Aftenposten er ikke en avis

4
«Den gule presse – de som forer den og de som blir foret med den.» Illustrasjon av L.M. Glackens for Puck, 1910, viser William Randolph Hearst og hans lesere. (Library of Congress)
George Chabert

Av George Chabert, Trondheim.

I 2016 foreslo undertegnede i Klassekampen en pris som kunne kalles «Pavlovs pus», og som kunne tildeles aviser for underdanig journalistikk. Allerede da ville Aftenposten vunnet prisen med glans, takket være sine totalt ukritiske skriverier om Panama Papers. Fire år senere er det åpenbart at Oslo-bladet fortsatt ikke tar seg bryet med å dobbeltsjekke sine kilder.

Det vesentlige synes ikke å være nyhetene som formidles, men ideologien som blir fremmet. Publikasjonens redaksjonelle holdning kan oppsummeres slik: EU er bra, NATO er bedre, globalisme er best. På den motsatte siden er bladets skribenter like tydelige: Russland er dårlig, Putin er verre, Trump er verst.

2. juli fikk vi i Aftenposten lese et nytt kapittel i føljetongen som startet med USAs presidentvalg i 2016: «Russland har betalt Taliban for å fange eller drepe vestlige soldater i Afghanistan». Først vises det til en «melding» fra New York Times. Et par linjer senere er referansen «påstander fra amerikansk etterretning». Meldingen sies deretter å være basert på «hemmeligholdte kilder» som forsikrer at «CIA har bearbeidet informasjonen og vurdert den som troverdig». Ikke nok med det, blir vi forsikret at «flere anonyme kilder skal også ha bekreftet innholdet i rapporten.» Artiklenes kopist avslutter med en skremmende avsløring: «Rapporten skal være delvis basert på avhør av afghanske stridende og kriminelle.» Etter dette kan det, til tross for utstrakt bruk av kondisjonalis, ikke være noen tvil: Russland samarbeider med kriminelle! Men ikke fortvil! Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forsikrer oss om at de 10-talls norske soldatene i Afghanistan er trygge: «Vi har trent og bygget styrker som er så gode at de er der borte og skal kunne operere i sånne miljøer. Så får det bli en diskusjon.»

Snart vil nok Aftenposten melde at Donald Trump har nektet å lytte til amerikansk etterretning, og det vil bli antydet, slik demokraten Nancy Pelosi allerede har gjort, at Putin sitter inne med avslørende info om Trump. Den amerikanske presidenten har nemlig understreket at etter alt å dømme er historien om russisk dusør til talibaner for hver drepte amerikanske soldat en bløff: «Etterretningen rapporterte nettopp til meg at de ikke fant denne informasjonen troverdig», sa Trump søndag 28. juni. NSA, den Nasjonale sikkerhetsetaten som er underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet, har jo sagt seg «sterkt uenig» med rapportene. Dusør-bløffen får tankene til å gå i retning av det ville vestens historier om skalpejakt og snikende indianere ved daggry.

Når den tid kommer at det viser seg at fortellingen om russisk dusør er like lite troverdig som alle de andre konspirasjonsteoriene knyttet til Russland, kan vi være sikker på at Aftenpostens kilder (New York Times og andre «hemmeligholdte kilder») vil ha kommet over en ny og like underholdende russisk konspirasjon. Så mye må det til om man skal kvitte seg med Donald Trump, slik at den kommende globale verden av fred og samhold skal kunne endelig bli virkelighet. Om vi skal tro Aftenposten.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Skal det bli fred og samhold i verden, må den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien og krigsmaskinen, det militær-industrielle komplekset som den globale storkapitalen bruker blant annet for sin globalisering, elimineres. Det sammen med deres propagandaapparat, vestlig MSM i nåværende form som Aftenposten er en del av.

  Krigsvåpen-industrien er privateid, og det er skattebetalerne i USA og NATO land som betaler for bruk og drift av krigsmaskinen som kommer en liten elite av ultrarike globalister tilgode som vil gjøre hele verden om til en frihandelssone som styres av kapitallovene og hvor alt eies av storkapitalen.

  Det kan bare stoppes ved at globaliseringen reverseres, folket tar makten fra storkapitalens politikere, og det enkelte lands ressurser blir folkets eiendom og velstanden fordeles. Men det vi ser under den konstruerte koronakrisen er at folk nesten ivrig og ukritisk underkaster seg makthavernes påfunn for kontroll over befolkningene.

  At flere hundre millioner arbeidsplasser er nedlagt for alltid fører ikke til et samlet folkeopprør heller. Hva skal til for at folk skal forstå at en global elite er i ferd med å ta over verden, og det er deres MSM som er avgjørende for at de får det til? På nåværende tidspunkt kan det se ut som at den globale storkapitalen får sin New World Order uten motstand av betydning.

 2. Avatar for Limert Limert says:

  Det er kanskje ikke så merkelig at Aftenposten faller for propagandaen. De betrakter naturligvis New York Times som sitt store forbilde, så da blir alt som publiseres der sett på som gospel. Og i de kretser er tvilere sett på som kjetterske Og all antydninger om at påstandene er tvilsomme eller til og med latterlige og gale, blir fort avvist med at det er “fake news” fra Det Hvite Hus. Det er helt umulig å få amerikanere som har blitt mater med dette våset i fire år nå at det hele er bevisst plantet propaganda fra krefter som ikke vil ha fred, og i hvert fall ikke med Trump… https://youtu.be/I7aYrXRiZ-Y

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Aftenposten er Norges svar på New York Times, som er USAs sionistiske propagandaorgan par excellence.
  Schibsted har 1/5-dels jødisk eigarskap gjennom jødiske bankar mm.

  New York Times har dekt over og akseptert Israels massedrap (ca 3000) i same by 11.9.2001.
  Det har også Aftenposten!
  Er ein då medskuldig?
  Dessverre er også Klassekampen Pavlovs pus.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere