Armenia har store tap på sørfronten

0
Soldater fra republikken Artsakh, eller Nagorno-Karabakh. Foto: Shutterstock

Aserbajdsjan er i ferd med å vinne en strategisk seier i krigen mot nabolandet Armenia. De aserbajdsjanske styrkene har erobret kontroll over de sørlige delene av Nagorno-Karabakh, og det armenske forsvaret i regionen ser ut til å kollapse, melder Southfront. Aserbajdsjan rykker fram mot den strategiske Lachin-korridoren, som er det landstykket som forbinder Armenia med Nagorno-Karabakh. Blir denne korriodoren kuttet av, vil det være noe nær et fullt nederlag for Armenia, fordi dette er transportlinja mellom Armenis og det som kaller seg republikken Artsakh, altså Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjan har også tatt full kontroll over hele grensa mot Iran, sier landets president, Ilham Aliyev.

Kartet fra Southfront viser stillinga i krigen 21. oktober 2020.

Aserbajdsjan hevder at Armenia har skutt med ballistiske raketter mot mål i sjølve Aserbajdsjan, noe Armenia nekter for å ha gjort. Armenias statsminister Nikol Pashinyan hevder at hans lands styrker har drept mer enn 10.000 aserbajdsjanske soldater så langt i krigen. Det som er hevet over tvil er at det har vært store tapstall i denne krigen, både militære og sivile.

Russlands president Vladimir Putin snakket om krigen på et møte i Valdai-klubben og sa at «ingen er mer interesert i å løse denne konflikten enn Russland.» Han sa også at opphavet til denne konflikten går tilbake «de grusomme forbrytelsene som ble begått mot det armenske folket i Sumgait og siden i Nagorno-Karabakh.» Putin sa også at de opplysningene Russland sitter inne med sier at det er drept omtrent 5000 mennesker siden krigen startet 27. september 2020.

Tyrkia er Aserbajdsjans viktigste allierte i krigen mot Armenia, og det meldes at Ukraina fungerer som transportrute for tyrkiske våpen og utstyr til Aserbajdsjan. Ukraina, som ikke oppnår noen framganger i sitt forhold til EU, har vendt seg til Tyrkia og den tyrkiske innflytelsen i landet øker markant.

Tyrkia har sendt inn tusenvis av terrorister fra Syria for å slåss i Nagorno-Karabakh. De har i stor grad blitt kanonføde og har dødd i hopetall. Samtidig bygger Tyrkia opp militæralliansen med Baku og skal være i ferd med å etablere en tyrkisk militærbase i Aserbajdsjan.

USA er uvanlig lite involvert i krigen så langt. Armenias statsminister, Nikol Pashinyan, er en Soros-protegé, men har ikke innfridd noe særlig. Det har heller ikke vært noen suksess for ham at han har fylt opp regjeringa si med anti-russiske folk, samtidig som Armenia tydeligvis trenger hjelp fra Russland for å ikke lide et fullstendig nederlag i krigen. Canadas statsminister Justin Trudeau har forsøkt å hjelpe Pashinyan, men det Canada har å tilby kan ikke måle seg med det Tyrkia gjør for Aserbajdsjan. Canada har stanset droneeksport til sin «NATO-allierte» Tyrkia, og pådratt seg Ankaras vrede for det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMå Finland importere trevirke?
Neste artikkelUtelivsbransjen blør
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).