Muslimske land med kraftig kritikk av Frankrike

0

Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron har lansert en kampanje mot ekstrem islamisme etter terrordrapet på læreren Samuel Paty, har muslimske land gått til politiske angrep på Frankrike. Avisa Le Monde skriver:

Sinnet mot Emmanuel Macron fortsetter å vokse i den muslimske verden, etter at den franske presidenten forsvarte friheten til å karikere profeten Muhammad, under en nasjonal hyllest til Samuel Paty – læreren som ble myrdet i et islamistisk angrep 16. oktober for har vist slike framstillinger i klassen.

Denne helgen tok den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ledelsen i denne protesten med sette spørsmålstegn ved den «mentale helsa» til Macron, og beskylde ham for å «lede en hatkampanje» mot muslimer. Erdogan sammenlignet behandling av muslimene i Europa med behandlinga av jødene før andre verdenskrig. Mandag 26. oktober ba han også om boikott av franske produkter.

Erdogan har fått følge av Saudi-Arabia og Iran, og i Bangladesh har titusener demonstrert i gatene i hovedstaden Dhaka. Dette skriver al-Jazeera. Ifølge politiet var det 40.000 som deltok i demonstrasjonen i Bangladesh. Irans utenriksminister Javad Zarif beskylder Frankrike for å stimulere til ekstremisme. På sosiale medier i muslimske land foregår den en kampanje for å boikotte franske varer med emneknaggen BoycottFrenchProducts.

Magasinet Charlie Hebdo på sin side svarer på Erdogans angrep med ei forside med karikatur av den tyrkiske presidenten.

Tyrkia er på kollisjonskurs med Frankrike i en rekke strategiske spørsmål, både når det gjelder Libya, delelinjespørsmål i Middelhavet, og da særlig mellom Hellas og Tyrkia, og nå sist i spørsmålet om krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia.

Det passer den tyrkiske presidenten utmerket å gjøre seg til anfører for de muslimske land i en ideologisk kampanje mot Frankrike. Erdogan ønsker å profilere seg som muslimenes politiske leder i konkurranse med Saudi-Arabia.

Italia og Tyskland har fordømt Erdogans angrep på den franske presidenten, mens Erdogan har krevd at EU skal stanse det han kaller «Macrons hatkampanje mot muslimer».

Forrige artikkelHøie refser Solvang for kritiske spørsmål om munnbind
Neste artikkelSV vil vingeklippe Erna Solbergs mulighet til å bli en egenrådig «korona-diktator»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).