke la den syriske hæren og Russland vinne krigen militært. USA vil gjøre Syria til en hengemyr for Russland. Newsweek skriver:

USAs representant i Syria sier at hans jobb er å gjøre krigen til en «hengemyr» for Russland. Den amerikanske spesialrepresentanten for Syria har oppfordret til fortsatt amerikansk tilstedeværelse i det krigsherjede landet for å holde presset på amerikanske fiender og gjøre konflikten til et «hengemyr» for Russland.

Spesialrepresentant James Jeffrey sa tirsdag under en videosamtale fra Hudson Institute at president Donald Trumps «maksimale press» -tilnærming mot Syria ga resultater, og avviste bekymringer for at den amerikanske tilstedværelsen der kunne bli et langvarig og kostbart prosjekt beslektet med Afghanistan eller Vietnam.

Amerikansk  okkupasjon

Det er kun to områder igjen som er okkupert. Idlib og de amerikansk-  kurdiskokkuperte områdene nordøst . USA støtter Tyrkias invasjon av Idlib ved blant annet å bevæpne og trene terrorgrupper med avanserte våpen. ! nordøst  bruker USA den kurdisk militante separatistgruppa Syrian Democratic Forces som leiesoldater for å holde på disse områdene. USA stjeler oljen og bruker pengene til å lønne de kurdiske separatistene. Kurderne på sin side får del av områdene de mener tilhører nettopp kurderne. Når den syriske hæren og Russland har befridd idlib står områdene USA okkuperer for tur. USA har etablert mange militærbaser i Syria. Blant annet Al-Tanf som ligger på grensen mot Jordan. Der oppholder også terrorister fra IS seg og får oppdrag fra USA om å angripe den syriske hæren, hindre flyktninger som sitter fast i en flyktningeleir i området å få bistand eller komme seg ut av leiren. IS har fra Al- Tanf angrepet den drusiske byen Sweida hvor de i 2019 begikk massakre på drusere. USA lar også Israel bruke Al-Tanf som «oppmarsjområde» i de nærmest daglige rakettangrepene mot ulike mål inne i Syria. Al-Tanf var også den militære basen de norske spesialsoldatene oppholdt seg når de invaderte Syria fra Jordan.

Det muslimske brorskap

Tilbake til angrepet på den norske ambassaden i Damaskus i 2006. Det var ekstreme salafister fra Det muslimske brorskapet. som angrep ambassaden på grunn av de berømmelige Muhammed-tegningene . Støre krevde at den syriske regjeringen beskyttet ambassaden og ambassadeansatte mot disse. Det muslimske brorskapet er forbudt i Syria. Det blir ansett som en terrorgruppe. I 2011 stengte Støre den norske ambassaden i Damaskus og gikk til krig mot Syria sammen med Det muslimske brorskapet. Sammen med de samme salafistene som 7 år tidligere angrep den norske ambassaden. Kommer Det muslimske brorskap til makten i Syria vil aldri den norske ambassaden åpne igjen. Er det noe Det muslimske brorskap ikke er opptatt av er det «demokrati».

2012 «Det muslimske brorskap til Norge for å lære om demokrati»

ABC Nyheter skrev:

Norge skal hjelpe Det muslimske brorskap i Egypt med demokratibygging. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterer bevegelsen til Norge for å lære. Brorskapet kommer også til å være en avgjørende maktfaktor i Midtøstens utvikling videre, og den norske regjeringen var derfor tidlig ute med å opprette tett kontakt med det. Det Muslimske brorskap er også forbudt i Egypt. I likhet med i Syria er Det muslimske brorskap blir ansett som en terrorgruppe i Egypt

Fiender og venner

Israels hovedfiende i Midtøsten er Iran. Den  hovedfienden deler USA med Israel. Både USA og Israel har angrepet iranske soldater og stillinger i Syria. USA drepte den iranske generalen Soleimani i et attantat USA vil merke lenge. En amerikanske base i Irak ble angrepet  av Iran som svar. USA føler situasjonen utrygg i Irak og planlegger å trekke amerikanske soldater ut av landet. En rekke arabiske land har opprettet diplomatisk og militært samarbeid med Israel. Dette er et stort svik, men ikke overraskende. De slapp katta ut av sekken.

Det eneste landet som kan ivareta palestinernes eksistens er Syria. Jordan er et amerikansk «lydrike» i Midtøsten. I likhet med Jordan og gulfstatene er det et enormt nederlag at de ikke klarte å styrte president Assad. Nå må de komme krypende tilbake til Damaskus. Problemet er at USAs sanksjoner mot Syria rammer også tredjeland. Alle land, bedrifter, firmaer og enkeltpersoner vil bli hardt rammet om de inngår et hvert samarbeid med Damaskus. De vil rett og slett gå konkurs. At Norge samarbeider med Jordan er ikke overraskende. Arbeiderpartiet støtter NATO og har gitt støtte til alle amerikanske kriger.  


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelWHO snur i sitt råd angående koronanedstengning
Neste artikkelBastant motstand mot jernbanepolitikken til regjeringa