Ulmende grensekonflikt mellom Kina og India

0
Innsjøen Pangog tso ligger i det omstridte området i Himalaya mellom India og Kina. 60 prosent av innsjøen ligger på kinesisk side. Foto: Shutterstock

Det er økt spenning mellom verdens to mest folkerike stater, Kina og India, langs det som kalles Line of Actual Control (LAC) («Den faktiske kontrollinjen»), som er de facto grense mellom de to landa i Himalaya. Dette er ett av to landområder som er omstridt mellom de to asiatiske stormaktene. Det andre omstridte området ligger sør for den såkalte McMahon Line.

Den såkalte sino-indiske krigen ble utkjempet fra juni til november 1962 og endte med våpenhvile. Både Kina og India er atommakter, så militær konflikt mellom dem har potensielt svært farlige implikasjoner. Det ville også være skadelig for dem begge økonomisk med økt fiendtlighet i dette området. De er samarbeidspartnere i BRICS og Shanghai Cooperation Organization, og med den økonomiske «koronakrisa» som har rammet dem begge i varierende grad, har de begge behov for stabilitet og gjenåpning av økonomien.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

Kartet viser de omstridte området og demarkasjonslinja Line og Actual Control. Wikipedia. Av Central Intelligence Agency, Washington, 2002. Offentlig eiendom,

Som vanlig i slike konflikter beskylder begge parter den andre for å ha brutt reglene. India beskylder Kina for minst 300 grensekrenkelser i året. Kina, på sin side, kritiserer India for det samme.

Pepe Escobar kommenterer konflikten i Asia Times og skriver at det er interessant at kilder i Indias forsvarsdepartement benekter at det foregår en opptrapping fra kinesisk side. Og fra kinesisk side er den offisielle Global Times nøye med å understreke at man ikke må blåse opp konflikten. Kina har ikke noe ønske om å eskalere grensekonflikten med India, skriver de.

Og naturligvis har USA blåst til glørne. De ønsker å hindre et indisk-kinesisk samarbeid og foretrekker at konflikten skal styrkes. USAs utenriksminister Mike Pompeo tar avstand fra det han kaller en provoserende opptreden fra de kinesiske styrkene. Som kjent er USA alltid nøye med å unngå provoserende opptreden og utelukkende opptatt av å utvikle fred og vennskap.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVannlandet som gikk over bekken etter vind
Neste artikkelSchibsted-konsernet og internasjonal finanskapital