– Spekulantene gir blaffen i den reelle økonomien

0
Yanis Varoufakis på en konferanse for DiEM 25 i september 2019. Foto: Shutterstock

«For første gang i historien gir spekulantene blaffen i den reelle økonomien. Finanskapitalen har rett og slett revet seg løs fra kapitalismen slik vi har kjent den til nå«

Dette sa den tidligere greske finansministeren, Yanis Varoufakis, i et foredrag 13. august 2020. Det er kommentatoren Thomas Vermes i ABC Nyheter som har hentet fram foredraget til Varoufakis. Vermes skriver:

11. august kom tallene på bordet. Storbritannia har i årets sju første måneder opplevd tidenes største sammenbrudd i økonomien, et fall i brutto nasjonalprodukt, BNP, på hele 22 prosent.

Grunnen var selvfølgelig coronakrisa.

Britenes økonomi falt nesten ti ganger så mye som i det verste kvartalet under finanskrisen, kunne NTB supplere. Den største nedgangen den gang var på 2,1 prosent, ifølge Financial Times.

Dette grusomme fallet er bemerkelsesverdig i seg selv.

Poenget til Varoufakis, som gjør ting enda mer oppsiktsvekkende, er at aksjekursene på London-børsen, den såkalte FTSE100-indeksen, samme dag dette tilbakeslaget for det britiske samfunnet ble kjent, steg med over 2 prosent.

I foredraget sa Varoufakis:

Kapitalismen er nå i en ny, merkelig fase: Sosialisme for de aller færreste (med tillatelse fra sentralbanker og regjeringer som legger alt til rette for et bittelite oligarki) og streng innstramming, kombinert med grusom konkurranse i et miljø av industriell og teknologisk avansert, føydalisme, for nesten alle andre.

Denne ukas begivenheter i Wall Street og City of London markerer dette vendepunktet – det historiske øyeblikket som fremtidige historikere utvilsomt vil velge å si: Det var sommeren 2020 da finanskapitalismen endelig brøt med en verden av virkelige mennesker, inkludert forbikjørte kapitalister, som er gammeldagse nok til å prøve å tjene på å produsere varer og tjenester.

Les også: Er pengetrykking kapitalistenes nye mirakelmedisin?

Kommentar:

Dette er godt sett og formulert av Varoufakis. Finansoligarkene har gjennom denne koronakrisa fullstendig hevet seg over resten av samfunnet og margstjeler oss alle, mens de sjøl blir vanvittig rike. Dette gjelder naturligvis særlig «de vanlige mistenkte» BlackRock, Vanguard og State Street, som har brukt krisa til å skaffe seg enda mer kontroll. Men det gjelder også en håndfull søkkrike milliardærer, det despotiske dusinet:

Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos og resten av 12-mannsbanden krysset nylig enda ei grense

For første gang i amerikansk historie passerte den samlede formuen til de tolv rikeste amerikanske milliardærene 1 billion (1000 milliarder) dollar. Torsdag 13. august hadde disse 12 samlet $ 1.015 billioner.

Dette er en urovekkende milepæl i USAs historie når det gjelder konsentrert rikdom og makt. Dette er rett og slett for mye økonomisk og politisk makt hos tolv mennesker. De representerer et oligarkisk tolv eller et despotisk dusin.

Dette skriver Chuck Collins og Omar OcampoInequality.org.

De Oligariske Tolv er Jeff Bezos ($189.4b), Bill Gates ($114b), Mark Zuckerberg ($95.5b), Warren Buffett ($80b), Elon Musk ($73b), Steve Ballmer ($71b), Larry Ellison ($70.9b), Larry Page ($67.4b), Sergey Brin ($65.6b), Alice Walton ($62.5b), Jim Walton ($62.3b), og Rob Walton ($62b). (Her brukes amerikanske billioner, det vil si milliarder på norsk.)

Siden det ble erklært pandemi har den samlede formuen til Det Despotiske Dusinet økt med $283 milliarder, ei økning på nesten 40 prosent.

Det Despotiske Dusinet har klart å selge inn til verden et bilde av seg sjøl som filantropiske velgjørere, men virkeligheten er at de blir rike som troll på bekostning av resten av menneskeheten. Filantropien deres er ikke milde gaver, men en smart måte å slippe unna skatt og bli enda rikere på.

Varoufakis’ egne illusjoner

Yanis Vaoufakis er en skarp observatør og her gjør han en innertier. Og han har også rett når han sier at vi ikke har noen garanti for hva som kommer etter kapitalismen. Det kan godt bli et dystopisk helvete, hvis dagens tendenser fortsetter. Han blir langt svakere når han skal finne løsninger på dette. Varoufakis vil reformere EU, og i foredraget går han nok en gang inn for en International Green New Deal som han håper vil føre til en massiv restrukturering av offentlig og privat gjeld og drive finansieringa vekk fra private fonds og inn i offentlig satsing, det vil si det han kaller «en grønn enerhirevolusjon».

Problemet er at International Green New Deal er offisiell politikk for EU og for internasjonal finanskapital.

Milliardærenes Green Deal

Werner Hoyer, som er president for European Investment Bank, forklarer denne strategien på Project Syndicate. (Project Syndicate er sponset av blant annet George Soros og Bill og Melinda Gates.) I artikkelen How to Finance the Green Transition skriver han:

«Gitt omfanget av klimakrisen, beveger vi oss ikke så raskt som vi burde være. Vi har sittet fast i andre gir for lenge. Å få fart på endringstakten vil kreve en kombinasjon av innsats fra alle aktører, offentlige og private.

Heldigvis er det allerede en voksende privat sektor koalisjon dedikert til å bekjempe klimaendringer, gjennom arbeidet med Climate Finance Leadership Initiative (CFLI). Ledet av Michael Bloomberg, FNs spesialutsending for klimahandling, ble CFLI opprettet for å mobilisere privat kapital på globalt nivå som svar på denne kritiske saken. Denne måneden ga CFLI ut en ny rapport, Financing the Low Carbon Future, som skisserer måter grønn finans kan skaleres opp for å støtte en ordnet overgang til en lavkarbonøkonomi, og identifiserer muligheter for offentlig-private partnerskap for å oppfylle målene for klimaavtalen i Paris i 2015.»

Bloomberg er en av verdens absolutt rikeste mennesker. I 2019 plasserte Forbes ham på 8. plass blant verdens milliardærer. I 2017 etablerte han Bloomberg Global Business Forum, som han knyttet til Clinton Global Initiative, og med Bill Clinton som første taler. Der var også Verdensbankens direktør Jim Kim og lederen for UN Framework Convention on Climate Change Patricia Espinosa. I 2018 sa Frankrikes president Emmanuel Macron at han ville koordinere det neste møtet i One Planet Summit against climate change med Global Business Forum, noe som også ble gjort.

Så ha ingen illusjoner. The Green New Deal er ikke et radikalt, halvveis sosialdemokratisk tiltak for å redde verden. Det er kjernen i milliardærenes plan for en korporativ verdensøkonomi med dem i førersetet. FN og EU er naturligvis allerede integrerert i planen, og dette er helt sentral i planene til EU-kommisjonen til Ursula von der Leyen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelGladnyheter fra «Ondskapens akse»
Neste artikkelJa, imperialismen og de store korporasjonene har kontroll over FN