Toppsjef i USAs etterretning blir styremedlem i Amazon

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tidligere direktør i National Security Agency (NSA) i USA, Keith Alexander, er valgt inn i direksjonen for it-giganten Amazon. Alexander var personlig ansvarlig for den massive ulovlige overvåkinga som Edward Snowden avslørte der innbyggernes eposter, telefonsamtaler og internettaktivitet ble (og fortsatt blir) spionert på. En apelldomstol i USA har nylig slått fast at denne virksomheten var ulovlig.

Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, har dermed sikret seg en av de virkelige ekspertene på massiv overvåking av alt og alle inn i toppledelsen av selskapet sitt. Edward Snowden har kommentert dette i ei melding på Twitter:

I 2017 ble det avtalt at Amazon Web Services (AWS) skal være datavert for USAs forsvarsdepartement og deres mest sensitive data. Amazon har allerede i noen år vært en uoffisiell del av CIAs apparat gjennom en avtale som ble inngått i 2013 der selskapet fikk oppgaven å bygge ut de såkalte «sky-tjenestene» for CIA og seksten andre etterretningsorganisasjoner.

AWS er også vert for Netflix, Facebook, Twitter, Reddit og Spotify. Dhruv Mehrotra, som gjør dataresearch for Gizmodo, lagde en app som blokkerer Amazons maskiner, og det førte til at internettet ble ganske ubrukelig. Amazon eier også selskapet Amazon Ring som lager nettbaserte dørklokker. Dette systemet er direkte knyttet til politiet i USA og inngår i deres overvåking.

Den firestjerners generalen Keith Alexander ble valgt inn i Amazons syre samtidig som selskapet lå i strid med Microsoft om å kapre kontrakten med JEDI, or Joint Enterprise Defense Infrastructure, som er «skytjenesten» til de samlede væpnede styrkene i USA.

Amazon påstår at det ikke vil være noen interessekonflikt knyttet til Alexanders rolle i selskapet, og det kan man jo tro hvis man har et sterkt behov for det.

Her er sammensetninga av direksjonen i Amazon etter utnevnelsen. Som en del av den økonomiske pakka med Amazon fikk Alexander aksjer i selskapet til en verdi av 920.000 dollar etter dagens kurs.

Les: – NSAs overvåking er verre enn vi ble fortalt

Integrasjonen mellom Amazon og USAs etterretning


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelThomas Piketty: – Venstresida er blitt partiene til den utdannede eliten
Neste artikkelHvorfor var Sveriges korona-dødstall høyere enn de norske?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).