Tyskland: – Politiet kan bruke skytevåpen mot smittede som forlater karantene

0
Illustrasjon: Shutterstock

I disse koronatider kommer det mange meldinger man skal ta med ei klype salt, og vi dobbelt- og trippelkontrollerer alt vi skriver om denne krisa. Og vi var svært skeptiske da vi fikk denne faksimilen inn i redaksjonen:

Denne teksten sier at det nå skal være tillatt voldsmakta i Tyskland å bruke skytevåpen «som en siste mulighet» dersom en smittet forlater karantene. Dette må da være fake news, var vår første reaksjon. Men et ganske enkelt søk på nettet brakte oss fram til informasjonsida til swrfernsehen.de. Det er TV-utgaven av Südwestrundfunk, en offentlig TV-kanal for Sørvest-Tyskland, som igjen er med i forbundet for offentlige kringkastinger i Tyskland, ARD.

SWRs karanteneråd finnes her, og teksten lyder på norsk:

Hva skjer hvis en smittet person forlater huset?

Hvis den smittede klarer å unnslippe, kan vedkommende myndighet ta dem tilbake i varetekt og sette dem i karantene med makt som en del av administrativ tvang. Som en siste utvei, bør til og med skytevåpen kunne brukes, fordi risikoen for smitte for et stort antall mennesker ville være så høy at det for å forhindre videre spredning kan være nødvendig å uskadeliggjøre flyktende pasienter.

Det er i slike tilfeller man skulle ønske at det var fake news man sto overfor, og ikke offisielle retningslinjer i EUs viktigste land.

PS: 12.9.2020:

Den sida vi viste til ble slettet samme formiddag uten at det ble oppgitt noen grunn eller gitt noe dementi, men den ligger fortsatt i web-archive her.

PPS: 13.9.2020:

Dette blir interessantere og interessantere. Nå er SWRs nettsider oppe igjen, men nå er den formuleringa vi siterte fjernet og erstattet med en ny. Det er også satt inn et dementi som lyder:

«Den opprinnelige versjonen av denne artikkelen fra mars 2020 inneholdt tvetydige og i noen tilfeller feil formuleringer. Vi beklager dette.«

Den nye formuleringa lyder:

Bruk av skytevåpen mot smittede som uberettiget forlater sin innenlandske isolasjon kan ifølge Köln-advokaten Christian Solmecke tenkes – men bare i unntakstilfeller. For eksempel hvis vedkommende brukte væpnet vold mot politiet. I henhold til politilovgivningen i føderale stater er ikke forutsetningene for bruk av skytevåpen i tilfelle generelle korona-brudd oppfylt.

I vår opprinnelige artikkeltekst uttrykte vi et håp om at dette var fake news, men fullt så enkelt var det dessverre ikke. Vi siterte korrekt fra en av de større offentlige kringkasterne i Tyskland, men noen timer etterpå trakk de tilbake oppslaget og deretter erstattet de det med et nytt som et godt stykke på vei dementerer det første de publiserte. Hvis noen har begått en feil, er det SWRfernsehen og ikke vi.

Forrige artikkel– Protester mot Fryktstaten er forbudt av et Dead Parrot Parliament
Neste artikkelFlere titalls millioner drevet på flukt av «krigen mot terror»