Sender Tyrkia terrorister fra Syria til Aserbajdsjan?

3
FSA-terrorist og tyrkisk soldat. Skjermdump fra Twitter

Det går sterke rykter, og kanskje mer enn det, om at Tyrkia nå rekrutterer terrorister fra Syria for å sende dem til Aserbajdsjan for å slåss mot Armenia. I denne artikkelen heter det at Tyrkia har opprettet rekrutteringskontorer i Afrin i Syria der de lokker terrorister til å verve seg for seks måneders kontrakter i Aserbajdsjan. Den månedslønna de blir tilbudt er på 2500 dollar, noe som er veldig mye penger i denne regionen. Hvis de skulle dø i kamp blir familiene deres lovt tyrkisk statsborgerskap.

Det er mange ting som gjør dette ryktet sannsynlig. En sak er at dette er Tyrkias modus operandi, det var slik de gjorde det da de rekrutterte en terroristmilits til å dra fra Syria for å kjempe i Libya for GNA-regjeringa. En annen sak er at Tyrkia betrakter Aserbajdsjan som en del av en stortyrkisk sone fra Xinjiang til Balkan. En tredje sak er at Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar har truet med at «Armenia skal få betale». Utenriksminister Mevlut Cavusoglu lovte at Tyrkia står sammen med Aserbajdsjan «med alt Tyrkia har».

At det er et innbitt fiendskap mellom Armenia og Tyrkia er det ingen tvil om, det er bare nok å minne om det som omtales som folkemordet på armenerne.

Nylig ble armenske demonstranter i London angrepet av aserbajsjanske motdemonstranter:

Den pro-armenske nyhetskanalen Zartonkmedia bekrefter meldingene om at pro-tyrkiske terrorister blir sendt fra Nord-Syria til Aserabajdsjan. De skriver at det skal være 500 leiesoldater som er på vei til å bli sendt dit.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd var det mange med stor-tyrkiske ambisjoner som håpet på å skape et tyrkiskdominert belte fra Middelhavet til Sentral-Kina. De videreførte tankene og drømmene til den pan-tyrkiske bevegelsen som oppsto i Shirvan, som nettopp ligger i det nåværende Aserbajdsjan.

Kart som viser utbredelsen av tyrkisktalende folk. Wikimedia. Wikimedia.

For Recep Tayyip Erdoğan, som ser seg sjøl som noe nær reinkarnasjonen sultan Suleyman den store (The Magnificent, som de sier på engelsk), er dette strategi. Han ser det som sin rett å føre krig mot Syria, siden landet var en del av det osmanske riket, som jo også Libya var. I en tale i 2016 sa han at landet hadde en historisk rett til enkelte områder som hadde tilhørt Tyrkia:

Kypros, Aleppo (i Syria), Mosul og Kirkuk (i Irak) , Batum (i Georgia), Kardshali og Varna (i Bulgaria) og de egeiske øyene (i Hellas).

Og han kom med uttalelser som med all mulig rimelighet må kunne tolkes som et krav om å revidere grensene fra 1923.

Alt dette gjør det svært sannsynlig at meldingene om tyrkiskstøttede terrorister til Aserbajdsjan er korrekte.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg hører om og om igjen fra Tyrkiske venner at Erdogan vil bli Sultan av et nytt Ottomansk rike. Først tenkte jeg at det hørtes ut som tøv nå sier jeg meg enig.

 2. Avatar for INK INK says:

  Jeg skulle til å spørre om Erdogan kanskje har sett for mye på den superpopulære, men skrekkelig dårlige, tyrkiske sultan-såpeoperaen, ‘Magnificent Century’, men så søkte jeg litt på nettet og oppdaget at han ikke kan fordra serien.

  Spøk til side, nytt Ottomansk rike høres vel ikke veldig realistisk ut.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg aner ikke hvor mange stormannsgalninger har realistiske ambisjoner. Det jeg er sikker på derimot er at han er falskspiller på høyt nivå. På den ene siden driver han å håne Israel, på den andre siden gjør han dem den ene tjenesten etter den andre.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere