Macrons liberala gäng är medskyldiga till det bestialiska mordet på Samuel Paty

0
Foto: Shutterstock

Terrorattacken mot en lärare i Paris förra veckan är en avskyvärd attack mot sekularism och yttrandefrihet. Men det liberala etablissemanget är hycklare i sitt fördömande. De har banat väg för den reaktionära islamismen.

Av August Eliasson – sjefredaktør i den svenske avisa Proletären.

Det bestialiska mordet på läraren Samuel Paty i Paris har väckt avsky inte bara i Frankrike, utan i hela Europa. Precis som Charlie Hebdo-massakern 2015 är det en terrorattack riktad mot yttrandefriheten och sekularismen i upplysningens hemland. Men det är också en attack mot en yrkeskår som bokstavligen står i främsta ledet i kampen för utbildning och upplysning.

Samuel Paty mördades av en islamistisk terrorist för att han undervisat om yttrandefrihet och i samband med det visat tidningen Charlie Hebdos karikatyrbilder på Muhammed. (Innan dess hade han erbjudit de som ville att lämna klassrummet.)

Våra politiker vill ha skolor styrda av Saudiarabien

Man kan ha åsikter om hur och när religion ska kritiseras och självklart ska religiösa minoriteter skyddas mot trakasserier. Men religiösas regler får aldrig stå över yttrandefriheten.

Reaktionär religiös fundamentalism är ett hot, både mot enskilda individer och mot det sekulära och öppna samhället. Precis som andra reaktionära och intoleranta rörelser, som fascismen, driver den på för splittring bland de som borde hålla ihop mot överklassen.

Det räcker därför inte att fundamentalismen bekämpas av regeringar och myndigheter. Kampen måste också föras av vänsterns och arbetarrörelsens organisationer, i föreningslivet och av alla religiösa samfund som står bakom demokratin.

Som vanligt kommer det att finnas de som vill sätta likhetstecken mellan muslimska invandrare och terrorister och lägga skulden på invandringen. Men Frankrike har haft en stor muslimsk befolkning sedan 1950-talet. Den reaktionära islamismen har vuxit sig stark först på 2000-talet.

37 oppositionella halshuggna och korsfästa i Saudiarabien – vad gör Margot Wallström?

Det är USA:s och västs krig och stöd till terrorgrupper runt om i världen som gett extremistiska krafter fritt spelrum och större rekryteringsbas. Saudiarabien, den ideologiska och finansiella motorn bakom sunniextremismen, omfamnas av både USA och Frankrike. När Trump tillträdde som president var Saudiarabien det första landet han besökte.

I Tjetjenien har extremistiska rörelser fått stöd av Saudiarabien, men också av USA (genom bland annat American Committee for Peace in Chechnya). I mördarens familj finns IS-resenärer och mördaren själv hade kontakt med syriska rebeller i Idlib – som stöttats av flera västmakter, inklusive Frankrike.

I Europa har det liberala etablissemanget berett plats för de reaktionära islamisternas inflytande. En nedmonterad välfärd, friskolor styrda av extremister och nyliberal segregationspolitik har lett till att extremism gror bland invandrare, som ofta kommit hit på grund av samma liberala etablissemangs krigspolitik i Mellanöstern. Samtidigt har vänsterns reträtt, både i Europa och Mellanöstern, lämnat fältet fritt för reaktionära idéer.

Givetvis kommer Frankrikes president Macron och andra företrädare för det liberala etablissemanget nu försöka måla ut sig som yttrandefrihetens och sekularismens främsta försvarare mot den islamistiska terrorismen.

Sätt dit samtliga ansvariga för IS-terrorismen

Samtidigt kommer de att fortsätta ge sitt stöd åt terrorister i Syrien och till diktaturen Saudiarabien. De kommer fortsätta att låta islamister driva friskolor och driva på för nyliberal segregationspolitik.

När ska vi sluta låta den liberala eliten komma undan och börja se dem som medskyldiga istället?

Forrige artikkelTerje Rød-Larsen trekker seg som president for International Peace Institute
Neste artikkelNår kritikk blir illojalt