Mye sludder også i Aftenposten

0

Av Odd Handegård.

Aftenposten hadde onsdag 26. august 2020 et oppslag det er vanskelig å skjønne vitsen med – fordi det vrimler med feil.

1. «Vannet fra fjellet renner ubrukt i havet». Bare tull. Statistikken fra NVE viser at magasinfyllingen de siste ukene har vært ca. 90 %. Det kan ikke være mange magasin som er stappfulle. Er det noe vi har for mye av er det vindkraft.

2. De nye kablene til Tyskland og England er finansiert av Statnett (20 milliarder). Feil. Kablene er finansiert av Ola og Kari (avgifter vi betaler på strømfakturaen).

3. Vann tilsvarende et helt års vindkraftforbruk renner ubrukt på havet i løpet av sommeren (analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight). Ufattelig påstand – se pkt. 1 ovenfor.

4. Merkelige påstander om utviklingen av strømprisen til norske kunder. Den vanligste påstanden fra kraftbransjen har tidligere vært at de nye kablene til Tyskland og England ikke vil påvirke strømprisen i vesentlig grad. Nå antydes det at strømprisen om sommeren kan bli litt høyere (og litt lavere om vinteren). Etter mitt syn vil strømprisen fortsatt være avhengig av corona-utviklingen i Europa. Før det skjer noen utvikling her, er det håpløst å gjette. Men vi kan selvfølgelig frykte der verste… (Lilleholt antyder en pris på inntil 60 øre/kWh).

5. Kommunikasjonssjef Christer Gilje påstår at de nye kablene til EU skal importere like mye strøm som de skal eksportere (selge dyrt – kjøpe billig). «De to kablene vil trolig ikke øke norsk netto eksport». Dette er de all grunn til å tvile på. Men skulle det stemme, er det vanskelig å oppfatte importen som et klimatiltak – ettersom den importerte «elektrisiteten» fra EU for det meste er lagd av kull og gass.

Det blir uansett interessant å se både på prisutviklingen og på mengden av eksport/import de neste par årene. Kabelen til Tyskland er nå klar til bruk – det blir prøveproduksjon i høst. Og kabelen til England er ferdig i 2021.

Les mer om kraftkabler her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelJa, imperialismen og de store korporasjonene har kontroll over FN
Neste artikkelInnvandring på resept