Krigsspillet som USA taper hver gang Pentagon spiller det

4
Illustrasjon: Shutterstock

I Pentagon gjennomfører stabene stadig fiktive krigsspill mot Kina, og de har en variant som går ut på å simulere en krig om Taiwan. Da sitter militære eksperter fra Pentagon og Rand Corporation rundt et bord og gjennomfører en liksomkrig med Folkerepublikken Kina om Taiwan. Ei gruppe spiller det røde laget, Kina, og ei annen gruppe spiller det blå laget, USA. Vanligvis går det veldig dårlig for det blå laget.

David A. Ochmanek, som er tidligere viseforsvarsminister i USA og som nå er forsvarsanalytiker for Rand Corp, sier at «I årevis har det blå laget vært i sjokk fordi de ikke hadde visst hvor dårlig de var stilt overfor en konfrontasjon med Kina.» Rand Corp er en tenketank for USAs militære, og de gjør denne typen analyser hele tida. I USA behandler Kongressen the Taiwan Defense Act som handler om USAs militære strategi for å hindre Folkerepublikken i å gjennomføre en «gjenforening av Taiwan».

Men de militære ekspertene mener at Kinas opprustning og nye militærpolitikk har ført til at Folkerepublikken har oppnådd et punkt der de kan nekte USAs marine adgang til farvann nær Kina. Krigsspillene antyder at de første to dagene av en slik krig vil USA tape tusener av soldater og utstyr for milliarder av dollar.

Timothy Heath, som også er analytiker ved Rand sier at:

«De tapene Kina kan påføre oss vil være rystende. Anti-skip kryssermissiler vil slå ut USAs hangarskip og andre marinefartøyer, bakke til luft missiler vil ødelegge våre jagerfly og bombefly.»

Hvis virkelig Kina skulle gå inn med full styrke for å «gjenforene Taiwan med fedrelandet», ville de kinesiske styrkene ha etablert seg på øya før USA ville ha vært i stand til å sette inn en motoffensiv. Å gjennomføre en amerikansk landgang mot etablerte kinesiske styrker er ikke noe som frister planleggerne i Pentagon.

Les: RAND Corp: – Hver gang vi simulerer tredje verdenskrig får USA juling

Dette forsterker konklusjoner Rand Corp er kommet til tidligere. I 2016 ga de ut en rapport med tittelen War with China – Thinking Through the Unthinkable. Hele rapporten kan lastes ned her (pdf).

Les: RAND Corp. tenker høyt om krig mot Kina

Grunnlagsmaterialet for den rapporten er nå fem år gammelt, og det har skjedd svært mye til USAs disfavør siden da. Den gangen mente Pentagon at Kina ville oppnå det de kaller A2AD (anti-access/area-denial), altså evne til å nekte USA adgang til sine nærområder innen 2025. Nå mener Rand tydeligvis at den evnen allerede er oppnådd.

Kina er på vei til å bli en supermakt, det kan det ikke herske tvil om. Landet er ikke i stand til, og kanskje ikke interessert i, å utfordre USA på globalt nivå. Men landet ser ut til allerede ha kapasitet til å stenge USA ute fra sine nærområder, og i det minste gjøre en krig uhyre kostbar for USA. En slik krig ville naturligvis også være svært kostbar for Kina, men Kina har den fordelen at befolkninga ville støtte krigen fordi den vil bli oppfattet som en forsvarskrig. Befolkninga i USA er derimot ikke på noen måte motivert for en krig mot Kina. Et flertall i USA ønsker mindre krig i utalndet, ikke mer.

Kina på sin side, ville naturligvis foretrekke å innlemme Taiwan i Folkerepublikken uten skuddveksling. Det ville være mest lønnsomt, og det ville øke det forente Kinas økonomiske og teknologiske posisjon i verden til et punkt der ingen andre makter vil kunne utfordre dem. Taiwan er en av de 20 største økonomiene i verden og har en teknologisk og industriell basis i verdensklasse. Taiwanesisk kapital er også tungt inne i investeringer på fastlandet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. 4th Generation Warfare. Som militærhistoriker William S. Lind har skrevet artikler og bøker om: slike elektroniske krigsspill holder seg i stort til høyteknologisk krigføring og utsjalter Fourth Generation Warfare. Det siste handler om asymetrisk geriljakrig som henter impulser fra maoisme,terrorisme,anarkisme og en rekke andre ideologier og taktikker.
  Taliban har senket Nato med 4 Generation Warfare. Når nå Palestinerne forbereder seg på en fjerde store Intifada,vil den bære preg av denne. Verken Rand eller Pentagon har laget datakonfrontasjoner mot 4 Generation Warfare.
  Et annet viktig element i en konfrontasjon mellom USA og Kina er kunnskaper om fienden. Som Sun Zi skriver om i Krigføringens Kunst: Uten grundige studier av fienden har du tapt på forhånd.
  De kinesiske militæret sier; Vi vet langt mere om USA enn amerikanerne selv.
  De vil føre krig på en rekke områder som datamaskin-generalene ikke oppfatter. Det er denne maniske fikseringen på høyteknologisk krigføring som kommer til å bli USA og Natos bane.
  4 generation Warfare samt atomraketter er den nye krigen,startet med Israels bombing av Beirut.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Tja. USA er fremdeles i Afganistan og Irak. De hadde fremdeles vært i Vietnam om ikke innenrikspolitiske strømninger hadde gjort det umulig. Amerikanerne er ikke avhengig av å vinne en krig med Kina for å oppnå sine målsetninger. De trenger bare å ødelegge det. Og atombombe i Beirut viser hvor livsfjern denne analysen er

 3. Avatar for FMD FMD says:

  Taliban har seiret i Afghanistan, og USA er i ferd med å trekke seg ut. De kommer til å være nødt til å trekke seg ut av Irak også, det blir stadig verre forhold for dem der.
  Det har ikke vært noen kjernefysisk eksplosjon i Beirut.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Bortsett fra Beirut er jeg uenig. Krigen i Afganistan handler ikke om Taliban eller Osama. Det handler om å skaffe seg en strategisk posisjon i forhold til Iran og Kina. Da blir den geriljakrigen Taliban driver med kun myggestikk i forhold til den fordelen det er å holde en slik posisjon. Noe liknende med Irak. Men mer rettet mot Iran: Det eneste som kan forandre dette er, som i Vietnamkrigen, innenrikspolitiske årsaker i USA. Men der har sionistene full kontroll både på høyre og venstresiden. Så det virker ikke sannsynlig. Kun en borgerkrig vil kunne forandre dette


  Her kan man legge til Iran

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere