USA skyver konflikten med Kina enda et hakk nærmere avgrunnen

0
Skjermdump fra video av Mike Pompeos tale.

USA har stengt Kinas konsulat i Houston, Texas. Dette er et ganske uhørt trekk i internasjonalt diplomati, og ikke uventet svarte Kina med å stenge et av USAs konsulater i Kina, nemlig det i Chengdu.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times sier at USAs regjering nå ødelegger USA-Kina forbindelsene «nærmest med en bulldoser». Myndighetene i USA har nå startet klappjakt på det de regner som spioner for Kina rundt omkring i USA, blant annet forskere og studenter.

Kina-hatet fikk et nytt nivå da utenriksminister Mike Pompeo holdt en tale på Nixon Presidential Library i California. Den liknet mest en messiansk tirade, som enkelte observatører sa. Pompeo oppfordret USAs allierte over hele verden til å sørge for å «endre Kinas oppførsel».

Og nå heter det igjen “Communist China and the Free World’s Future,” som også var tittelen på Pompeos tale.

«Alle nasjoner må finne ut hvordan de skal beskytte sin nasjonale sikkerhet, sin økonomiske velferd og sine idealer fra tentaklene til Kinas Kommunistiske Parti»

Dette er korstogstale, det er nesten som man forestiller seg pave Urban 2 under konsilet i Clermont i 1095 da han kalte til korstog mot den muslimske fare.

Det var republikaneren Richard Nixon som etablerte det diplomatiske forholdet mellom USA og Kina da han møtte Mao Zedong i Beijing i 1972.

Nå slår Pompeo an toner som peker i retning av å rigge ned hele dette diplomatiske byggverket. Han sa:

«President Nixon sa en gang at han fryktet at han hadde skapt en «Frankenstein» gjennom å åpne verden for Kinas Kommunistiske Parti … og her er vi.»

(Som de fleste refererer Pompeo feil til Mary Shelleys berømte roman. Som de fleste vil vite var det studenten Victor Frankenstein som i sitt overmot skapte monsteret. Men vi får la det ligge.)

Dette er farlig, skremmende, og det er ikke uventet. Kina er i ferd med å gå forbi USA på alle områder, og parkere USA som en forhenværende hegemon. Dette kan skje i løpet av det tiåret vi er inne i. Sjølsagt vil ikke USA la dette skje uten sverdslag.

Det absurde er jo at USA og Kina har vært en slags økonomiske siamesiske tvillinger de siste tp tiårene. Det er billig arbeidskraft og høy effektivitet i Kina som har skapt milliardformuer ikke minst for USAs teknogiganter. Men med Huawei i spiss er Kina i ferd med å skape sine egne verdensledere, og USA frykter konsekvensene.

Det er lett å se dette Kina-hatet som en del av USAs valgkamp, for i mangel av resultater hjemme, er det lett for Donald Trump å forfalle til China-bashing for å vinne stemmer.

Men dessverre er det nok langt alvorligere enn som så. USA og Kina er midt inne i en kamp om hegemoniet i verden, og USAs ledelse har innsett at det eneste kortet de har igjen for å hindre dette er krig.

RAND Corporation som ble ble grunnlagt av Douglas Aircraft Company for å gi råd til USAs militære styrker, publiserte i 2016 en rapport som har tittelen War with China – Thinking Through the Unthinkable.

Rapporten går ikke så langt som til å anbefale krig, men den sier at USA har et tidsvindu åpent fram til 2025. Etter den tid vil USAs eventuelle tap øke og Kinas minske.

I juni 2017 publiserte Pentagon en rapport med tittelen At Our Own Peril: DoD Risk Assessment in a Post-Primacy World. Rapporten beskriver hvordan USAs makt forvitrer og svekkes, slik at landet «ikke lenger kan stole på å ha en uangripelig posisjon som er dominerende, overlegen og gir det overtaket det nøt godt av de første 20 årene etter Sovjetunionens fall.» I de innerste sirklene i maktapparatet i USA vet man at imperiet står for fall. Det er harde økonomiske og strategiske årsaker til dette, slik vi har pekt på i de to foregående artiklene. Del 1 her og del 2 her.

Hvis vi ser bort fra åpen krig et øyeblikk, så er det nærliggende å se for seg at denne korstogspolitikken kan føre til en økonomisk todeling eller segmentering av verden, altså globalismens endelige nederlag.

Men den militære trusselen må ikke undervurderes. USA har nå to hangarskipsgrupper i Sørkinahavet. Det betyr ikke at det vil bli noen trefninger, men det betyr at spenningsnivået er økt til et nivå som burde bekymre fredselskende mennesker over hele verden. Stenging av konsulater og ikke minst Mike Pompeos korsfarertale lover ikke godt.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPentagon studerer biologiske våpen i Kasakhstan
Neste artikkelTrump sender føderale styrker til enda flere byer i USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).