Nye kraftkabler gjør slutt på billig sommerstrøm

3
Skjermdump fra Statnetts PR-video.

To nye utenlandskabler vil fra neste år gi dyrere sommerstrøm, skriver E24.

Prisene på strøm med de to nye utenlandskablene til Tyskland og England (Newcastle) vil minst øke prisen på strøm 3–5 øre kw og vil da bety ca 1,5–2 milliarder dårligere resultat for kraftintensive industrien. De to kablene vil sette 11.000 industriarbeidsplasser i fare. Kablene vil koste Statnett 15–20 milliarder kroner og vil øke nettleien drastisk for forbrukere, norske kommuner og industrien, mens kraftselskapene vil sope inn penger.

Økte priser vil sikre profitt for vindkraftaktørene der det er over 60 prosent utenlandske spekulanter som tar pengene ut av Norge. De to kablene skulle naturligvis aldri ha vært bygd.

Kronprin Haakon derimot, får sine ønsker oppfylt. I et intervju med Der Spiegel i mai 2019 sa han:

– Én kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse.

ABC Nyheter skrev:

Kronprins Haakon understreker i et intervju med Der Spiegel at han i sin rolle ikke kan blande seg inn i politiske debatter – men gjør det ettertrykkelig i en svært følsom sak:
Diskusjonen om hvor sterkt norsk kraftsektor skal knyttes til kontinentet ved hjelp av stadig flere nye kraftkabler.
Journalisten påpeker at Norge har mer grønn energi enn landet behøver, og spør om landet kan bli til Europas «batteri».
I dette ligger at Norge kan kjøpe kraft fra Tyskland når de har overskudd av vind- og solkraft, og dermed bygge opp fyllingsgraden i norske vannmagasiner.
– Det er absolutt et perspektiv. Tyskland og Norge samarbeider allerede. En kraftkabel som forbinder de to landene legges i Nordsjøen, svarer Kronprinsen, og legger til:
– Én kabel er ikke nok. Men det er en begynnelse. (ABC Nyheters oversettelse).

Les også: Ensidig om kraftkabler

Espen Barth Eide om kraftkabler – myter om krafteksport


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Norsk vannkraft dekker behovet for norsk industri og husholdninger, men ikke med så stor margin. Tappingen av strøm til kontinentet med kabler gjør nettleie og strøm dyrere uten at det kan rettferdig-gjøres med klima som påskudd. Kontinentale Europa trenger ikke 40-50 TWh fra Norge med et forbruk på mange tusen TWh, en 40-50 TWh kan feks Tyskland lett spare inn på enøk tiltak og energi-gjenvinning.

  “Kablene vil koste Statnett 15–20 milliarder kroner og vil øke nettleien drastisk for forbrukere, norske kommuner og industrien, mens kraftselskapene vil sope inn penger”.

  En drastisk økning i nettleien for vil ramme husholdninger med lav inntekt hardt, og det når norsk vannkraft dekker behovet til industri og husholdninger. Norske husholdninger vil også måtte betale det samme for strømmen som husholdninger i Europa når Norge i ACER blir en del av det samme markedet for strøm. Dette markedet blir ikke regulert, så prisen på strøm får ingen øvre grense.

  Norge har ikke mye mer energi enn vi forbruker, og når regjeringen tillater at krypto-sentere som forbruker enorme 1,5-2 TWh etablerer seg her, nås maksimum kapasiteten til vannkraftverkene raskt. “Grønt batteri” for Europa kan Norge ikke bli med 40-50 TWh når Europa forbruker mange tusen TWh.

  "Kronprins Haakon derimot, får sine ønsker oppfylt. I et intervju med Der Spiegel i mai 2019 sa han:
  “En kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse”.

  Så Kronprinsen ønsker seg flere kabler til Tyskland. Vet Kronprinsen hvor mye strøm ACER avtalen tillater at Norge tappes for, er det en øvre grense? For det er en øvre grense for hvor mye mange norske husholdninger kan betale. Når Kronprinsen en dag skal representere Norge som Konge, bør nordmenns interesser komme først, og ikke finanskapitalens.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Krompen er en Weffer og Mette Marit hang rundt med Epstein. Mulig utagerende festing. Hvem som eier de saudiske superyacthene festene avholdes på vil de ikke si. Etc etc. Alt for Norge

 3. Jeg tror ærlig talt ikke tyskerne og andre er så dumme at de ikke skjønner det. Men vi må vi skille mellom effekt og kraftproduksjon. Tyskerne og britene er ikke ute etter 40-50 TWh norsk kraft, de er ute etter effekt når det ikke blåser og er sol, og de er ute etter et sted å dumpe overskuddet når det er for mye vind og sol for eget forbruk særlig i lavforbrukstimene (helger, helligdager). Å stabilisere strømnettet bl.annet. Kort og godt er de ute etter den energilagringen og effektpotensialet som norske vannmagasiner kan tilby. Vi har fortsatt et solid effektoverskudd i Norge i motsetning til nabolandene Danmark, Sverige og Finnland.

  Tyskland har et kraftoverskudd på rundt 50-60 TWh årlig nå, og de kunne faktisk sendt mer til nabolandene dersom kapasiteten var der. I stedet må de stenge ned produksjon når det blåser for mye. Dette er bakgrunnen for de ekstremt negative prisene som av og til forekommer i spotmarkedet i Mellom-Europa.

  For min del har jeg derfor vanskelig for å se for meg at disse to nye kablene (2800 MW) er noen stor trussel for norske strømpriser fordi kraft vil sendes fram og tilbake på døgn og ukesbasis. Dette blir ikke rene eksportkabler som noen innbiller seg. I sommer dumper vi mange TWh og sender vann forbi turbinene fordi prisen er for lav (rundt 1,5 øre) og markedet er dekket. Hadde disse to kablene vært her nå kunne vi tjent inn mange hundre millioner kr, sannsynligvis over en milliard. Men som med alt annet, det går ei grense. Disse kablene forbinder oss med 2 nye elmarkeder, og jeg tror vi da vil være svært godt dekket mtp. tørrår ift. knapphet på kraft og eksportmuligheter ift. våte år.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere