Ordkrig mellom Hellas og Tyrkia

0
Gresk marinefarøy utenfor kysten av Tyrkia. Shutterstock

Hellas fordømmer en tyrkisk militærmanøver som Aten mener krenker gresk farvann. Statsminister Kyriakos Mitsotakis sier at Hellas ikke ønsker å true noen, men landet vil heller ikke godta utpresning. Sjøl om Hellas ønsker fred, sa Mitsotakis, vil Hellas besvare enhver provokasjon.

Gjennom sommermånedene 2020 har konflikten mellom Aten og Ankara bygd seg opp. Begge lands flyvåpen har simulert angrep på det andre landets fly. USA-tidsskriftet The National Interest mener at faren for krig mellom de to NATO-landa nå er reell.

Talsmenn for Hellas sier at «alle alternativer ligger på bordet». Fra tyrkisk side er det gjennomført seismiske undersøkelser etter olje og gass i det som er betegnet som omstridte områder. Og Hellas frykter at Tyrkia også skal begynne å bore etter olje i områder som Hellas regner som sine.

Frankrikes president Emmanuel Macron har engasjert seg på gresk side. Han forsøker å få EU til å gjennomføre sanksjoner mot Tyrkia på grunn av provokasjonene mot gresk og kypriotisk område, og Frankrike har utstasjonert tre av sine militærfly på Kypros.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet har lagt ut et bilde på Twitter 10. august 2020 som viser at den tyrkiske marinen eskorterer oljeletingsfartøyet Oruç Reis. Dette førte til at den greske forsvarsministeren Nikos Dendias erklærte at Hellas vil forsvare sin suverenitet og sine rettigheter og han krevde at Tyrkia umiddelbart skulle forlate kontinentalfarvannet til Hellas.

Europeiske ledere har begynt å skjønne at denne konflikten ikke bare handler om Egeerhavet, men om et mye større tyrkisk program for å revidere grensen som ble satt for hundre år siden. Regjeringsaviser i Tyrkia har begynt å publisere kart der Tyrkia har slukt flere områder i nabolandene. President Recep Tayyip Erdogan har sagt at han ønsker å revidere Lausanne-traktaten fra 1923. Det handler om grenseområdene mellom Tyrkia og nabolanda Hellas og Bulgaria og det handler om at Tyrkia i 1923 var nødt til å oppgi alle krav på øygruppa Dodekanesene i Hellas og overfor Kypros, Syria, Irak og Egypt. Det er også paragrafer i traktaten der Tyrkia oppgir krav på øya Akadele i Donau-deltaet i Romania, samt krav på den arabiske halvøya og i Libya.

Tyrkias krav om å revidere Lausanne-traktaten betyr at det reises krav om Vest-Thrakia og om Rhodos og de andre øyene i Dodekanesene.

Kort sagt er et krav om revisjon av Lausanne-traktaten fra Tyrkias side å åpne en Pandoras krukke av konflikter og mulige kriger.

Dette kartet over krav på økonomisk sone i det indre Middelhavet viser hvor konfliktfylt det er.


Les: Erdoğans stormaktsdrømmer


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.