– NSAs overvåking er verre enn vi ble fortalt

0

Avsløringene til den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden viste hvordan de amerikanske etterretningstjenestene overvåker oss alle, ned til minste detalj av hva vi foretar oss. Derfor vet vi at NSA og de andre hemmelige tjenestene krenker alt som er av prinsipper for privatlivets fred, borgerlige rettigheter.

James Bamford intervjuet Snowden i Moskva sommeren 2014 for magasinet Wired. I artikkelen Why NSA surveillance is worse than you’ve ever imagined skriver han om disse samtalene for Reuters:

Last summer, after months of encrypted emails, I spent three days in Moscow hanging out with Edward Snowden for a Wired cover story. Over pepperoni pizza, he told me that what finally drove him to leave his country and become a whistleblower was his conviction that the National Security Agency was conducting illegal surveillance on every American. Thursday, the Second Circuit Court of Appeals in New York agreed with him.

In a long-awaited opinion, the three-judge panel ruled that the NSA program that secretly intercepts the telephone metadata of every American — who calls whom and when — was illegal. As a plaintiff with Christopher Hitchens and several others in the original ACLU lawsuit against the NSA, dismissed by another appeals court on a technicality, I had a great deal of personal satisfaction.

Få mennesker er klar over at NSAs program TREASUREMAP er utviklet for kontinuerlig å kartlegge enhver internettforbindelse – mobiltelefon, pc, nettbrett – til enhver person på hele kloden.

«Kartlegg hele internett,» sier en presentasjon fra NSA. «Enhver enhet, over alt, til enhver tid.» Den samme presentasjonen sier at programmet gjør det mulig å drive med de som kalles “Computer Attack/Exploit Planning” og “Network Reconnaissance.”

Men publikum er blitt lunkne når det gjelder disse avsløringene, sier Bamford, og lurer på hvorfor dette har skjedd.

I asked Snowden about this. “It does become the problem of one death is a tragedy and a million is a statistic,” he replied, “where today we have the violation of one person’s rights is a tragedy and the violation of a million is a statistic. The NSA is violating the rights of every American citizen every day on a comprehensive and ongoing basis. And that can numb us. That can leave us feeling disempowered, disenfranchised.”

Min kommentar: Dette er helt sikkert riktig. Men det spiller en vel så stor rolle at mediene har latt denne saka dø så fort det har latt seg gjøre. Og de politikerne som er valgt til å sikre borgernes rettigheter, ikke bare har godtatt denne totale overvåkinga, men sjøl vært en del av spillet. Derfor er ikke det totale overvåkingssamfunnet en del av den offentlige debatten.

NSA driver totalkontroll av borgernes handlinger, og så langt det lar seg gjøre, også deres tanker. De store mediebedriftene, som eies av de samme 0,1% som tjener på den nåværende tilstanden, sørger for manipulasjon av folks tanker og styring av deres oppmerksomhet.

1984 innført til applaus

I George Orwells (eg. Eric Blair) dystopiske roman 1984 fantes det ikke noe som het privatlivets fred. Innbyggerne hadde toveis teleskjermer som myndighetene når som helst kunne bruke til å avlytte og overvåke dem. Det samme fantes på arbeidsplasser og offentlige steder. Skriftlig korrespondanse ble regelmessig åpnet og lest av myndighetene. Tankepolitiet spionerte på og rapporterte enhver med opprørske tendenser. Som brukere av sosiale medier og nettjenester er det vi sjøl som fôrer tankepolitiet med rådata. Avsløringa av NSAs enorme datainnsamling fra sosiale medier, eposttjenester, elektroniske banktransaksjoner osv viser at dataene våre blir samlet inn på en måte som ikke en gang Storebrori 1984 hadde forestilt seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHiroshima, Nagasaki og bombing som strategi
Neste artikkelDårlig år for palestinske barn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).