Moxnes: – Olsen bør følge Tangen ut døra

0
Innfelt: Nicolai Tangen. Foto: Fædrelandsvennen

Prosessen i Stortinget bør ende med at Øystein Olsen må gå av og med at Nicolai Tangen ikke blir oljefondssjef, mener Rødts leder. Dette skriver NTB, som siterer Moxnes videre slik:

– Jeg tror både Nicolai Tangen og Øystein Olsen kan begynne å pakke kofferten, sier Rødts leder Bjørnar Moxnes, som sitter i finanskomiteen.

Tangen blir etter planen ny sjef for oljefondet 1. september, mens Olsen er sentralbanksjef.

– Det er nå klart at opposisjonen stiller seg bak representantskapets knusende kritikk av Norges Banks ansettelsesprosess og konklusjonen om at vi ikke kan ha en leder for oljefondet med så store potensielle interessekonflikter, sier Moxnes til NTB.

Før helgen kom Arbeiderpartiet med sin konklusjon: Tangen kan ikke lede oljefondet så lenge han er eier i Ako-systemet.

– Sentralbanksjefen må følge Tangen til døra og lukke seg selv ut i samme slengen. Hvis ikke må Stortinget sørge for at begge deler skjer, krever Moxnes.

Arbeiderpartiet mener Nicolai Tangens eierskap i AKO innebærer en så stor risiko for interessekonflikt at han ikke bør tiltre som ny oljefondssjef, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

– Vi stiller oss bak kritikken og er enig i at det fortsatt er risiko for interessekonflikt, sier KrFs finanspolitiske talsmann Tore Storehaug til Aftenposten.

Leder av representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorp, har kommet med en flengende kritikk av bankens behandling av ansettelsen av Tangen og den ansettelsesavtalen banksjef Olsen inngikk med Tangen. Hun og et enstemmig representantskap mener at det er snakk om flere lovbrudd.

«Paradoksalt nok kan dette ende med at den som er opphavet til vanskene er den som blir sittende. Mens den som lot seg påvirke av Tangen og hans meritter i finansverdenen, Øystein Olsen, er den som må gå!» Dette skriver Bernt H. Utne, i Argument Agder, som har fulgt Tangen-saka tett.

Banksjef Øystein Olsen er den som ligger tynnest an. Han kan avsettes av regjeringa hvis den finner det opportunt. Regjeringas jurister vil antakelig si at Storting og regjering ikke kan gjøre noe direkte med ansettelsen av Tangen. Men dersom KrF står på sitt, er det flertall for at Tangens ansettelsesavtale må endres, «slik at det ikke blir interessekonflikt». Det ønsker ikke Tangen å finne seg i.

Hvis Nicolai Tangen blir sittende har Oljefondet fått en sjef av en type det ikke har hatt før, en som driver skatteplanlegging i skatteparadiser og som ikke vil avsløre hvem hans finansielle partnere er. At faren er der for et betent samrøre mellom Tangens private interesser i AKO Capital og Oljefondet, er ganske åpenbart. Men det er også kanskje vel så mye en fare for et samrøre mellom Oljefondet og Tangens internasjonale finanspartnere. Tangen kan meget vel komme til å fungere som en trojansk hest for «de vanlige mistenkte» som kontrollerer det meste av vestlig finanskapital, slik vi pekte på i juni 2020:

Les: Fortsatt hemmelig: Hvem er Nicolai Tangens medinvestorer?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTyrkia sender flere skip til omstridt område og truer Hellas
Neste artikkelMacron, Hviterussland og gule vester