Djupere militært samarbeid mellom Sverige, Finland og USA

0
Jussi Niinistö, James Mattis og Peter Hultqvist utenfor Pentagon.

Den svenske avisa Proletären skriver:

I måndags (7. mai 2018) blev det känt genom ett pressmeddelande från Pentagon att Sveriges och Finlands försvarsministrar är i USA för att underteckna ett militärt samarbetsavtal. Avtalet har förberetts i hemlighet en längre tid och försvarsutskottets ledamöter har varit bundna av sekretess efter att nyligen ha informerats, skriver Dagens Nyheters försvarsjournalist Mikael Holmström.

Omvärldsbeskrivningen är den vanliga från både DN och försvarsdepartmentet. Den ytterligare inordningen under USA-imperialismen motiveras med ett aggressivt Ryssland som behöver bemötas.

– Överenskommelsen mellan USA, Sverige och Finland syftar till att öka stabiliteten. I den stabiliteten ingår också amerikansk närvaro på olika sätt, säger Peter Hultqvist till DN.

Avtalet som Peter Hultqvist, USA:s James Mattis och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö skriver under är ett trilateralt så kallat Statement of Intent. Hultqvist skrev 2016 under ett bilateralt avtal med USA:s dåvarande försvarsminster Ash Carter.

Avtalen är en del i en svensk försvarspolitisk linje som numera helt öppet bistår USA:s intressen.

Avtalen är en del i en svensk försvarspolitisk linje som numera helt öppet bistår USA:s intressen. Såväl de ekonomiska, som i köpet av amerikanska Patriotmissiler, som de militära, som i upplåtandet av svenskt territorium till USA:s militär under Natoövningen Aurora förra året.

Hultqvist själv är medveten om hur det uppfattas i Moskva men menar i motsats till alla fredsvänner att det är bra för Sverige att utöka samarbetet med världens största krigsmakt.

– Det är klart att det uppfattas som en signal. Vårt syfte är att den ska vara stabiliserande för vår del. Den transatlantiska länken är väldigt viktig för att ha en balans i hela den säkerhetspolitiska situationen i Europa. Det är också ett amerikanskt intresse, naturligtvis, säger Peter Hultqvist till DN.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTilbake til demokratiet: Populisme!
Neste artikkelDet store sviket mot pasientene og helsetjenesten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).