Militære selvmord i USA opp 20 prosent i covid-perioden

0
Foto: Shutterstock

Militære selvmord i USA har økt med så mye som 20% i år sammenlignet med samme periode i 2019 skriver Associated Press, og noen hendelser med voldelig oppførsel har økt når tjenestemedlemmene sliter under COVID-19, krigssoneutplasseringer, nasjonale katastrofer og sivil uro.

Dataene er ufullstendige og årsakene til selvmord er kompliserte, sier tjenestemenn i hæren og luftforsvaret, men de mener pandemien tilfører stress til en allerede anstrengt styrke.

Og ledende hærledere – som sier at de har sett omtrent 30% sprang i selvmord i aktiv tjeneste hittil i år – sa til Associated Press at de vurderer å forkorte kamputplasseringen.

Minister for US Army, Ryan McCarthy. sier at det er en klar økning i antall selvmord, og sjøl om hæren ikke kan si helt sikkert at det skyldes covid-19-stresset, så er det et klart sammenfall i tid mellom da koronakrisa startet og selvmordsraten gikk opp.

James Helis, direktør i US Army sa at virusrelatert isolasjon, økonomiske tap, distansert skolegang og tap av barnepass nesten over natta har stresset soldatene og familiene deres.

Kommentar:

Den psykiske helsetilstanden i USAs militærapparat er sannsynligvis dårlig nok fra før. Tiår med meningsløse kriger, hvorav ingen blir vunnet, gjør sitt med soldatenes psyke. Når det så kommer ei koronakrise på toppen av det, er det ikke annet å forvente enn at stresset vil øke ytterligere, og det betyr også at man måtte vente at selvmordsraten ville gå opp.

I en studie som er publisert i Journal of the American Medical Association ble det pekt på sannsynligheten av at koronatiltakene i kombinasjon med den økonomiske krisa som tiltakene utløste ville føre til en økning i antall selvmord.

Disaster Distress Helpline, en telefontjeneste som tar i mot samtaler fra folk i krise, meldte allerede i mars om en umiddelbar økning i antallet krisetelefoner på 338 prosent.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTaiwans forsvarsminister: – Ingen tegn til at Kina forbereder seg på krig
Neste artikkelDin mann på galleriet – dag 20