Hykleriet har ingen grenser: Søreide bekymret for den humanitære situasjonen i Syria

0
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Shutterstock

Norge har siden 2012 deltatt i de USA-styrte sanksjonene mot Syria. Norge har gitt rundt 15 milliarder kroner i støtte til terroristgruppene som gjør sitt ytterste for å ødelegge landet, og «vi» deltar også i de siste sanksjonene som USA har satt i gang, sanksjoner som vil drepe syrere i titusentall. Med dette bakteppet er det ikke vanskelig å slå fast at når utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at hun er «bekymret for den humanitære situasjonen i Syria» så er hun en hykler.

Kommentaren kom i forbindelse med at Sikkerhetsrådet i FN hadde vedtatt at FN bare godtar grenseovergang for overføring av nødhjelp fra Tyrkia. Det var Kina og Russland som la ned veto mot å fortsette med et system med to grenseoverganger, og Søreide sier i sin kommentar:

– Det er sterkt beklagelig at Sikkerhetsrådet igjen blir et en arena for politisering av humanitær bistand. Jeg er dypt bekymret for den videre humanitære utviklingen i Syria, som forverres av en økonomisk krise og coronapandemien. Fortsatt humanitær støtte er avgjørende, men vil aldri kunne bli en tilstrekkelig løsning. Kun en fremforhandlet politisk løsning på konflikten kan gi det syriske folk tilbake et håp om en bedre fremtid.

Hvis utenriksminister Søreide hadde vært så opptatt av den humanitære situasjonen i Syria som hun sier at er, ville hun ha gått inn for å avslutte sanksjonene umiddelbart. Da ville internasjonal hjelp kunne komme inn til hele Syria, og ikke bare som nå, til de USA- og tyrkiskkontrollerte terroristgruppene i Nord-Syria. Når Russland og Kina ville redusere antall grenseoverganger for bistand, så var det for å svekke mulighetene til å gi bistand til terrorister. På møtet i Sikkerhetsrådet krevde Kina igjen at USA skal oppheve sanksjonene mot Syria umiddelbart.

I Idlib fortsetter al-Nusra, som er den syriske filialen til al-Qaida å utøve sitt terroregime. Dette hadde ikke vært mulig uten vestlig og norsk støtte. I Nordøst-Syria opptrer SDF-styrkene som en milits for USA som hindrer Syria tilgang til egne energi- og matreserver. Dette er også Norge med på å støtte. Da er det vanskelig å oppfatte Søreide som noe annet en en hykler i verdensklasse når hun sier at hun er bekymret over den humanitære situasjonen i Syria.

Les: Kina krever slutt på alle sanksjoner mot Syria

Umenneskelige sanksjoner. Nødrop fra Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.