Stadlandet

0
Stadlandet. Foto: John Kråkenes / Motvind Norge

Av Eivind Salen, Motvind Norge.

Den uvirkelig vakre halvøya ytterst på Nordvestlandet, med naturperler som tar pusten fra en, strender som kommer inn på the Guardians liste over ti beste surfesteder i verden (artikkel fra 6. Aug, 2016) og med naturreservat og verneområder som norske energimyndigheter nå forringer ved å smelle ut en konsesjon for vindkraft, og så la denne bli behandlet som et annet verdipapir.

Akkurat nå eies denne aksjen, eller rettigheten, eller konsesjonen – som det heter -, av italienske Falck Renewables. Flere har søkt på Falck Renewables + mafia, som jeg har oppfordret til, og sjokkert meldt meg og sagt meg hvor tette forbindelsene egentlig er.

Og så må vi trykke fingeren rett inn i det ømme punkt: Hva var det egentlig som skjedde denne uken? Mandag var det annonsert oppstart. Omtrent 150 stykker møtte opp, for å si fra med kroppene sine at dette går bare ikke an, ord hjelper jo ikke mot en statsmakt som har erstattet dialog, diskusjon, prosess og folkestyre med RÅ MAKT. Resultatet var at det ble annonsert at byggestart ikke ville bli allikevel, for alle papirer og avtaler var ikke i orden.

Det er riktig. Papirer, avtaler og vedtak er ikke i orden. Det er et kaos av forvaltningsmessig slurv, slendrian, feil og tull. Men det er vindkraften, og da gjelder ikke prosesser og avtaler og lover og regler, da gjelder makten vindkraften med sine lobbyorganisasjoner og advokater og statsmakt (!) har pumpet inn i energiloven. Fordelene er større enn ulempene, har de skrevet ned på et papir. Og så kaller de det «skjønn», og så stenger de døren. Utbygger, konsesjonshaver, kan gjøre som han vil.

Så utbygger begynte allikevel. Det er ikke bare at folk er holdt for narr, kommunen er også holdt for narr. De var også informert at de ikke skulle begynne som først annonsert. Eller?

Hvem er det egentlig som har visst? Visste politiet dette? Visste NVE (Norges Vassdrag og Energidirektorat) og Regjeringen? Hvem er med i narrespillet? Hvem planla, og hvem er informert?

Det snører seg om kommunestyret i Stad og om kommunaldirektøren og om andre. De er ikke laget for dette presset. Dette er ikke vanlig politikk. Dette er Stadlandet. Svindlet ut av hendene på oss, og ut av all ettertid, for at noen ytterst få skal gjøre kortsiktig gevinst. Kommunen er bare nødt til å legge all stolthet til side, og følge skikkelig opp.

Det samme må Regjeringen. Slutt på «forstå motstanden», nå må de i tale. Hva tenker de egentlig? Hva gjør de?

Et lite spørsmål, for eksempel: Var det med i vurderingen av ulempene at alle som setter seg inn i vindkraftsaken, mister fullstendig tilliten til energimyndighetene, til politiet og til systemet? Blir dette vurdert nå om dagen? Er det snart noen som kan stikke seg litt frem, og innrømme det åpenbare – dere er tatt i grovt misbruk av tilliten og makten dere er gitt.

Før dere gjør det, blir det ikke ro. Fra Bjerkreim fikk jeg melding i går om at TV-signalene ryker. Det tok ikke mange dagene, fra Måkaknuten og Stigafjellet kom opp.

Ja, og så har jo folk sett fylkesmannen Vestland avkle konsesjonssystemet og konsekvensutredningene og NVE og OED fullstendig. Vi kan jo spørre dem på ny, hvordan ble egentlig landskapstypene på Stadlandet vurdert? Det er kystlynghei og terrengdekkende myr, det er høy verdi, det er ikke noe å diskutere det, en fagperson vet det, og vi amatører vet det også. For det er lett å lese, og lett å forstå. Så hvorfor da leie inn en business-konsulent til fantastiske kroner i timen, som gjør jobben og tar på seg skammen med å lyve og si det er liten til middels verdi?

Og så blir denne lagt til grunn. Og så blir det gitt konsesjon. Og så blir den solgt til et italiensk konsern som hopper rett fra forretninger med den sicilianske mafiaen til den norske stat, med energimyndighetene i NVE og OED. Og så blir byggestart kjørt i gang før alle avtaler er på plass, før alle dispensasjoner er i orden, før alle prosesser er ferdige, før det er klart de i det hele tatt vil få lov til å realisere anlegget.

Forresten, konsesjonen må trekkes tilbake. Det er Stortingets vedtak, enstemmig, ugyldige konsesjoner må trekkes tilbake. Skal liksom Kjetil Lund i NVE og Tina Bru i OED ut og forsvare at terrengdekkende myr har liten verdi, sammenlignet med pengeverdien Falck Renewables får når vi gir Stadlandet til dem.

Stadlandet. Selv uten alle skandalene ville det være en katastrofe. Det er Stadlandet. Vi må stoppe det.

Motvind.

Les: Folkeopprøret

Fra naturødeleggelsene på Øyfjellet. Foto: Motvind Norge

Les mer om vindkraft på steigan.no her


Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.